histaminová intolerance a alergie

    • Dotaz pro lékárníka
    23. 08. 2025

    Dobrý den,
    byly mi potvrzeny genetické testy na homozygota CC a GG na Intolerance laktozy a zaroven i pozitivní protilátky IgG, IgA na mléčné výrobky (sýry a mléko) a to zejména frakce extrmních protilátek na syrovátkové bílkoviny alfa- laktaalbumin a beta-laktoalbumin, ale IgE mám negativní. Každopádně po konzumaci mléčných výrobků jsem měla zjevné potíže. Zároven geneticke testy na 3 ze 4 alely pozitivní na heterozygota na Histaminovou intoleranci. Zároven ale aktuální hladina DAO je negativní, a tudíž tedy není riziková. Nicméně pokud jsem jedla také hodně potravin jako fermentované, kysané, kvašené - tak jsem měla velké potíže.
    Nicméně jak si to mám vyložit a tedy na základě těchto výsledků se zachovat? Údajně tím, že mam genetické testy , tak mám 100% Primární laktozovou intoleranci + i ty pozitivní protilátky na syrovátkové bílkoviny = absolutně vyřazení mléčných výrobků a mléka je , údajně, žádoucí navíc i těch bez-laktozových, protože mám zároven i ten genetický test na Histamin pozitivní, ačkoliv jako heterozygot, tak fermentované a zakysané výrobky bych měla také omezit. Nicméně, jak to vnímat s tím histaminem, kdyz mam tedy pozitivní genetické testy, ale zaroven aktualni hladinu DAO negativní?

    Děkuji.

    Dobrý den,

    nejsem zcela zběhlá ve vyhodnocování laboratorních testů a moc nerozumím Vaší interpretaci výsledků, ale popíši, jak to funguje. DAO je zkratka pro diaminooxidázu, což je enzym, který odbourává histamin z těla. Pokud v těle chybí, jedná se o histaminovou intoleranci a je třeba 100% dodržovat histaminovou dietu. Ve spoustě případů je buď málo enzymu, nebo enzym s nízkou aktivitou, a to pak je příjem histaminu do určité míry tolerován, tzn. jedinec nemusí mít potíže, když občas dietu nedodrží, ale dietu je vhodné dodržovat. Takže záleží, co myslíte tím, že aktuální hladina DAO je negativní. Buď je test na DAO negativní, což znamená, že máte normální hladinu DAO a konzumace potravin s histaminem by Vám vadit neměla. Nebo naopak DAO nemáte (negativní hladina DAO mě k tomu vede) a pak by jste měla učinit dietní opatření. Nicméně pokud víte, že Vám určité potraviny dělají potíže, pak je víc než vhodné je prostě z jídelníčku vyřadit.
    Co se týká mléka, pak dle výsledků bych doporučila zcela vyloučit za stravy mléčné výrobky. Bezlaktózové výrobky opravdu neřeší Váš problém. Do bezlaktózových výrobků je pouze přidávaný enzym laktáza, který štěpí mléčný cukr. Ale tyto výrobky neřeší alergii na mléčné bílkoviny, protože je obsahují. Čerstvé nehomogenizované mléko není problematické pro obsahu histaminu, ale u Vás je to problém v alergii na mléčné bílkoviny. 
    Rozdíl mezi alergií obecně a histaminovou intolerancí je ve způsobu, jakým dojde ke zvýšení hladiny histaminu v organismu. U Alergie reaguje imunitní systém neadekvátně a tím se uvolní v organismu histamin ze žírných buněk, kde je uložen (tělu vlastní látka) a pak dojde se zpožděním k projevu. Kdežto u histaminové intolerance je problém v konzumaci potravin bohatých na histamin, které organismus nedokáže odbourat. Tím dojde ke zvýšení hladiny histaminu a stejnému projevu jako u alergie, jen s tím rozdílem, že imunitní systém reaguje normálně. U histaminové intolerance dojde k projevu potíží cca do druhého dne od dietní chyby. Alergie se projevuje většinou se zpožděním. U mnoha osob se tyto dva problémy mohou vyskytnout současně.
    Jelikož naznačujete, že již víte, že fermentované a kvašené potraviny Vám činí potíže, pak testy to jen potvrdily a vy víte, kterým směrem se ubírat. Dieta je sice velmi těžké opatření, zejména histaminová dieta Vám zcela nabourá běžné zvyklosti, ale je to jediná smysluplná cesta k "uzdravení" organismu. Ono histaminová dieta není jen o vyloučení fermentovaných a kvašených potravin. Histamin se tvoří činností mikroorganismů, což je v principu kažení potravin. Takže u histaminové diety je důležité uvařené potraviny již neuchovávat a dále nekonzumovat. Vařit vždy čerstvé a z prvosurovin. Většina komerčně zpracovávaných potravin je problematická z důvodu uchovávání a pro obsah stabilizátorů. Cesta je to složitá, ale ne nemožná. Připojuji odkaz na tabulku potravin, kde se dozvíte, zda je problematická pro obsah histaminu.

    Microsoft Word - 61_FoodList_CZ_alphabetic_withCateg.docx

    S pozdravem
    Mgr. Petra Rezková
    lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý most, naproti Globusu zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zeptejte se přímo našeho lékárníka Zpět do poradny