Online poradna

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    28. 04. 2019

    Dobrý den,
    koupila jsem si Geratam 1200mg. Mohu ho užívat v případě, že mám naordinovaný Letrox 50? Dle příbalového letáku piracetam může ovlivnit účinek obou léků.
    Případně prosím poraďte, co bych mohla užívat pro podporu paměti a soustředěnosti před a během zkoušek. Brala jsem Ginkgo Max s Lecitinem, ale nedělá mi dobře(bolest hlavy, až migrény, návaly na zvracení).
    Předem děkuji za odpověď.

    Dobrý den,

    k lékové interakci může dojít při současném podávání léku Letrox a Geratam. Jako nežádoucí účinek se se vyskytuje podrážděnost a zmatenost případně poruchy spánku. Pokud dávky oddělíte, Letrox vezmete ráno na lačno. Dávku Geratamu nejdříve v poledne a nejpozději v 5 hodin odpoledne, k lékové interakci by nemělo docházet. Každý lék se bude vstřebávat samostatně. Sledujte výskyt nežádoucích účinků z případné interakce a zároveň se vyvarujte dávkování Geratamu v pozdějších hodinách (stimuluje mozkovou činnost a prokrvení, proto není vhodné ho brát na noc, špatně se po léku usíná)

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník Avicena Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Bolest
    • Dotaz na produkt
    • Interakce
    28. 04. 2019

    Dobrý den,
    Mám zánět dělohy. Dostala jsem Doxybene 200 mg a Entizol 250 mg. Má silné tlaky v hlavě, nejspíš z jednoho toho léku. Ráno je beru oba. Pak už jen entizol odpoledne a večer.
    Mužu si vzít nějaký prášek n bolesti hlavy k tomu??

    Dobrý den,

    lék Entizol  může způsobovat bolesti hlavy. Určitě bych nedoporučila kombinovat s léčivy podporující krvácivost jako je ibuprofen. S dobrým účinkem a vhodnou kombinací s antibiotiky je léčivo Ataralgin v tabletách, uleví od bolesti a zároveň by mělo povolit i křečovité sevření hlavy, které může bolest hlavy doprovázet. Ataralgin zároveň neinteraguje s lékem Doxybene a Entizol.

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník Avicena Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    • Interakce
    28. 04. 2019

    Dobry den. V
    patek jsem se dozvedela ze mam plicni chlamydie ,ale jiz tyden beru Klacid atb. Muzu lecbu podporit PM Chlamidilem? Beru jeste letrox na stitnu zlazu a samozrejme probitoka.Dekuji

    Dobrý den,

    jako doplňkovou léčbu na plicní chlamydie můžete užívat PM Chlamydil v kombinaci s antibiotikem Klacid. Dávkování nasaďte maximální 4x denně jednu tabletu a užívejte minimálně 3 měsíce. Klacid s Letroxem a Chlamydilem neinteraguje. U Chlamydilu pozor pokud jste alergický na včelí produkty.

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník Avicena Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    26. 04. 2019

    Dobry den ,dnes jsem se dozvedela ze mam plicni chlamydie,beru atb Klacid ale lecim se i letroxem na stitnu zlazu.Muzu Chlamidil extra na podporu leceni?

    Dobrý den,

    nechala bych léčbu antibiotiky a doplnila kmeny probiotik, které přežijí působení antibiotik.
    https://www.benu.cz/livsane-laktoaktivni-kapsle-plus-vitamin-b2-20ks
    https://www.benu.cz/enterol-peroralni-tvrde-tobolky-10x250mg
    https://www.benu.cz/walmark-biopron-forte-tob-30
    Až po jejich dobrání bych nasadila Chlamydil a to klidně dlouhodoběji.

    pozdravem Mgr. Petra Rezková, lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    26. 04. 2019

    Dobrý den, byl mi předepsán Combair 100/6. V PL se píše, že se nemají užívat beta blokátory včetně beta blokátorů obsažených v očních kapkách. Jelikož užívám oční kapky Timolol-POS 0,5%, což jsou beta blokátory, tak se chci zeptat na tuto kombinaci.
    Další léky, které užívám: Diluran 250mg, LOZAP H 50mg/12,5mg, LOZAP 50, Atoris 10, Stacyl 100mg, Desloratadine Teva 5 mg a při potížích Ventolin Inhaler N - u tohoto léku si rovněž nejsem jistá, protože by se neměl užívat s diuretiky, což je Diluran. Děkuji předem za odpověď.

