hormonální tělísko Kyleena a menstruace

    • Dotaz pro lékárníka
    • Těhotenství a kojení
    17. 02. 2021

    Dobrý den, mám hormonální telisko kyleena na 5 let, nyní ho mam 3. Rok. Do minulého měsíce jsem měla menstruaci slabou celkem pravidelnou, ale tento měsíc mám již 7 dní zpoždění, je možné ze mi telisko vynechá celý jeden měsíc nebo mohu být těhotná? Bolesti břicha jsem měla také týden před plánovanou menstruaci, ale ta se zatím nedostavila.
    Díky za odpověď

    Dobrý den.

    K danému tématu výrobce uvádí toto:

    Ektopické těhotenství
    8 Během klinických studií byla při používání přípravku Kyleena pozorována celková incidence ektopických těhotenství přibližně 0,20 na 100 žen za rok. Přibližně u poloviny těhotenství, která nastanou během používání Kyleena, se dá očekávat, že budou mimoděložní. Žena, která zvažuje použití přípravku Kyleena, musí být poučena o známkách, příznacích a riziku mimoděložního těhotenství. V případě otěhotnění ženy, která používá přípravek Kyleena, je třeba vzít v úvahu možnost mimoděložního těhotenství a také tuto možnost prověřit. U žen s mimoděložním těhotenstvím, operací vejcovodů nebo zánětem v pánevní oblasti v anamnéze je riziko mimoděložního těhotenství zvýšené. Jestliže se vyskytne bolest v podbřišku, měla by se vzít v úvahu možnost mimoděložního těhotenství, zvláště pokud se nedostaví menstruace nebo pokud žena s amenoreou začne krvácet. Vzhledem k tomu, že mimoděložní těhotenství může poškodit fertilitu v budoucnu, je třeba pečlivě zvážit přínosy a riziko používání přípravku Kyleena v každém individuálním případě.

    Ovlivnění profilu menstruačního krvácení
    U většiny uživatelek přípravku Kyleena se očekává ovlivnění profilu menstruačního krvácení. Tyto změny vznikají následkem přímého působení levonorgestrelu na endometrium a nemusí korelovat s aktivitou vaječníků. Během prvních měsíců používání se běžně vyskytuje nepravidelné krvácení a špinění. Následně má však potlačení nárůstu endometria za následek snížení délky a intenzity menstruačního krvácení. Ze slabého krvácení se často vyvine oligomenorea nebo amenorea. Méně časté krvácení a/nebo amenorea se v klinických studiích vyvinulo postupně. Do konce pátého roku se u přibližně 26,4 % uživatelek vyvinulo nepravidelné krvácení a u 22,6 % amenorea. Pokud se menstruace nedostaví do 6 týdnů od začátku předchozí menstruace, je třeba zvážit, zda nedošlo k otěhotnění. Opakovaný těhotenský test není nutný u pacientek s amenoreou, pokud o těhotenství nesvědčí další symptomy. Jestliže krvácení zesílí a/nebo se zvýší jeho nepravidelnost, je třeba podniknout vhodná terapeutická opatření, protože nepravidelné krvácení může být příznakem děložních polypů, hyperplázie nebo rakoviny a silné krvácení může být známkou nezpozorovaného vypuzení nitroděložního tělíska.

    Z výše uvedeného vyplývá, že těhotenství je možné. Výskyt je 2 na 1000 pacientek za rok. Polovina bývá mimoděložní. Váš typ menstruace se označuje jako hypomenorea. Výrobce uvádí, že těhotenství by se mělo hodnotit až po 6ti týdnech vynechání menstruace. Je možné, že se dostáváte do fáze prodloužení menstruačního cyklu (až 90 dní, oligomenorea), či úplného vynechání menstruace (amenorea). Jistě ale nic nezkazíte, pokud použijete těhotenský test.  

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zeptejte se přímo našeho lékárníka či lékaře Zpět do poradny


Související dotazy z poradny

Související dotazy z poradny

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    19. 10. 2020

    Hormonální nitroděložní tělísko

    Dobrý den,
    je možné, že při hormonálním nitroděložním tělísku mohu mít i silnější menstruaci? Mám tělísko zavedeno první měsíc návazně po pilulkách a zdá se mi, že moje menstruace (první s tělískem) je silnější než byla s HA. Může to být způsobeno třeba lehce bolestivým pohlavním stykem, který tomu předcházel? Nebo to může mít i jinou příčinu? Před menstruací jsem byla na kontrole a paní doktorka říkala, ze je vše v pořádku. Děkuji předem za odpověď.

    Dobrý den,

    tělísko si po zavedení může "sedat" až půl roku. Po zavedení je děložní hrdlo citlivé. Může to být tím, i dalším podrážděním pohlavním stykem, který jste vnímala jako bolestivý. Sílu první menstruace po zavedení, zvláště pokud byla kontrola v pořádku, bych neřešila. Postupně by ovšem menstruace měla slábnout. U některých žen dojde i k úplnému vymizení menstruace. Pokud krvácení při menstruaci bude zesilovat i v dalších cyklech, vyhledejte gynekologa.

    S pozdravem
    Mgr. Petra Rezková
    lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, CČM I - naproti Globusu zobrazit odpověď skrýt odpověď

Všechny dotazy

Zavřít

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Více informací

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.

Kontaktní formulář