Karnitin

Karnitin je látka, která se hojně spojuje s energetickým metabolismem a využitím tuků. Vyskytuje se přirozeně v těle i v některých potravinách, jako je maso. Často je součástí doplňků stravy určených pro sportovce a aktivní jedince. Zjistěte více

Jaké má karnitin účinky?

Karnitin je látka, která se vyskytuje ve 2 formách. A to D-karnitin, který je v podstatě fyziologicky neúčinný, nebo naopak v žádoucí formě L-carnitine.

Ta je našemu tělu vlastní a potřebná. Z přírodních zdrojů můžeme karnitin tělu dodat obzvláště z červeného masa, a to především hovězího a jehněčího, kromě toho je ale také karnitin obsažen v menším množství v rybách či mléčných výrobcích.

Hlavní funkcí karnitinu v těle je přenos mastných kyselin (složek tuků) do buněk, kde jsou využity jako zdroj energie. Vytváří se v organismu z aminokyselin lysinu a methioninu za účasti vitaminů (niacin, pyridoxin, a vitamin C) a spolupůsobení železa.

Ptáte se, co L-karnitin a nežádoucí účinky? Obecně se carnitine považuje za bezpečný. Klasické nežádoucí účinky jako nevolnost, žaludeční potíže či průjem, se nicméně ve vzácných případech objevit mohou.

Karnitin: Oblíbený doplněk nejen pro sportovce

Karnitin je látka, kterou si oblíbili sportovci a lidé se zájmem o aktivní životní styl. V našem těle hraje důležitou roli v rámci metabolismu, konkrétně při přeměně tuků na energii. Ačkoli se přirozeně vyskytuje v potravinách, bývá často součástí různých doplňků stravy. Lidé, kteří se věnují fyzické aktivitě, oceňují jeho vlastnosti a využívají ho v rámci svého tréninkového režimu.

Hlavní důvody oblíbenosti karnitinu:

  • Spojuje se s energetickým metabolismem a využitím tuků.
  • Vyskytuje se v doplňcích stravy zaměřených na podporu výkonu a hubnutí.
  • Bývá součástí regenerace po fyzické zátěži.
  • Jeho role v těle přitahuje pozornost těch, kteří se zaměřují na vytrvalost a fyzickou aktivitu.

Zpět nahoru