Online poradna

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    • Nežádoucí účinky
    06. 04. 2020

    Preventivní užívání paracetamolu

    Dobrý den, prosím o radu, zda je možné užívat Paracetamol preventivně a pokud ano, v jaké dávce. Jsem po operaci srdce (kardiostimulátor) a čerstvé operaci- tubulizace žaludku. Děkuji za odpověď.

    Dobrý den,
    paracetamol (Paralen, Panadol, Coldrex, Theraflu a jiné) nemá preventivní účinky! Je to nebezpečný mýtus, který potenciálně končí až selháním jater a smrtí! Paracetamol se užívá pouze na snížení závažnosti symptomů(projevů) onemocnění. Paracetamol nemá žádné antivirotické účinky. To znamená, ze neléčí samotnou virózu či infekci, ale pouze tlumí horečku či bolest.

    Jednoduše tedy platí: paracetamol lze použít pouze pokud mám horečku nad 38°C nebo trpím bolestí. Takové použití je omezeno pouze na nejkratší možnou dobu.

    Nikdy neužívejte paracetamol preventivně. Takovou samoléčbou si můžete zničit játra!
    Přípravky s paracetamolem nikdy nekombinujte!


    Další informace naleznete v odkaze: Užívejte paracetamol s rozumem!

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    vedoucí lékárník, BENU OC Globus Zličín

    šipka PharmDr. Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matyáš Palan , Praha 5 Zličín, OC Globus zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Děti
    • Nežádoucí účinky
    13. 08. 2020

    Mohu použít prošlý čípek ?

    Dobrý den ,podala jsem batoleti omylem měsíc prošly cipek.muze se něco stát?

    Dobrý den,

    měsíc po expiraci se může zkazit čípkový základ ( zřejmě by zapáchal) a popřípadě snížit obsah účinné látky ( může se stát že čípek nezabere). Pokud by miminko zvracelo určitě navštivte pohotovost.

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC Delta Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Nežádoucí účinky
    • Vlasy a Nehty
    13. 08. 2020

    Jak dávkovat methionin?

    Dobrý den, kupuji u vás Methionové kapsle a chci se zeptat-jak dlouhá má být přestávka mezi jednotlivými dávkami

    Moc děkuji

    Dobrý den,

    při dlouhodobém dávkování methioninu se může tvořit látka homocystein, která je kardiotoxická. Dávkujte 3 měsíce dle stanoveného schématu a měsíc udělejte pauzu. Setkala jsem se i s dlouhodobým dávkováním, kdy se měsíc tablety užívaly a měsíc se dělala pauza. Pokud byste pozoroval bušení srdce, ihned na dobu měsíce methionin vysaďte.

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC Delta Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Nežádoucí účinky
    15. 06. 2020

    Rizika kouření a užívání hormonální antikoncepce

    Dobrý den
    Prosím vás, chtěla bych se zeptat. Mam 40 let a beru antikoncepci velmari 3 roky. Nekouřím denně jen občas asi max 10 cigaret. Je to tak velký problém a může se mi neco stát jak se všude píše nebo sem tam cigareta nevadí? Děkuji

    Dobrý den,

    riziko kouření a hormonální antikoncepce existuje i v případě, pokud je vykouřeno pár cigaret občasně. V případě současného užívání antikoncepce a kouření dochází ke zvýšení rizika trombotických stavů, nehledě na riziku vznikajícím už samotným kouřením, tj. poškození dýchacích cest, které ve finále může vést k manifestaci různých plicních onemocnění, nejčastěji CHOPN a karcinom plic. Doporučil bych se cigaretám obecně vyhýbat.

    S pozdravem,
    Mgr. Radek Machan
    lékárník BENU Děčín

    šipka Mgr. Radek Machan

    Na dotaz odpověděl Mgr. Radek Machan , Děčín, Duchcovská zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Nežádoucí účinky
    • Vlasy a Nehty
    20. 04. 2020

    Vypadávání vlasů

    Jsem rok po operaci štítné žlázy beru Letrox 50.
    Měla jsem husté vlasy a téměř rok mi vypadávají ve velkém množství až se mi dělají plešky. Můžete mi poradit jak na to.je mi 51.

    Dobrý den, 

    Letrox je lék, který padání vlasů nezpůsobuje. příčina bude pravděpodobně někde jinde. Doporučuji Vám doplněk stravy Donna Hair Forte. Obsahuje vitamíny a minerály, které jsou potřebné pro růst vlasů. Užívá se pouze 1 tobolka denně. Přípravek je vhodný k dlouhodobému užívání. Dále na vlasy velmi dobře působí zinek, nejlépe využitelný pro tělo je ve volně prodejném léku Zinkorot. Klidně jej můžete užívat současně s přípravkem Donna Hair, a to vždy 1 tabletu denně po jídle. Mimo zlepšení kvality vlasů Vám tento přípravek posílí imunitu.

