Online poradna

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    09. 03. 2019

    Beru léky:
    omeprazol stada 20mg (ráno, večer)
    AMEDO - Tableta (večer)
    FURORESE 40 - Tableta (ráno)
    MILURIT 300 - Tableta (ráno)


    Interakce:
    OMEPRAZOL STADA - Kapsle FURORESE 40 - Tableta (2)


    Upozorňujeme, že níže uvedený text a vyhodnocení interakcí má pouze informativní charakter a není náhradou za návštěvu lékaře a nenahrazuje lékařskou péči. Léky proto na základě vyhodnocení interakcí v žádném případě sami nevysazujte ani neupravujte jejich dávkování bez konzultace s lékařem a lékárníkem!

    Dobrý den,

    při  dlhodobem užívaní hrozí, že léky jako Omeprazol (inhibítory protónové pumpy) kromě jiného, můžu způsobit znížené hladiny hořčíku - hypomegnesemia . To se může projevit únavou, tetániou, křečmi, závratěma atd. 

    Lék FURORESE (furosemid),působí efektem "odvodňování." Způsobuje totiž zvýšené vylučování vápníka a hořčíka. Při současném užívání Omperazolu + Furorese hrozí zvýšené vylučování hořčíka co se pak může projevit výše popsanými nežadoucími účinkama. Bude vhodné možná monitorovat hladinu hořčíka, nebo denně užívat preventívě hořčík v tabletách.

    S pozdravem
    PharmDr Matej Kováč
    BENU Lékárna Roudnice nad Labem

    šipka PharmDr. Matej Kováč

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matej Kováč , Brandýs n.L., OC Tesco zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    • Interakce
    17. 04. 2020

    Mastička na svědění konečníku a kontraindikace léků

    Dobrý den, dlouhodobě užívám tyto léky. Ursosan 1-1-1, Amprilan 1-0-0, Milurit 0-1-0, Simvastatin 0-0-1. Prosím informaci o bezpečnosti kombinace těchto léků. Další otázka je, že před asi dvěmi roky mi začalo svědění konečníku. Před rokem jsem podstoupil operaci karcinomu tlustého střeva, ale svědění přetrvává. Mám také fisury . trhlinky. Je nějaká mastička proti svědění? Děkuji

    Dobrý den,

    léky, ktere užívate jsou bez významných interakcii. Na vaše problémy kolem svědení je celá řada mastí. Co bych Vám mohl doporučit jsou nasledující přípravky :

    • PROKTIS-M PLUS rektální mast 30g - napomáhá při léčbě anorektálního kanálu po proktologické operaci, při vnitřních a vnějších hemoroidech, proktitidě, kryptitidě, análních ragádách, fisurách a perianálních píštělích. https://www.benu.cz/proktis-m-plus-rektalni-mast-30g
    • HemoClin sprej 35ml - Zmírňuje a zároveň předchází potížím v oblasti konečníku, díky jeho okamžitému chladivému efektu ulevuje od svědění, pálení či přecitlivělosti v oblasti konečníku. Podporuje přirozený proces hojení. https://www.benu.cz/hemoclin-sprej-35ml

    • DOBEXIL H UNG 40MG/20MG rektální UNG - Používá se k podpůrné léčbě vnějších a vnitřních hemoroidů a dalších onemocnění konečníku, jako jsou bolestivé trhliny kůže a svědění v okolí konečníku. Hemoroidy se nejčastěji projevují zduřením, bolestí, pálením, svěděním či krvácením.  https://www.benu.cz/dobexil-h-ung-rektalni-ung-1x20gm-ii

    S pozdravem
    PharmDr Matej Kováč
    BENU Lékárna Roudnice nad Labem

    šipka PharmDr. Matej Kováč

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matej Kováč , Brandýs n.L., OC Tesco zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    01. 03. 2019

    Dobrý den,

    ráda bych se zeptala na kombinaci léků. Můjo lékárna v současné době není dostupná. Mám od lékaře předepsaný Erdomed 3xdenně. Mohu tento lék kombinovat s lékem Robicold?

