Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.

DiaChrom

DiaChrom je nízkokalorické stolní sladidlo, jehož největší předností je to, že vedle sladící složky obsahuje navíc biologicky vysoce aktivní glukózotoleranční faktor. Součástí tohoto faktoru je trojmocný chróm. Zjistěte více

Co je DiaChrom a jak působí?

DiaChrom je stolní sladidlo české výroby určené jako náhrada cukru ke slazení nápojů nebo k přípravě pokrmů. Jeho největší předností je, že vedle sladící složky obsahuje speciální komplex trojmocného chrómu označovaného jako glukózotoleranční faktor (GTF).

DiaChrom patří podle platné legislativy mezi obohacené potraviny. Jeho velkou předností je vynikající chuť velmi podobná cukru bez nepříjemných pachutí. Vyrábí se ve třech variantách podle typu použité sladící složky. Je určen pro všechny osoby, které z jakýchkoliv důvodů omezují příjem cukru v potravě a chtějí sladit zdravě.

V čem se DiaChrom odlišuje od ostatních sladidel?

Na první pohled je to velikost tablet a to, co nevidíme, je jeho zcela unikátní složení. Nejedná se ale o běžné sladidlo, protože vedle sladící složky obsahuje ještě speciální organický komplex trojmocného chrómu, který se zapojuje do mechanismů vedoucích k zachování normální hladiny glykémie.

Jinými slovy, pokud se zvýší hladina cukru v krvi, glukózotoleranční faktor usnadní vazbu inzulinu na jeho receptor a v konečném důsledku to vede k poklesu koncentrace glukózy v krvi. Chróm také přispívá k normálnímu metabolismu makroživin.

Protože inzulin významně ovlivňuje i metabolismus tuků, lze logicky předpokládat, že se GTF faktor zřejmě také nějakým způsobem podílí i na ovlivňování metabolismu tuků a s tím spojenou přeměnu a působení cholesterolu v těle.

Proč jsou tablety DiaChromu větší?

Tuto velikost tablet si právě vynutila přítomnost skutečně biologicky účinného GTF faktoru. Tento faktor sám o sobě nemá zrovna nejlepší chuť a proto bylo nutno vyvinout speciální složení tablety tak, aby bylo dosaženo i správné chuti sladidla.

A protože DiaChrom takový GTF faktor obsahuje, musí být i tablety trošku větší, než je u běžných sladidel obvyklé. Větší tablety lze také snadno rozlomit na dvě části a lépe si tak upravit sladkou chuť svého oblíbeného nápoje.

Sladící složka DiaChromu

V modré variantě je sladící složkou aspartam, který je tvořen ze dvou aminokyselin - kyseliny asparágové a fenylalaninu. Obě tyto aminokyseliny se vyskytují prakticky ve všech potravinách, zejména v mase, mléce, vejcích. Jsou obsaženy i v ovoci, zelenině a v obilninách. Porovnání chutě sladidel používaných v ČR (aspartam, sorbit, sacharin, sukralóza, steviolglykosidy a acesulfam) s cukrem ukazuje, že chuťový profil aspartamu se nejvíce blíží profilu cukru. Přestože se bulvární tisk snaží v posledních letech vyvolat strach lidí z používání aspartamu,  je aspartam odborníky stále považován za jedno z nejbezpečnějších sladidel, což dokládá i jeho vysoká hodnota ADI.

V červené variantě je sladící složkou sukralóza. Jedná se o chemicky pozměněnou molekulu obyčejného řepného cukru sacharózy a toto sladidlo má zatím dobré odborné reference. Na rozdíl od aspartamu je tepelně velice dobře stabilní a lze jej tedy bez problému použít i pro vaření a pečení.

Zelený DiaChrom obsahuje jako sladící složku steviolglykosidy, což jsou extrakty z listů rostliny Stévia rebaudiana Bertoni. Stévie je zdravou přírodní alternativou za řepný cukr, její čisté extrakty mají proti cukru až 300násobnou sladivost a jsou teplotně i pH stabilní. DiaChrom se stévií je vhodný hlavně ke slazení teplých i studených nápojů a může zvýrazňovat jejich přirozenou chuť (zejména kávy).

Glukózotoleranční faktor

Jednou z aktivních složek tohoto faktoru je i kationt trojmocného chrómu, který se nachází především v mléce od krav chovaných na volné pastvě. Je obsažen i v některých rostlinách, odtud je však hůře využitelný. Pokud je trojmocný chróm zabudován do vhodného organického komplexu, vykazuje biologickou účinnost a dokáže aktivovat receptor pro inzulín. Na tomto místě je třeba zdůraznit, že existuje celá řada sloučenin chrómu, které nejsou schopny efektivně tuto aktivaci receptoru vyvolat a proto ani z biologického hlediska nejsou dostatečně účinné.

Organický komplex trojmocného chrómu použitý v DiaChromu se vyznačuje vysokou účinností v aktivaci receptoru pro inzulín. V modelových experimentech bylo prokázáno, že se tento komplex podílí nějakým způsobem na snižování cukru v krvi a stabilizaci fyziologické koncentrace glukózy v krvi. Doposud však nebyl mechanismus jeho působení jednoznačně vysvětlen, ví se jen, že ovlivňuje vazbu inzulínu na jeho receptor. Příznivých fyziologických účinků je dosaženo při konzumaci 6 μg chrómu za den, což je obsaženo ve 4 tabletách DiaChromu nebo v 6,6 g sypkého DiaChromu.

Charakteristika DiaChromu

DiaChrom obsahuje složky, které tělo normálně přijímá, a proto není pro tělo cizí. Vyrábí se v tabletové formě určené ke slazení nápojů jako je káva, čaj, mléko nebo kakao a ve formě práškové určené ke slazení salátů, ovoce, kompotů, pudinků, krémů, dortů, rolád, buchet, cukroví.... DiaChrom s aspartamem (modrá varianta) není vhodné kombinovat společně s práškem do pečiva nebo se sodou - ztrácí sladivost. Toto omezení se netýká DiaChromu se sukralózou (červená varianta) případně DiaChromu se steviolglykosidy (zelená varianta).

Sladidlo DiaChrom má vynikající chuť velmi podobnou cukru a bez nepříjemných pachutí. Je vhodné v rámci dietních opatření souvisejících se zvýšenou hladinou glukózy v krvi. Není však určeno jen pro diabetiky, ale také pro všechny osoby, které omezují příjem cukru v potravě a chtějí sladit zdravě. DiaChrom spojuje příjemné s užitečným. Nejen že si osladíte téměř bez kalorií, ale současně dostanete do těla aktivní trojmocný chróm, který se v konečném důsledku podílí na zachování normální hladiny glukózy v krvi. Sladidlo DiaChrom poskytuje vhodnou alternativu za řepný cukr.

DiaChrom tablety je dodáván v osobním balení po 80, v rodinném balení po 600 tabletách a DiaChrom sypký v balení 200 g. Produkt je vhodný pro všechny druhy redukčních diet a pro všechny spotřebitele, kteří si uvědomují, že je třeba dávat si pozor na zvýšený cukr. Změřit si svou hodnotu glykémie můžete pomocí testů na cukrovku.

Zpět nahoru