    Donna Hair Forte

    Zinkorot

    S přáním pěkného dne
    Mgr. Martina Bránková
    lékárník BENU Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Nežádoucí účinky
    09. 05. 2020

    Je popcorn škodlivý pro zdraví?

    Dobrý den. Existuje nějaká opravdová, potvrzená a jednoznačná studie o popcornu - že je škodlivý?
    Četl jsem mnoho článků o tom, že výpary při ohřívání popcornu v mikrovlnné troubě mohou zbůsobovat rakovinu, poškozují plíce, způsobují vážné nemoci plic. Pokud si člověk dává popcorn jen nárazově (poslední 3 dny 2 popcorny denně - jinak jen občas). Může se něco stát, že z toho vznikne nějaká nemoc, jak se píše na internetu?
    Také je prý velice škodný, protože obsahuje mnoho soli, nasycené mastné kyseliny atd. Takže pokud ho člověk v kině sní doslova "kýbl" může se pak něčeho obávat?
    Děkuji mockrát za odpověď.

    Dobrý den,

    americká studie specializovaná na bezpečnost potravin potvrdila, že přípravou v mikrovlnné troubě mohou vznikat karcinogenní látky uvolňující se z plastového obalu, které mohou přispívat ke vzniku rakoviny. Toto riziko vzniká při dlouhodobé konzumaci a v případě přípravy v mikrovlnné troubě. Sůl obecně přispívá ke vzniku vyššího kardiovaskulárního rizika, např. ke vzniku vyššího krevního tlaku, zvýšení hladiny tuků a cholesterolu a tím i k vyššímu riziku vzniku mozkové mrtvice, infarktu myokardu. Omezení soli ve stravě je součást zdravého životního stylu, u popcornu, který je hodně slaný a konzumujete je jej pravidelně je opravdu obsažená sůl rizikem pro Vaše zdraví.

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC Delta Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Nežádoucí účinky
    26. 12. 2019

    nizký tep

    Dobrý den, je možné, aby lék concor (na arytmii) snižoval tep?
    Poslední dobou mám tep 50, někdy i o něco nižší.
    Díky

    Dobrý den,

    léčivo Concor patří do skupiny tzv Betablokátorů, které obsahuje látku Bisoprolol. Jedním z účinků Bisoprololu je právě snižování tepu, lék prosím nevysazujte bez konzultace s lékařem.

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC Delta Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Nežádoucí účinky
    21. 12. 2019

    Fluor v zubní pastě

    Dobrý večer,
    může mi nějak uškodit zubní pasta s fluorem, když ji používám denně? Vždy nechtěně trochu pasty spolknu.

    Děkuji.

    Dobrý den,

    fluor má prokazatelné pozitivní účinky na zubní sklovinu a pomáhá tak chránit zuby před zubním kazem. V pastách se vyskytuje přesně takové množství fluoru, které je prospěšné pro zuby, ale zárověň neškodí při každodenním používání našemu tělu. Přípravky, které obsahují více fluoru než v běžných pastách např. Elmex gelée se používají jen 1x týdně. Pokud preferujete zubní pastu bez fluoru, můžete zkusit např. bylinný Herbadent, nebo zubní pasty firmy SPLAT. Na posílení zubní skloviny pak můžete 1x týdně použít výše zmíněný Elmex gelée, po jehož aplikaci se již ústa nevyplachují.

    Herbadent zubní pasta

    SPLAT bělící zubní pasta

    Elmex Gelée

    S přáním pěkného dne
    Mgr. Martina Bránková
    lékárník BENU Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Nežádoucí účinky
    05. 10. 2019

    Interakce léčiv

    Dobrý den, od dvou různých lékařů jsem dostal recepty na níže uvedená léčiva. Při druhém a pozdějším receptu jsem informoval, že beru antibiotika a dotazoval jsem se na interakce. Aniž bych uváděl jaká, bylo mi sděleno, že interakce u léků Elicea s antibiotiky nehrozí. Na těchto stránkách však je pro zadaný dotaz jiný výsledek. Můj stav si myslím není tak vážný, abych byl nucen brát léčiva, která k sobě nepatří. Jak mám tedy chápat výsledek níže? Moc děkuji

    Beru léky:
    CIFLOXINAL - Potahovaná tableta (ráno, večer)
    ELICEA - Potahovaná tableta (ráno)