    Předem děkuji za odpověď.

    Dobrý den,

    tyto dva léky můžete bez obav kombinovat. Erdomed napomáhá uvolnění hlenu a následného vykašlání, aby dýchací cesty byly čisté. Doporučuji jen poslední dávku Erdomedu brát nejpozději kolem 3-4 hodiny odpolední, pozdější podání by mohlo vyvolávat nutkání na kašel v noci během spánku. Robicold je lék vhodný proti teplotě, bolestem a na ucpané dýchací cesty, dávkovat se může až 3x denně.

    S pozdravem,
    Mgr. Radek Machan
    lékárník BENU Děčín

    šipka Mgr. Radek Machan

    Na dotaz odpověděl Mgr. Radek Machan , Děčín, Duchcovská zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Zažívání
    28. 02. 2019

    Dobrý den, prosím o radu. Mamce nově zjistili srdeční arytmii, dostala nové léky Tezeo, Concor cor a Warfarin, zvláště u něj mě v lékárně informovali, že tento lék má hodně omezení, mamka má průjem, tak prosím o radu, jestli může brát černé uhlí. Děkuji.

    Dobrý den,

    maminka černé uhlí na zažívací obtíže zajisté užívat může, tento lék zůstává v trávicí soustavě, kde plní svoji funkci a navazuje škodliviny způsobující potíže. Jediné, nač si je nutno dávat pozor, je podávat tento lék alespoň 2-3 hodiny od ostatních léků (mohl by totiž na sebe navázat i účinnou látku ostatních léků a ty by ztratily svůj účinek).

    S pozdravem,
    Mgr. Radek Machan
    lékárník BENU Děčín

    šipka Mgr. Radek Machan

    Na dotaz odpověděl Mgr. Radek Machan , Děčín, Duchcovská zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    28. 02. 2019

    Dobrý den, lékař předepsal manželovi lék Torecan 6,5 mg 3x denně. Včera jsem ho u Vás vyzvedla. Nevím jen, jestli ho má brát před a nebo po jídle. V příbalovém létáku to není. Děkuji.

    Dobrý den,

    Torecan tablety lze užívat jak nalačno, tak i po jídle. Důležité je akorát dostatečně tabletu zapít, nejlépe čistou vodou.

    S pozdravem,
    Mgr. Radek Machan
    lékárník BENU Děčín

    šipka Mgr. Radek Machan

    Na dotaz odpověděl Mgr. Radek Machan , Děčín, Duchcovská zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    16. 09. 2020

    Může lék Wobenzym užívat diabetik?

    Dobrý den, může lék Wobenzyn i diabetik? Jaké dávkování by měl užívat senior 74 let - 7.den po amputaci celého palce u nohy.Děkuji

    Dobrý den,

    obecně diabetici mohou lék Wobenzym užívat, protože neobsahuje jednoduché cukry. Ale amputace je závažná operace, po které se pacientům často dávají léky na ředění krve, bolest atd. V tomto případě musí pacient možnost, čas odkdy je možné zahájit užívání a  denní dávku Wobenzymu konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

    S přáním pěkného dne a brzkého hojení PharmDr. Martina Hnilová, vedoucí lékárník Zlín.

    šipka PharmDr. Martina Hnilová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Martina Hnilová , Zlín, Dlouhá zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    12. 02. 2019

    Dobrý den,
    mamce jsem včera koupila Ranisan a
    chci se zeptat, co to znamená, když je u něj uvedeno, že snižuje clearance metforminu a warfarinu. Jakože tyto dva léky budou účinkovat méně? Děkuji.

    Dobrý den,

    k významnější interakci dochází mezi Ranisanem a Warfarinem. Při běžném dávkování nedochází ke klinicky významné interakci. Až při dávce 600mg ranitidinu denně ( to jsou 4tbl Ranisanu) může dojít ke zvýšení účinku Warfarinu. Mechanismus je právě snížením clearance Warfarinu, tedy zpomalením vylučováním z organismu a tím delším působením v těle.