    Dobrý den,

    Kombinace to není opravdu příliš vhodná, ale nebezpečí z tohoto souběhu Vám hrozí pouze tak, že nebude Combair dobře povolovat a roztahovat průdušky (jde o úlevový účinek tohoto léku zprostředkovaný látkou formoterol). Doporučuji kontaktovat lékaře a případně vyhodnotit prospěšnost léčby Combairem.
    Diluran není Diuretikum. Této kombinace se nemusíte nijak obávat.

    V zavedené léčbě neshledávám žádné interakce, které by bylo třeba řešit.

    S pozdravem Mgr. Petra Rezková, lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    25. 04. 2019

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mohu lék Guajacuran užívat současně s antidepresivy escitalopram 10mg a trittico prolong 300 mg? Nehrozí např. zvýšené riziko serotoninového syndromu? Děkuji

    Dobrý den,

    riziko serotoninového syndromu hrozí, ale jen z kombinace Trittica a Escitalopramu. Přidání Guajacuranu nijak toto riziko neovlivní. Ale určitě se vyhněte užívání třezalky a tryptofanu. 

    S pozdravem Mgr. Petra Rezková, lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    25. 04. 2019

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je vhodné užívat L-tryptofan společně s Elicea 20mg 
    Děkuji za odověď

       Dobrý den,
     Dle kompendia lékových interakcí mají tryptofan i escitalopram - Elicea - serotoninergní působení. Při jejich současném podávání může dojít k vystupňování serotoninergního působení v CNS projevující se serotoninovým syndromem - pocení, průjem,horečka, třes, snížená koordinace, změny chování, agitovanost a někdy až delirium a koma.
     Při souběžném užívání je třeba opatrnosti a je důležité při výskytu jakýchkoli těchto příznaků společné užívání ukončit. Ale v menších dávkách by tryptofan společně s Eliceou neměl tuto interakci způsobit.

    S pozdravem
    Mgr. Nesrstová Kristýna
    vedoucí lékárník BENU Šternberk

    šipka Mgr. Kristýna Nesrstová

    Na dotaz odpověděla Mgr. Kristýna Nesrstová , Šternberk, Nádražní zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    25. 04. 2019

    Dobry den, je mozne uzivat Homeowox od Boironu, kdyz beru Warfarin? Je mozne, ze mi to zpusobilo vyssi INR? Dekuji za odpoved a preji hezky den.

       Dobrý den,
     Homeopatický přípravek Homeovox nemohl ovlivnit Vaši hodnotu INR. Jedná se o lék složený z více komponent, ale jsou v tak vysokém ředění, že nemají vliv na jiné léky, ani na Warfarin. Muselo to být způsobeno buď jiným lékem, nebo stravou .
     Účinek warfarinu  významně zvyšuje: horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta), alkohol, užívání léků, které mohou ovlivnit hladinu vitamínu K nebo protisrážlivých léků na polykání, užívání potravních doplňků s vitamíny, s extrakty gingko biloba, třezalky atd., pití bylinných čajů, zeleného čaje, složení potravy (potraviny s vysokým obsahem vitaminu K).

