Kombinace antikoncepce a vitamínu E

    • Dotaz pro lékárníka
    23. 08. 2020

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné současně používat antikoncepci Dienille 2mg/0,03mg potahované tablety a vitamin E?
    Děkuji za odpověď

    Dobrý den, 

    tato kombinace je bezproblémová, můžete užívat současně. Vitamín E doporučuji užívat vždy po jídle, ideálně po nějakém obsahujícím tuky, jedná se totiž o vitamín rozpustný v tucích. 

    S přáním pěkného dne
    Mgr. Martina Bránková
    lékárník BENU Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zeptejte se přímo našeho lékárníka či lékaře Zpět do poradny


Související dotazy z poradny

Související dotazy z poradny

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    14. 07. 2020

    Snižují Paralen, Ibalgin, Paralen grip atp. účinnost antikoncepce?

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat zda klasické léky na bolest jako Paralen, ibalgin a jejich obměny jako Paralen grip apod. snižují účinnost antikoncepce Jeanine? Ten samý dotaz se týká přípravku sinupret a Islandský lišejník (konkrétní varianta lišejníku viz.příloha) snižují tyto přípravky účinnost HA? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

    Dobrý den,

    Některé léky mohou účinnost antikoncepční pilulky ovlivnit. Mezi tyto léky patří léky:

    • k léčbě epilepsie (například primidon, fenytoin, barbituráty, karbamazepin, oxkarbazepin, topiramat a felbamat),
    • léky k léčbě tuberkulózy (například rifampicin, rifabutin) a HIV infekce (například ritonavir, nevirapin),
    • antibiotika (například peniciliny, tetracykliny, griseofulvin) na léčbu jiných infekčních onemocnění
    • rostlinné látky obsažené v třezalce tečkované (používané k léčbě depresivních nálad)

    Jeanine může působení jiných léků ovlivňovat, například léků obsahujících cyklosporin nebo antiepileptikum lamotrigin.

    S pozdravem
    PharmDr Matej Kováč
    BENU Lékárna Roudnice nad Labem

    šipka PharmDr. Matej Kováč

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matej Kováč , Brandýs n.L., OC Tesco zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    • Dotaz na produkt
    • Zažívání
    14. 07. 2020

    Jak snižuji účinnost antikoncepce antibiotika?

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Užívám hormonální antikoncepci, minulý týden mi byla kvůli vytržení zubů nasazena antibiotika Amoksiklav (dle předpisu lékaře jsem užila 7 tablet). Chci se zeptat jak dlouho je nutné se chránit i jiným způsobem, nebo jak snižuji účinnost antikoncepce antibiotika. Děkuji za odpověď.

    Dobrý den,

    snížení účinnosti hormonální antikoncepce při současném užívání antibiotik se bát nemusíte. Problém by mohl nastat, kdyby v důsledku užívání antibiotik vznikly potíže se zažíváním. Průjem může snížit vstřebávání hormonální antikoncepce ve střevě a tím ponížit i její účinnost. Doporučuji Vám proto preventivně si přidávat k antibiotikům probiotika.

    S přáním pěkného dne PharmDr. Martina Hnilová, vedoucí lékárník Zlín.

    šipka PharmDr. Martina Hnilová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Martina Hnilová , Zlín, Dlouhá zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    01. 05. 2020

    Biseptol + antikoncepce

    Dobrý den, 
    doktor mi předepsal Biseptol, bohužel jsem se ho i lékárníka zapomněla zeptat na důležitou věc. Snižuje účinnost HA? Beru Calleto. 
    Předem děkuji za odpověď 

    Dobrý den,

    dle dostupných informací nemá Biseptol vliv na účinnost této antikoncepce. Mezi těmito dvěma léky nevzniká dle dostupných informací žádná interakce. Vliv by mělo pouze to, pokud by se po Biseptolu objevil průjem nebo zvracení , potom by mohlo dojít ke změně vstřebávání antikoncepce a snížení jejího účinku. 

    S pozdravem,

    PharmDr. Veronika Orendášová,
    vedoucí lékárník, BENU Jungmannova, Jičín
     

     

    šipka PharmDr. Veronika Orendášová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Veronika Orendášová , Jičín, Jungmannova zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Nežádoucí účinky
    15. 06. 2020

    Rizika kouření a užívání hormonální antikoncepce

    Dobrý den
    Prosím vás, chtěla bych se zeptat. Mam 40 let a beru antikoncepci velmari 3 roky. Nekouřím denně jen občas asi max 10 cigaret. Je to tak velký problém a může se mi neco stát jak se všude píše nebo sem tam cigareta nevadí? Děkuji

    Dobrý den,

    riziko kouření a hormonální antikoncepce existuje i v případě, pokud je vykouřeno pár cigaret občasně. V případě současného užívání antikoncepce a kouření dochází ke zvýšení rizika trombotických stavů, nehledě na riziku vznikajícím už samotným kouřením, tj. poškození dýchacích cest, které ve finále může vést k manifestaci různých plicních onemocnění, nejčastěji CHOPN a karcinom plic. Doporučil bych se cigaretám obecně vyhýbat.

    S pozdravem,
    Mgr. Radek Machan
    lékárník BENU Děčín

    šipka Mgr. Radek Machan

    Na dotaz odpověděl Mgr. Radek Machan , Děčín, Duchcovská zobrazit odpověď skrýt odpověď

Všechny dotazy

Zavřít

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Více informací

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.

Kontaktní formulář