Je popcorn škodlivý pro zdraví?
-
09. 05. 2020
Dobrý den. Existuje nějaká opravdová, potvrzená a jednoznačná studie o popcornu - že je škodlivý?
Četl jsem mnoho článků o tom, že výpary při ohřívání popcornu v mikrovlnné troubě mohou zbůsobovat rakovinu, poškozují plíce, způsobují vážné nemoci plic. Pokud si člověk dává popcorn jen nárazově (poslední 3 dny 2 popcorny denně - jinak jen občas). Může se něco stát, že z toho vznikne nějaká nemoc, jak se píše na internetu?
Také je prý velice škodný, protože obsahuje mnoho soli, nasycené mastné kyseliny atd. Takže pokud ho člověk v kině sní doslova "kýbl" může se pak něčeho obávat?
Děkuji mockrát za odpověď.
Dobrý den,
americká studie specializovaná na bezpečnost potravin potvrdila, že přípravou v mikrovlnné troubě mohou vznikat karcinogenní látky uvolňující se z plastového obalu, které mohou přispívat ke vzniku rakoviny. Toto riziko vzniká při dlouhodobé konzumaci a v případě přípravy v mikrovlnné troubě. Sůl obecně přispívá ke vzniku vyššího kardiovaskulárního rizika, např. ke vzniku vyššího krevního tlaku, zvýšení hladiny tuků a cholesterolu a tím i k vyššímu riziku vzniku mozkové mrtvice, infarktu myokardu. Omezení soli ve stravě je součást zdravého životního stylu, u popcornu, který je hodně slaný a konzumujete je jej pravidelně je opravdu obsažená sůl rizikem pro Vaše zdraví.
S pozdravem
PharmDr. Barbora Kuthanová
vedoucí lékárník OC Delta Liberec