    S pozdravem
    Mgr. Nesrstová Kristýna
    vedoucí lékárník BENU Šternberk

    šipka Mgr. Kristýna Nesrstová

    Na dotaz odpověděla Mgr. Kristýna Nesrstová , Šternberk, Nádražní zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    09. 04. 2019

    Beru léky:
    HELICID 20 1 tableta (ráno)
    Amesos 20 mg 5 mg 1 tableta (ráno)
    Rivocor 5 1/2 tablety (ráno)
    Vipidia 25mg 1 tableta (ráno)
    Purinol 100 mg 1 tableta (poledne)
    Siofor 500 mg 1 tableta (večer)


    Interakce:
    HELICID 20 ZENTIVA - Kapsle SIOFOR 500 - Tableta (2)


    Upozorňujeme, že níže uvedený text a vyhodnocení interakcí má pouze informativní charakter a není náhradou za návštěvu lékaře a nenahrazuje lékařskou péči. Léky proto na základě vyhodnocení interakcí v žádném případě sami nevysazujte ani neupravujte jejich dávkování bez konzultace s lékařem a lékárníkem!

    Dobrý den,

    u uvedených léků dochází k interakci mezi lékem Helicid (Omeprazol) a lékem Siofor (Metformin) interakce patří mezi méně závažné stupně č. 2. Při dlouhodobém užívání obou léčiv současně může dojít ke zvýšení plazmatické koncentrace léku Metformin a zvýšit se možnost vzniku gastrointestinálních nežádoucích účinků jako je pocit na zvracení, průjem, bolest břicha, ztráta chuti k jídlu. Pokud by se jakýkoliv z popisovaných příznaků objevil, ihned navštivte svého ošetřujícího lékaře. Léky bez konzultace s ním nevysazujte.

     

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník Avicena Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Klouby
    08. 04. 2019

    Dobrý den,
    lze Proenzi intensive zkombinovat s léky:
    Warfarin
    Detralex
    Betaloc
    Prestarium
    Helicid

    Velmi děkuji za odpověď.

    Dobrý den,

    Proenzi intensive obsahuje látky, které ovlivňují působení Warfarinu. Vhodná kombinace to není. Pokud se rozhodnete preparát začít užívat, konzultujte s lékařem a je nutno upravit dávkování Warfarinu.
    Vhodnější varianta je Condrosulf https://www.benu.cz/condrosulf-400-peroralni-tvrde-tobolky-180x400mg

    S pozdravem Mgr. Petra Rezková, lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    12. 03. 2019

    Dobry den muze se pripravek melatonin komplex uzivat s warfarinem?Dekuji

    Dobrý den,

    Melatonin komplex můžete používat v kombinaci s Warfarinem. K interakci mezi přípravky nedochází.

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník Avicena Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    16. 09. 2020

    Lze lék Wobenzym užívat po plicní embolii?

    dobrý den, může se užívat WOBENZYM po plicní embolii? Děkuji

    Dobrý den,
    léčivý přípravek Wobenzym se nemá používat při stavech, kdy je zvýšené riziko krvácení. Léčba plicní embolie spočívá přesně v navození takového stavu. Obvykle po úvodních několika dnech s aplikací injekčních léků na ředění krve se přechází na preventivní užívání warfarinu nebo podobně účinných dalších látek. Společné užívání těchto léků s Wobenzymem nemusí být vhodné. Určitě se na toto téma informujte u Vašeho ošetřujícího lékaře. Sám bych jej v této indikaci nedoporučil.

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    lékárník BENU Beroun

    šipka PharmDr. Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matyáš Palan , Praha 5 Zličín, OC Globus zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    16. 09. 2020

    Lze Wobenzmy kombinovat s antibiotiky?

    Dobrý den prosim mam dotaz nyní se lecim se zápalem plic a beru antibiotika Doxyhexal 200 mg kvůli výpotku na plici .Chtela bych si koupit Wobenzym a nevim jestli nebude problem s téma antibiotikama jist dohromady.Dekuji za odpoved a radu.