    S přáním pěkného dne PharmDr. Martina Hnilová, vedoucí lékárník Zlín.

    šipka PharmDr. Martina Hnilová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Martina Hnilová , Zlín, Dlouhá zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    11. 02. 2019

    beru Warfarin smim pouzivat tuto mast Cannabis.

    Dobrý den,

    ano, můžete užívat bežpečně Warfarin v kombinacii s cannabis masti.

    S pozdravem

    PharmDr matej Kováč

    BENU Lékárna
     

    šipka PharmDr. Matej Kováč

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matej Kováč , Brandýs n.L., OC Tesco zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    14. 07. 2020

    Snižují Paralen, Ibalgin, Paralen grip atp. účinnost antikoncepce?

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat zda klasické léky na bolest jako Paralen, ibalgin a jejich obměny jako Paralen grip apod. snižují účinnost antikoncepce Jeanine? Ten samý dotaz se týká přípravku sinupret a Islandský lišejník (konkrétní varianta lišejníku viz.příloha) snižují tyto přípravky účinnost HA? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

    Dobrý den,

    Některé léky mohou účinnost antikoncepční pilulky ovlivnit. Mezi tyto léky patří léky:

    • k léčbě epilepsie (například primidon, fenytoin, barbituráty, karbamazepin, oxkarbazepin, topiramat a felbamat),
    • léky k léčbě tuberkulózy (například rifampicin, rifabutin) a HIV infekce (například ritonavir, nevirapin),
    • antibiotika (například peniciliny, tetracykliny, griseofulvin) na léčbu jiných infekčních onemocnění
    • rostlinné látky obsažené v třezalce tečkované (používané k léčbě depresivních nálad)

    Jeanine může působení jiných léků ovlivňovat, například léků obsahujících cyklosporin nebo antiepileptikum lamotrigin.

    S pozdravem
    PharmDr Matej Kováč
    BENU Lékárna Roudnice nad Labem

    šipka PharmDr. Matej Kováč

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matej Kováč , Brandýs n.L., OC Tesco zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Erekce a prostata
    • Interakce
    13. 01. 2020

    Lze ArginMax užívat v 70 letech při Biv ICD

    Lze užívat v 70 letech při Biv ICD? Díky za odpověď

    Dobrý den,
    samotnému kardiostimulátoru tento doplněk stravy asi vadit nebude. Ale bude možná významně ovlivňovat léky, které pravděpodobně užíváte. Předpokládám, že kromě implantovaného kardiostimulátoru berete i řadu léků, které budou mít za úkol dále chránit Vaše srdce, cévy, snižovat tlak a případně i ředit krev. ArginMax Forte obsahuje několik extraktů z bylin, které mají významný potenciál interagovat. Z tohoto důvodu jej nedoporučuji. Zkuste se na další možnosti informovat u svého kardiologa. Ten zná veškeré Vaše léky a také stav Vašeho srdce. 

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    lékárník BENU Beroun

    šipka PharmDr. Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matyáš Palan , Praha 5 Zličín, OC Globus zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    • Interakce
    04. 02. 2019

    Dobrý den , mám dotaz . Mám 54 let, z toho poslední 3 roky pacient RS.Užívám spoustu léků a nevím zda dobře a v dobrém čase, mám totiž alergii na léky a denně mám silnou nebo méně silnou alergickou reakci, zčervennám, jsem vyčerpaná. Lékaři o tomto problému ví, musím si prý vybrat menší zlo. Byla jsem i na alergologii, ale žádnou alergii nemám potvrzenou. Moje léky
    detralex 1-0-1
    tecfidera 1-0-1
    hořčík 1-0-0
    silymarin 0-0-1
    neurontin 0-0-1 neb podle potřeby
    B komlex 1-0--0
    vigantol 2 x v týdnu 15 kapek po jídle
    kinito 1-0-1
    xados 1-0-1

