Je popcorn škodlivý pro zdraví?

    • Dotaz pro lékárníka
    • Nežádoucí účinky
    09. 05. 2020

    Dobrý den. Existuje nějaká opravdová, potvrzená a jednoznačná studie o popcornu - že je škodlivý?
    Četl jsem mnoho článků o tom, že výpary při ohřívání popcornu v mikrovlnné troubě mohou zbůsobovat rakovinu, poškozují plíce, způsobují vážné nemoci plic. Pokud si člověk dává popcorn jen nárazově (poslední 3 dny 2 popcorny denně - jinak jen občas). Může se něco stát, že z toho vznikne nějaká nemoc, jak se píše na internetu?
    Také je prý velice škodný, protože obsahuje mnoho soli, nasycené mastné kyseliny atd. Takže pokud ho člověk v kině sní doslova "kýbl" může se pak něčeho obávat?
    Děkuji mockrát za odpověď.

    Dobrý den,

    americká studie specializovaná na bezpečnost potravin potvrdila, že přípravou v mikrovlnné troubě mohou vznikat karcinogenní látky uvolňující se z plastového obalu, které mohou přispívat ke vzniku rakoviny. Toto riziko vzniká při dlouhodobé konzumaci a v případě přípravy v mikrovlnné troubě. Sůl obecně přispívá ke vzniku vyššího kardiovaskulárního rizika, např. ke vzniku vyššího krevního tlaku, zvýšení hladiny tuků a cholesterolu a tím i k vyššímu riziku vzniku mozkové mrtvice, infarktu myokardu. Omezení soli ve stravě je součást zdravého životního stylu, u popcornu, který je hodně slaný a konzumujete je jej pravidelně je opravdu obsažená sůl rizikem pro Vaše zdraví.

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC Delta Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zeptejte se přímo našeho lékárníka či lékaře Zpět do poradny

Zavřít

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Více informací

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.

Kontaktní formulář