    Dobrý den,

    u léků Elicea a Cifloxinal vzniká interakce, která je sice velmi vzácná, ale také velmi závažná. Vzhledem k tomu, že neznám důvod, proč Vám byl Cifloxinal nasazen, nedokážu posoudit, zda by bylo vhodné jej vysadit. Lék Elicea náhle vysadit také nemůžete, protože je nutné postupné snižování dávky. Doporučuji Vám kontaktovat co nejdříve lékaře, aby Vám antibiotika změnil. Při vyzvedávání receptu v BENU lékárnách můžete vždy nahlásit léky, které užíváte. Máme přístup k programu s lékovými interakcemi a výsledek možných nevhodných kombinací léků máme ihned.

    S přáním pěkného dne
    Mgr. Martina Bránková
    lékárník BENU Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Močové cesty
    • Nežádoucí účinky
    13. 09. 2019

    Antibiotika na močové cesty

    Dobrý den,
    v Německu jsem dostala od lékaře antibiotika Ciprofloxacin HEC Pharma a četla jsem o nich negativní věci. Měla jsem horečku a nastydlý močový měchýř. Na internetu jsou většinou zkreslené informace, můžete mi poradit?

    Dobrý den,

    ciprofloxacin je zcela běžné antibiotikum využívané zejména u zánětu močových cest. Nemusíte mít žádné obavy z jeho užívání. Tabletu užívejte pravidelně po 12 hod nejlépe před jídlem pro lepší vstřebatelnost. V odstupu 3 hod od užití tablety se vyvarujte mléčným výrobkům, stejně tak jako ostatním potravinám a doplňkům stravy obsahující ionty (např. vápník, hořčík, zinek), snížila by se tak účinnost antibiotika. Vhodným doplňkem k užívání antibiotik pro snížení trávicích potíží jsou probiotika - tělu prospěšné bakterie, které napomáhají normálnímu trávení. Užívejte 1-2x denně 1 tobolku (v odstupu min. 3 hod od antibiotik) a ještě alespoň týden po ukončení léčby antibiotiky. Terapii můžete dále podpořit užíváním extraktu z brusinek, které mají vliv na správnou funkci močových cest. V průběhu celé léčby dbejte na zvýšený příjem tekutin.

    LINEX forte

    APO-LACTOBACILLUS

    Swiss NatureVia brusinky akut

    UROSEPT bylinný čaj

    S přáním pěkného dne Mgr. Martina Bránková

    BENU lékárna Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Nežádoucí účinky
    21. 07. 2019

    warfarin vs. Valetol

    Dobrý den, beru dlouhodobě ružový (5mg) warfarin Orion 0,5 tablety denně, INR 2-2,5. Je možné v případě bolesti zubů na dovolené užít pár dní Valetol? Samozřejmě v nějaké rozumné míře... Nemám dispozice ke krvácení - 56 let, nekuřák, bez diabetu, vředů atd... Děkuji moc za kozultaci, přeji pěkný den.

    Dobrý den,

    nárazová dávka léku Valetol neovlivní krevní srážlivost. Při dlouhodobém dávkování tzn. 14 dní pravidelně denně by byla srážlivost ovlivněna.  Pro warfarinizované pacienty je vhodný na jakoukoliv bolest Novalgin. Neovlivňuje krevní srážlivost i ve vysokých dávkách. Požádejte svého obvodního lékaře o předepsání. Novalgin nelze zakoupit bez lékařského předpisu.

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník Avicena Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Nežádoucí účinky
    11. 07. 2019

    Tinnitus, migréna

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na užívání o cinnarizinu. DOstala jsem ho od neurologa 1/2 tabl. 75 mg na noc na tinnitus. Velmi mě vyděsilo upoornění na začátku letáku že muže následovat lehké bezvědomí. Jsem doma sama s dětmi a tak se obávám dávku užít, co si mám pod lehkým bezvědomím představit? Je řešení třeba najet nižší dávkou? Brala jsem betahistin a po něm mi nebylo dobře, možná i z důvodu obsahu laktozy, jsem alergik. V cinnarizinu je ovšem též, neexistuje náhrada? A dále jsem se dočetla, že cinnarizin by mohl pomoci i jako profylaxe migrény? V letáku to uvedeno není. Děkuji Vám za odpověd.

