Online poradna

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Vlasy a Nehty
    14. 08. 2020

    Melatonin a vlasy

    Magistra v naší Benu nabídla vloni kamarádce spec. balení Melatoninu, který si prý nechávají dělat a velmi působí proti padání vlasů, kamarádce se to osvědčilo, bohužel nová magistra vůbec neví o co jde. Ale na netu čtu, že Melatonin´je na spánek a já užíván antidepresiva, takže to asi vhodné není. Nabídnete něco jiného, děkuji.

    Dobrý den.

    Tady se jedá o mýlku. Nebyl to melatonin, ale methionin. To je aminokyselina a má podpůrný účinek na růst vlasů. V dostání je jak samostatně, tak v  kombinacích v doplňcích stravy. Lékárny jej můžou také koupit jako surovinu a vyrobit si kapsle (tablety), buď pro volný prodej ,a/nebo i na recept (nehrazený). Vhodný čistý methionin od osvědčeného výrobce je tento:

    Methionin Fagron

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Nežádoucí účinky
    15. 06. 2020

    Rizika kouření a užívání hormonální antikoncepce

    Dobrý den
    Prosím vás, chtěla bych se zeptat. Mam 40 let a beru antikoncepci velmari 3 roky. Nekouřím denně jen občas asi max 10 cigaret. Je to tak velký problém a může se mi neco stát jak se všude píše nebo sem tam cigareta nevadí? Děkuji

    Dobrý den,

    riziko kouření a hormonální antikoncepce existuje i v případě, pokud je vykouřeno pár cigaret občasně. V případě současného užívání antikoncepce a kouření dochází ke zvýšení rizika trombotických stavů, nehledě na riziku vznikajícím už samotným kouřením, tj. poškození dýchacích cest, které ve finále může vést k manifestaci různých plicních onemocnění, nejčastěji CHOPN a karcinom plic. Doporučil bych se cigaretám obecně vyhýbat.

    S pozdravem,
    Mgr. Radek Machan
    lékárník BENU Děčín

    šipka Mgr. Radek Machan

    Na dotaz odpověděl Mgr. Radek Machan , Děčín, Duchcovská zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    • Interakce
    15. 06. 2020

    Interakce Forfemina Slim - Antikoncepce

    Dobrý den, měla bych zájem o ferfemina Slim, ale nevím, jestli bych to mohla brát, i když beru antikoncepci (léky).
    Děkuji.

    Dobrý den,

    byliny obsažené v přípravku Forfemina Slim nemají, nebo alespoň o tom nejsou žádné informace, interakční potenciál při současném užívání s antikoncepcí. Nicméně pokud si chcete být zcela jistá, doporučuji používat Forfeminu aspoň s tříhodinovým odstupem od antikoncepce (tím se budete vyvarovat případným interakcím ovlivňující vstřebatelnost).

    S pozdravem,
    Mgr. Radek Machan
    lékárník BENU Děčín

    šipka Mgr. Radek Machan

    Na dotaz odpověděl Mgr. Radek Machan , Děčín, Duchcovská zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    17. 08. 2020

    Wobenzym vs Letrox

    Dobrý den,
    prosím o informaci, zda-li mohu užívat Wobenzym, když beru každý den Letrox na štítnou žlázu.

    děkuji a přeji hezký den

    Pěkný den,

    lék Wobenzym můžete užívat zároveň s lékem Letrox. K lékové interakci nedochází. U léku Letrox se prosím vyvarujte komzumace plodů papay, mléka, černé kávy s mlékem a grapefruitové šťávy.

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC Delta Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    • Interakce
    • Vitamíny a minerály
    01. 06. 2020

    Mohu užívat Tebokan s léky na vysoký krevní tlak?

    Mohu užívat Tebokan,když současně užívám léky na vysoký krevní tlak ? Děkuji předem za odpověď.

    Dobrý den, 

    ano, Tebokan můžete užívat i s léky na vysoký krevní tlak. Tebokan 40mg se užívá 3x denně po 1 tbl, nebo užívejte Tebokan 120mg 1x denně 1 tabletu. Večerní dávku užívejte nejpozději v 17hod, protože Tebokan může působit povzbudivě. 

    Tebokan 40 mg

    Tebokan 120 mg

    S přáním pěkného dne
    Mgr. Martina Bránková
    lékárník BENU Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    15. 05. 2020

    Je vhodná kombinace Warfarinu a Panadol Novum?