    Léky jím s jídlem , protože jsem v mládí měla vředy a dost často mě bolí žaludek. Léky jím většinou všechny zaráz a zapíjím vodou. Děkuji za radu Novotná

    Dobrý den,

    vyčerpání lze přičítat samotnému onemocnění. Zarudnutí, návaly bývají často vedlejším účinkem Tecfidery. Tento nežádoucí účinek lze snížit podáváním kyseliny acetylosalicilové - pokud ovšem trpíte vředovou chorobou tak to nebude možné. Určitě se o tomto poraďte s lékařem.  Na vředovou chorobu žádné léky neužíváte - též doporučuji zkonzultovat s lékařem.

    Co se týká užívání léků:

    Detralex berte po jídle,Tacfideru s jídlem, hořčík 30 min před, Silymarin po jídle, kinito před jídlem, vigantol současně s jídlem - nejlépe s mléčnými výrobky a Xados 1 hodinu před nebo 2 po jídle. Grepová šťáva snižuje účinky Xadosu.  Neurontin se má správně brát pravidelně, ale vždy se jeho dávka buď postupně zvedá či snižuje, také se poraďte s lékařem. 

    S pozdravem Mgr. Naďa Spratková
    Vedoucí lékárník
    Benu OC Frýda

    šipka Mgr. Naďa Spratková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Naďa Spratková , Frýdek Místek, OC Frýda zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Intimita
    01. 02. 2019

    Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit o vhodnosti těchto tablet při začínající mykoze. Užívám Warfarin a účinná složka clotrymatizolum není vhodná, rozhazuje mi INR. Bojím se, že mi Vagilact nezabere, doporučili byste mi něco, kde nebude warfarin kontraindikován?

    Dobrý den,
    Vagilact NTC 10 můžete použít i během užívání Warfarinu. Jeho hladiny přípravek neovlivní. Další bezpečnou možností by byly čípky Gynexid nebo přímo v lékárnách připravované Boraxové globule. Vše je možné doplnit lokální aplikací Fungicidinu. Je pravda, že uváděné čípky jsou klasifikovány jako zdravotnický prostředek nebo kosmetický přípravek a oproti klotrimazolu či ekonazolu budou méně účinné. Pokud by nic z toho nepomáhalo, pak lékař může předepisovat kombinované přípravky, které interakce s warfarinem nemají. 
    https://www.benu.cz/ginexid-vaginalni-cipky-10x2g
    https://www.benu.cz/fungicidin-leciva-kozni-podani-mast-1x10gm
    https://www.benu.cz/vaginalni-mykozy-a-lecba

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    lékárník BENU Beroun

     

    šipka PharmDr. Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matyáš Palan , Praha 5 Zličín, OC Globus zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    30. 01. 2019

    Beru léky:
    HELICID - Kapsle (ráno)
    lutein plus (ráno)
    comabair (ráno, večer)
    GLUCOPHAGE - Tableta (večer)
    TULIP - Tableta (večer)
    EUTHYROX - Tableta (ráno)


    Interakce:
    HELICID - Kapsle EUTHYROX - Tableta (3)
    HELICID - Kapsle GLUCOPHAGE - Tableta (2)


    Upozorňujeme, že níže uvedený text a vyhodnocení interakcí má pouze informativní charakter a není náhradou za návštěvu lékaře a nenahrazuje lékařskou péči. Léky proto na základě vyhodnocení interakcí v žádném případě sami nevysazujte ani neupravujte jejich dávkování bez konzultace s lékařem a lékárníkem!

    Ještě bych se chtěla zeptat jak postupovat při braní 2 prášků ráno na lačno. Jaký odstup zvolit? Kromě výše uvedeného občas beru betakaroten, pupalku, vitamin C, Bu-Met. Nesnižují tyto doplňky účinky předepsaných léků. Děkuji za odpověď

    Dobrý den,

    HELICID + EUTHYROX
    Euthyrox užívejte 30min před jídlem.
    Helicid nemusíte brát striktně jenom "nalačno". Tento lék je možné brát aj během jídla, po jídle, ráno, večer v podstatě kdykoliv. 