    Dobrý den, lék Wobenzym Vám mohu doporučit. Napomáhá průniku antibiotik do tkáně a je indikován jako podpůrná léčba při podávání antibiotik. Wobenzym nelze užívat v situacích, které jsou spojeny se zvýšeným sklonem ke krvácení. Posílám odkaz na příbalový leták. https://www.benu.cz/data/images/_orig/0/9750.pdf
    S pozdravem.
    PharmDr. Veronika Orendášová, vedoucí lékárník a lektor

    šipka PharmDr. Veronika Orendášová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Veronika Orendášová , Jičín, Jungmannova zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    09. 03. 2019

    Beru léky:
    omeprazol stada 20mg (ráno, večer)
    AMEDO - Tableta (večer)
    FURORESE 40 - Tableta (ráno)
    MILURIT 300 - Tableta (ráno)


    Interakce:
    OMEPRAZOL STADA - Kapsle FURORESE 40 - Tableta (2)


    Upozorňujeme, že níže uvedený text a vyhodnocení interakcí má pouze informativní charakter a není náhradou za návštěvu lékaře a nenahrazuje lékařskou péči. Léky proto na základě vyhodnocení interakcí v žádném případě sami nevysazujte ani neupravujte jejich dávkování bez konzultace s lékařem a lékárníkem!

    Dobrý den,

    při  dlhodobem užívaní hrozí, že léky jako Omeprazol (inhibítory protónové pumpy) kromě jiného, můžu způsobit znížené hladiny hořčíku - hypomegnesemia . To se může projevit únavou, tetániou, křečmi, závratěma atd. 

    Lék FURORESE (furosemid),působí efektem "odvodňování." Způsobuje totiž zvýšené vylučování vápníka a hořčíka. Při současném užívání Omperazolu + Furorese hrozí zvýšené vylučování hořčíka co se pak může projevit výše popsanými nežadoucími účinkama. Bude vhodné možná monitorovat hladinu hořčíka, nebo denně užívat preventívě hořčík v tabletách.

    S pozdravem
    PharmDr Matej Kováč
    BENU Lékárna Roudnice nad Labem

    šipka PharmDr. Matej Kováč

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matej Kováč , Brandýs n.L., OC Tesco zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    • Interakce
    17. 04. 2020

    Mastička na svědění konečníku a kontraindikace léků

    Dobrý den, dlouhodobě užívám tyto léky. Ursosan 1-1-1, Amprilan 1-0-0, Milurit 0-1-0, Simvastatin 0-0-1. Prosím informaci o bezpečnosti kombinace těchto léků. Další otázka je, že před asi dvěmi roky mi začalo svědění konečníku. Před rokem jsem podstoupil operaci karcinomu tlustého střeva, ale svědění přetrvává. Mám také fisury . trhlinky. Je nějaká mastička proti svědění? Děkuji

    Dobrý den,

    léky, ktere užívate jsou bez významných interakcii. Na vaše problémy kolem svědení je celá řada mastí. Co bych Vám mohl doporučit jsou nasledující přípravky :

    • PROKTIS-M PLUS rektální mast 30g - napomáhá při léčbě anorektálního kanálu po proktologické operaci, při vnitřních a vnějších hemoroidech, proktitidě, kryptitidě, análních ragádách, fisurách a perianálních píštělích. https://www.benu.cz/proktis-m-plus-rektalni-mast-30g
    • HemoClin sprej 35ml - Zmírňuje a zároveň předchází potížím v oblasti konečníku, díky jeho okamžitému chladivému efektu ulevuje od svědění, pálení či přecitlivělosti v oblasti konečníku. Podporuje přirozený proces hojení. https://www.benu.cz/hemoclin-sprej-35ml

    • DOBEXIL H UNG 40MG/20MG rektální UNG - Používá se k podpůrné léčbě vnějších a vnitřních hemoroidů a dalších onemocnění konečníku, jako jsou bolestivé trhliny kůže a svědění v okolí konečníku. Hemoroidy se nejčastěji projevují zduřením, bolestí, pálením, svěděním či krvácením.  https://www.benu.cz/dobexil-h-ung-rektalni-ung-1x20gm-ii

    S pozdravem
    PharmDr Matej Kováč
    BENU Lékárna Roudnice nad Labem

    šipka PharmDr. Matej Kováč

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matej Kováč , Brandýs n.L., OC Tesco zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zavřít

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Více informací

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.