Je popcorn škodlivý pro zdraví?
-
09. 05. 2020
Dobrý den. Existuje nějaká opravdová, potvrzená a jednoznačná studie o popcornu - že je škodlivý?
Četl jsem mnoho článků o tom, že výpary při ohřívání popcornu v mikrovlnné troubě mohou zbůsobovat rakovinu, poškozují plíce, způsobují vážné nemoci plic. Pokud si člověk dává popcorn jen nárazově (poslední 3 dny 2 popcorny denně - jinak jen občas). Může se něco stát, že z toho vznikne nějaká nemoc, jak se píše na internetu?
Také je prý velice škodný, protože obsahuje mnoho soli, nasycené mastné kyseliny atd. Takže pokud ho člověk v kině sní doslova "kýbl" může se pak něčeho obávat?
Děkuji mockrát za odpověď.
Zeptejte se přímo našeho lékárníka či lékaře Zpět do poradny
Dobrý den,
americká studie specializovaná na bezpečnost potravin potvrdila, že přípravou v mikrovlnné troubě mohou vznikat karcinogenní látky uvolňující se z plastového obalu, které mohou přispívat ke vzniku rakoviny. Toto riziko vzniká při dlouhodobé konzumaci a v případě přípravy v mikrovlnné troubě. Sůl obecně přispívá ke vzniku vyššího kardiovaskulárního rizika, např. ke vzniku vyššího krevního tlaku, zvýšení hladiny tuků a cholesterolu a tím i k vyššímu riziku vzniku mozkové mrtvice, infarktu myokardu. Omezení soli ve stravě je součást zdravého životního stylu, u popcornu, který je hodně slaný a konzumujete je jej pravidelně je opravdu obsažená sůl rizikem pro Vaše zdraví.
S pozdravem
PharmDr. Barbora Kuthanová
vedoucí lékárník OC Delta Liberec