    HELICID + GLUCOPHAGE
    Žádná závažná interakce tam není. 

    Doplňky stravy, které užíváte nesnižují účinek léků.

    S pozdravem
    PharmDr Matej Kováč
    BENU Lékárna Roudnice nad Labem

    šipka PharmDr. Matej Kováč

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matej Kováč , Brandýs n.L., OC Tesco zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    10. 05. 2020

    Interakce mezi léky Concor 5, Euthyrox, Jitrocelový sirup, Paralen 500 a celaskon 500

    Beru léky:
    CONCOR 5 - Tableta (ráno)
    EUTHYROX - Tableta (ráno)
    Jitrocelovy sirup (poledne)
    PARALEN 500 - Tableta (poledne)
    CELASKON 500 MG ČERVENÝ POMERANČ - Tableta (večer)


    Interakce:
    PARALEN 500 - Tableta CELASKON 500 MG ČERVENÝ POMERANČ - Tableta (2)


    Upozorňujeme, že níže uvedený text a vyhodnocení interakcí má pouze informativní charakter a není náhradou za návštěvu lékaře a nenahrazuje lékařskou péči. Léky proto na základě vyhodnocení interakcí v žádném případě sami nevysazujte ani neupravujte jejich dávkování bez konzultace s lékařem a lékárníkem!

    Dobrý den,
    mezi Vámi uváděnými léky není žádná závažná interakce. Vitamín C (Celaskon) bude možná drobně zvyšovat hladinu paracetamolu (Paralen), ale není třeba dělat žádné opatření. S klidem můžete udávanou kombinaci použít. Upozorňuji, že po vymizení horečky a bolesti paracetamol (Paralen) vysaďte a dále neužívejte. S ohledem na jídlo doporučuji užívat Euthyrox dlouhodobě alespoň 30 minut před jídlem, pro zajištění jeho optimálního vstřebávání.

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    lékárník BENU Beroun

    šipka PharmDr. Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matyáš Palan , Praha 5 Zličín, OC Globus zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Vitamíny a minerály
    16. 06. 2020

    Lze užívat MagneB6, koenzym Q10 a Omega-3 mastné kyseliny, při užívání Eliquis 5 mg

    Dobrý den,prosím o informaci zda můžu užívat MagneB6, koenzym Q10 a Omega-3 mastné kyseliny, když užívám Eliquis 5 mg 2x denně 1 tabletu.Dekuji za odpověď

    Dobrý večer,
    uvedené přípravky a látky obsažené v doplňcích stravy nemají s lékem Eliquis známé interakce. Nicméně málokdo opravdu potřebuje užívat tři doplňky stravy najednou. Omega 3 kyseliny mohou mít význam pouze při snižování vysoké hladiny triglyceridů (zatím se sporným efektem na prodloužení života či snížení kardiovaskulárního rizika). Koenzym Q10 podle Cochranovy databáze nemá prokázaný efekt na vysoký krevní tlak, prevenci kardiovaskulárních potíží ani na chronickou srdeční nedostatečnost. Aspoň tedy hořčík fungovat může. A to na indikace uvedené v příbalové informaci v odkazu níže. Velmi doporučuji, pokud Vám lékař neřekne jinak, vybrat si maximálně jeden přípravek a ten používat. Předpokládám že k Eliquisu užíváte řadu dalších léků. Čím více toho budete kombinovat včetně doplňků stravy, tím větší riziko interakcí bude. 
    https://www.benu.cz/magne-b6-peroralni-obalene-tablety-50

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    lékárník BENU Beroun

    šipka PharmDr. Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matyáš Palan , Praha 5 Zličín, OC Globus zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zavřít

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Více informací

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.