    Dobrý den,

    příbalový leták bohužel nemám k dispozici. Čerpám z podrobnějších informačních zdrojů a lehké kóma se tam nevyskytuje. Může se objevit vyšší spavost na začátku terapie, ale to se dá minimalizovat právě nastavenou večerní dávkou, kdy Vám tento nežádoucí účinek bude vadit nejméně. Je dobré se vyvarovat užívání jiných léků, které mají tlumivý účinek na centrální nervový systém a vyvarovat se alkoholu. Vám nastavené dávkování není nijak vysoké, rozhodně bych se nebála užívání. Samozřejmě alergie se vyskytnout může na cokoliv, ale to předem nezjistíte.
    Jediný lék, který mě napadá na tinnitus bez obsahu laktózy, je Tanakan roztok. Jeho použití konzultujte s ošetřujícím lékařem.
    TANAKAN perorální SOL 90ML+DÁVKOVAČ

    S pozdravem
    Mgr. Petra Rezková
    lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Nežádoucí účinky
    26. 06. 2019

    Antidepresiva

    Dobry den, beru dlouhodobe antidepresiva Zoloft a deniban. Minuly tyden jsem v prubehu 5 dni pila ve vetsim mnozstvi alkohol.Mam nyni jiz paty den uzkosti a deprese. Mohl alkohol snizit nebo zcela anulovat pusobeni antidepresiv? Dekuji za odpoved.

    Dobrý den,

    zcela anulovat bych neřekl, ale výrazně snížit to ano. Při  konzumaci alkoholu se zvyšuje vyplavování serotoninu (hormonu/ mediátoru štěstí) v nervových buňkách. Ten však po dlouhodobější konzumaci a větším množství přestává v těle být k dispozici, jelikož je potřeba nasyntetizovat (vyrobit) nový. A právě s tímto mediátorem pracují antidepresiva typu Zoloft či Deniban. Proto může dojít k snížení jejich účinku, což má za následek pocity úzkosti, stresu či až deprese. Příště doporučuji vyvarovat se dlouhodobé konzumace, krátkodobě alkohol sice vliv má, ale tělo dokáže kompenzovat případné ztráty ze zásob.

    S pozdravem,
    Mgr. Radek Machan
    lékárník BENU Děčín

    šipka Mgr. Radek Machan

    Na dotaz odpověděl Mgr. Radek Machan , Děčín, Duchcovská zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Nežádoucí účinky
    25. 06. 2019

    PREVENCE PROTI RAKKOVINĚ

    Paní VEDOUCÍ MAGISTRO,
    existuje někerý druh ALOE,
    který by svou imunitou byl vhodný
    i proti RAKOVINĚ-ZHOUBNÉMU NÁDORU ?
    Nesmírně děkuji za odpověď.

    Dobrý den,

    tuto problematiku jsem prostudovala a výsledky nejsou jednoznačné. Klinické studie teprve probíhají a zatím se neprokázalo, že by aloe působila protinádorově. Ba naopak, aloe obsahuje látky, které mohou rakovinu způsobit. Aloe navíc může dráždit zažívání a tím zhoršovat nežádoucí účinky chemoterapie. Při užívání aloe může dojít k zánětu jater, která jsou už tak přetížená chemoterapií.
    Já osobně nedoporučuji užívání aloe při rakovině.
    Pokud se i tak rozhodnete užívat aloe, jediný přípravek na trhu v ČR, který je standardizován je Barnys ActivAloe, který obsahuje minimální množství nebezpečného aloinu (zbaven zcela ho není).
    http://www.doktorweb.cz/aloe-vera-nebezpecna-pozor/

    S pozdravem
    Mgr. Petra Rezková
    lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Nežádoucí účinky
    • Zažívání
    24. 06. 2019

    Nevolnost po theraflu

    Dobry den, po uziti theraflu forte sa mi urobilo nevolno co sprevadzal aj silny prujem, mam theraflu vysadit? dakujem

    Dobrý den,
    pokud máte podezření, že za nevolností a průjmem je Theraflu, tak jej dále neužívejte. Vámi popisované příznaky jsou výrobcem uváděny mezi nežádoucími účinky. Léčba Theraflu je pouze symptomatická to znamená, že vynechání dalšího užívání ničemu vadit nebude. Pokud by průjem přetrvával do dalších dní nebo se objevila krev či hlen ve stolici, tak vyhledejte lékaře. Průjem můžete zkusit řešit jen dietou a dostatkem tekutin. Případně zkuste Hylak nebo Tasectan, které Vám mohou pomoci vytvořit správné prostředí v zažívacím traktu.
    HYLAK FORTE perorální SOL 100ML
    Tasectan 500 mg/15tobolek

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    lékárník BENU Beroun

    šipka PharmDr. Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matyáš Palan , Praha 5 Zličín, OC Globus zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zavřít

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Více informací

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.