    Hezký den, mám dotaz - může se užívat Panadol Novum , když užívám Warfarin? Děkuji za odpověď

    Dobrý den, 

    ano, tato kombinace je vhodná. Na bolest nebo horečku užívejte Panadol 3x denně 1-2 tablety. Při hmotnosti nad 60kg je nutné užít vždy 2 tablety současně, aby byl Panadol účinný. 

    Panadol Novum

    S přáním pěkného dne
    Mgr. Martina Bránková
    lékárník BENU Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    20. 04. 2020

    vysoky tlak a Cemio RED3

    Dobry den,může se připravek RED3 užívat při vysokem tlaku.Děkuji za odpoved.

    Dobrý den, 

    přípravek Cemio RED3 i další jemu podobné přípravky obsahují látky, které mohou způsobit zvýšení krevního tlaku, proto jejich užívání není při vysokém tlaku vhodné. Doporučuji tento problém prokonzultovat s lékařem, který Vám může předepsat účinnější léky na předpis v závislosti na konkrétním problému. 

    S přáním pěkného dne
    Mgr. Martina Bránková
    lékárník BENU Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Močové cesty
    15. 04. 2020

    Léky na léčbu močových cest

    Dobrý den,
    při začínajícím zánětu jsem si zakoupila na doporučení lékárníka Rowatinex. Následně jsem navštívila lékaře, který mi předepsal Augmentin 1 g. Zapomněla jsem se ho zeptat, zda mohu pokračovat i v braní Rowatinexu (v začátku zánětu mi velmi pomohl). Můžete mi prosím poradit, zda tyto dva léky mohu současně užívat?
    Velmi děkuji

    Dobrý den, 

    antibiotikum Augmentin a Rowatinex můžete užívat současně. Antibiotikum užívejte v přesných časových intervalech tak, jak Vám předepsal lékař. Vhodným doplňkem k užívání antibiotik pro snížení trávicích potíží jsou probiotika - tělu prospěšné bakterie, které napomáhají normálnímu trávení. Užívejte 1x denně 1 tobolku (v odstupu min. 3 hod od antibiotik) a ještě alespoň týden po ukončení léčby antibiotiky. Rowatinex užívejte 3-4x denně 1 tobolku před jídlem, v případě kapek 4 kapky 4x denně. Na zánět močových cest je vhodný Urosept čaj, který podpoří léčbu močových cest.

    Laktobacily 5

    Urosept čaj

    S přáním pěkného dne
    Mgr. Martina Bránková
    lékárník BENU Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    04. 04. 2020

    Jesli na bolest zubů můžu vzít nmesil

    Beru léky:
    CITALEC 20 ZENTIVA - Potahovaná tableta (ráno)
    LEXAURIN 3 - Tableta (večer)
    NIMESIL - Granule pro perorální suspenzi (poledne)


    Interakce:
    CITALEC 20 ZENTIVA - Potahovaná tableta NIMESIL - Granule pro perorální suspenzi (3)


    Potravinové interakce:
    CITALEC 20 ZENTIVA - Potahovaná tableta Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea) (4)
    CITALEC 20 ZENTIVA - Potahovaná tableta Tryptofan (3)
    LEXAURIN - Tableta Alkoholické nápoje (alkohol) (4)
    NIMESIL - Granule pro perorální suspenzi Pepřovník opojný, kava-kava (Piper methysticum) (6)


    Upozorňujeme, že níže uvedený text a vyhodnocení interakcí má pouze informativní charakter a není náhradou za návštěvu lékaře a nenahrazuje lékařskou péči. Léky proto na základě vyhodnocení interakcí v žádném případě sami nevysazujte ani neupravujte jejich dávkování bez konzultace s lékařem a lékárníkem!

    Dobrý den 

    na bolest zubů bych Nimesil nedoporučila jelikož dochází k lékové interakci mezi lékem Citalec 20 mg a lékem Nimesil. Tato kombinace může zvyšovat Gastrotoxicitu Nimesilu ( bolesti žaludku, těžko od žaludku) a zvyšovat pravděpodobnost krvácení do trávicího traktu a nebo perforaci trávicího ústrojí.. Pokud mohu doporučit nechte si na bolest zubů púředepsat Novalgin a nebo zakupte volně prodejný Panadol extra (obsahuje paracetamol), na e-shopu není dostupný, na kamenné Benu lékárně by mohl být ještě dostupný.

