Spolehlivost těhotenských testů

    • Dotaz pro lékárníka
    • Zdravotní prostředky
    10. 04. 2021

    Dobrý den měla jsem ne chráněny styk před 27 dny menstruací jsem dostala přesně nq den krvacela jsem skoro 4 dny pak jsem spinila těhotenský test jsem si dělala během menstruace w oba byli negativní můžu se na testy spolehnout?

    Ano,

    i během menstruace jsou testy spolehlivé, důležité je dodržet čas kdykoliv od začátku menstruace, nebo jejího vynechání.

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zeptejte se přímo našeho lékárníka či lékaře Zpět do poradny


Související dotazy z poradny

Související dotazy z poradny

    • Dotaz pro lékárníka
    • Těhotenství a kojení
    06. 05. 2020

    Za jakou dobu po sexu udělat test?

    Dobry den chtela bych se zeptat za jak dlouho po sexu uz muzu vedet zda sem tehotna

    Dobrý den,

    pokud došlo po styku k oplodnění vajíčka, lze těhotenství zjistit pomocí testů již 10-14 dní po styku. Využívá se časných testů, které z přítomnosti choriogonadotropinu (hormon vylučovaný pro udržení těhotenství) jsou schopny určit zda je žena těhotná či nikoliv. Vždy je vhodné toto měření provádět z první ranní moči, kdy je koncentrace hormonu nejvyšší.

    Livsane-casny-tehotensky-test-1-ks

    S pozdravem,
    Mgr. Radek Machan
    lékárník BENU Děčín

    šipka Mgr. Radek Machan

    Na dotaz odpověděl Mgr. Radek Machan , Děčín, Duchcovská zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    06. 05. 2020

    Jak zjistím, zda zabrala tabletka po?

    Dobrý den, chci se jeste zeptat, jak jsem užila tu Escapelle tak jsem si za 14 dnů dělala test jestli ta tabletka zabrala a zabrala test byl negativný. Tak se chci jen zeptat jestli jsem tak hle udělala dobře ? Dekuju moc 

     Dobrý den,
     V případě že těhotenský test je negativní a pilulku Escapelle jste užila nejpozději do 72 hodin po nechráněném pohlavním styku, tak si můžete být jistá, že těhotná nejste, pilulka určitě zabrala - nedochází k ovulaci.
    Po užití přípravku Escapelle bývá menstruační krvácení obvykle normální a objevuje se v obvyklém termínu. 

    S pozdravem 
    Mgr. Nesrstová Kristýna
    vedoucí lékárník BENU Šternberk

      

    šipka Mgr. Kristýna Nesrstová

    Na dotaz odpověděla Mgr. Kristýna Nesrstová , Šternberk, Nádražní zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Zdravotní prostředky
    31. 07. 2020

    Citlivost těhotenských testů

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na těhotenský test cleablue a na jeho citlivost?? Četla jsem že citlivost 25 je horší než 10?? Je tomu tak? Děkuji

    Dobrý den.

    Citlivosti nejsou lepší nebo horší. Každý test má podmínku použití vztaženou na první den (očekávané) menstruace. Citlivější testy 10mcmol/l (časné) dokáží odhalit těhotenství 4-6 dní před dnem začátku menstruace. Platí však, že uvedenou 99% spolehlivost mají cca až den před menstruací. Např. Clearblue sice citlivost neuvádí, ale je zřejmé, že se jedná 10ku. Uvádí však tabulku spolehlivosti, která je jen 65% při použití 5 dní před menstruací. S každým dnem pak spolehlivost vzrůstá. např. u testů naší značky Livsane je spolehlivost 5 dnů před 78%. Znamená to tedy, že 22% těhotenství by zůstalo neodhaleno. Je tedy lepší počkat si na jistotu, nebo testy opakovat.

    Dále máme testy s citlivostí 25mcmol/l (rychlé), které se zpravidla dají použít až v den menstruace. Vzhledem k tomu, že ceny jsou podobné, je z mého pohledu lepší koupit citlivější test.

    Dle pohodlnosti dělíme testy na ty v proužcích, které se musí vložit do nádobky s močí a testy tyčinkové, které se použijí v proudu moči. 

    Dále také máme přesnější testy z krve. nebo testy digitální.

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    19. 08. 2020

    Těhotenský test

    Dobrý den chci se zeptat dělala jsem si těhotenský test a na něm se mi ukázalo na T slabá čárka a na V silná můžu být těhotná děkuji moc

    Dobrý den, 

    zřejmě těhotná budete. Pokud se v testovacím poli objeví i slabá čárka, test je pozitivní. Ve velmi časném stadiu jsou hladiny hormonů ještě nízke, co se projeví na intenzitě čárky. Zkuste si udělat kontrolní test za 2-3 dny, a čárka by měla být silnější. To by znamenalo pozitivní průběh tehotenství. Pak doporučuju zajít na kontrolu k lékaři, který Vám graviditu s jistotou potvrdí nebo vyvráti. 

     

    S pozdravem a přáním hezkého dne

    PharmDr. Zuzana Kuncová
    lékárnik, OC Albert, Brno
     

    šipka PharmDr. Zuzana Kuncová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Zuzana Kuncová , Brno, OC Albert zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Těhotenství a kojení
    06. 12. 2020

    Mohou antibiotika ovlivnit těhotenský test ?

    Dobrý den, beru antibiotika furolin, již déle jak týdne na sobě pozoruji změny i před braním těchto antibiotik, dnes jsem si udělala dva těhotenské testy a na obou se ukázaly dvě čárky z toho druhá slabě, mohou tyto antibiotika ovlivnit těhotenský test ? 

    Dobrý den,

    užívání antibiotik neovlivňuje výsledek těhotenského testu. Prosím udělějte si těhotenský test ještě cca za 2 dny, kdy už by detekce HCG - těhotenský hormon měla být průkaznější.

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC LBC Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

Všechny dotazy

Zavřít

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Více informací

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.

Kontaktní formulář