    PANADOL EXTRA

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC Delta Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    04. 04. 2020

    Brainway Recreatin

    používám léky na vysoký tlak - Amesos a na cholesterol - Mertenil, kromě toho vitamín C, B a D. Mohu k tomu ještě používat i Brainway Recreatin_

    Dobrý den,

    lék Amesos obsahuje látku Amlodipin, která je tzv. substrátem pro cytochrom 3A4. Doplněk stravy Brainway Recreatin obsahuje bylinku šalvěj červenokořenou, která ovlivňuje zpracování léku na tomto cytchrómu. Doplněk stravy od firmy Brainway rozhodně nedoporučuji k užívání.

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC Delta Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    02. 04. 2020

    Cemio RED3

    Dobrý den, je možné užívání produktu při současné medikaci warfarinem a přípravkem concor cor?
    Děkuji

    Dobrý den,

    Red 3 bude ovlivňovat krevní srážlivost a to tak, že bude zvyšovat účinnost Warfarinu. Krev se více naředí a způsobí vyšší riziko krvácení. Před zahájením užívání Red 3 doporučuji konzultovat s lékařem a domluvit kontroly Quick testů. Pravděpodobně dojde ke snížení dávky Warfarinu. Toto je třeba absolvovat i po vysazeni Red 3.

    S pozdravem
    Mgr. Petra Rezková
    lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    • Interakce
    26. 03. 2020

    Wobenzym a onemocnění ledvin

    Dobrý den,
    prosím o informaci zda se smí Wobenzym užívat při onemocnění ledvin. Moje maminka má částečně funkční už jen jednu ledvinu a proto nevím zda je tento produkt vhodný. Bude mít příští měsíc narozeniny, a proto než objednám chci mít jasno nerada bych jí ublížila místo pomohla v této těžké době.

    Dobrý den, 

    lék Wobenzym není kontraindikován při onemocnění ledvin. Wobenzym předejte s důležitou informací o užívání: tablety se užívání nalačno, tzn. minimálně 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle. Dávkování je stanovené dle daného problému v příbalovém letáku. 

    S přáním pěkného dne
    Mgr. Martina Bránková
    lékárník BENU Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    • Interakce
    16. 09. 2020

    Lze Wobenzym užívat v kombinaci s léky na ředění krve?

    Dobrý den,
    mám dotaz, zda se Wobenzym smí užívat v případě léčby léky na ředění krve (Eliquis). Mockrát děkuji a přeji hezký den

    Dobrý den,

    Wobenzym sice může způsobit zvýšenou krvácivost, ale jak se ukázalo, nejedná se o klinicky významnou interakci. Kombinace Wobenzymu a Eliquisu je možná. Wobenzym je důležité užívat vždy min. 30 minut před jídlem, aby došlo ke správnému vstřebání a účinku. Dávkování se řídí dle daného problému v příbalovém letáku. 

    S přáním pěkného dne
    Mgr. Martina Bránková
    lékárník BENU Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    • Interakce
    23. 02. 2020

    Dotaz

    Dobrý den,
    lékař mi předepsal přípravek Mommox do nosu a chci se zeptat zda mohu současně užívat např. Nasivin.

    Dobrý den, 

    tyto dva léky je možné kombinovat. Mommox používejte v intervalu, jak Vám předepsal lékař. Nasivin použijte v případě ucpaného nosu. Nasivin používejte maximálně po dobu jednoho týdne, po delší době může docházet k poškození nosní sliznice. Mommox způsobuje vysušování nosní sliznice, proto je vhodné sliznici zvlhčovat přípravkem Nollix. Aplikujte jednu dávku do každé nosní dírky 3-4x denně. 

    Nollix

    S přáním pěkného dne
    Mgr. Martina Bránková
    lékárník BENU Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    11. 03. 2020

    Sinupret/kaloba

    Beru léky:
    SINUPRET - Obalená tableta (ráno, poledne, večer)
    KALOBA - Perorální kapky, roztok (ráno, poledne, večer)
    Lze je kombinovat?

    Dobrý den,

    tyto léky můžete bez problému kombinovat. Sinupret užívejte 3x denně 2 tablety, během celého dne dbejte na zvýšený příjem tekutin. Poslední denní dávku užijte do 17hod, protože Sinupret způsobuje rozpouštění hlenu, což je v noci nežádoucí. Kalobu užívejte 3x denně 30 kapek na podporu dýchacích cest. 

    S přáním pěkného dne
    Mgr. Martina Bránková
    lékárník BENU Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zavřít

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Více informací

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.