Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.

Sypké sladidlo se stévií

    • Dotaz pro lékárníka
    • Diabetes
    28. 04. 2020

    Potřebuji sypké sladidlo pro diabetiky. Bylo by vhodná stévia.
    Děkuji.

    Dobrý den,

    v sypké podobě mohu doporučit tyto produkty - Irbis se sladidly ze Stévie, nebo Stévia stolní sladidlo. Jedná se o produkty, kde je kombinována fruktóza se stevioglykosidy, které nemají tak markantní vliv na glykémii a lze je používat ke slazení nápojů či pokrmů. Opatrně s prvním použitím, sladivost těchto přípravků je vyšší než běžného cukru, zjistěte si nejprve vhodné množství, které Vám bude vyhovovat.

    IRBIS se sladidly z rostliny Stévie - sypké 250 g

    Stevia stolní sladidlo 250g

    S pozdravem,
    Mgr. Radek Machan
    lékárník BENU Děčín

    šipka Mgr. Radek Machan

    Na dotaz odpověděl Mgr. Radek Machan , Děčín, Duchcovská zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zeptejte se přímo našeho lékárníka Zpět do poradny


Dotazy z BENU poradny

Dotazy z BENU poradny

    • Dotaz pro lékárníka
    26. 10. 2021

    Steviol pro diabetika

    Dobrý den
    Mam zvýšený cukr 6.5-8 moll
    Prosím mohou používat steviol práškové stolní sladidlo?
    Děkuji za odpověď

    Dobrý den.

    Nevím kdo diabetiky učí, že nesmí cukr, ale je to nesmysl. Cukr samozřejmě mohou, ale musí si hlídat, kolik ho snědí, aby jim cukr nevyskočil. Vždy je stěžejní sledovat tzv. glykemický index a ideálně jíst potraviny s co nejnižším číslem. Takže v případě sladidel jsou ideálem syntetická sladidla. Z běžných třeba cyklamát, aspartam, acesulfam, sukralóza, sacharin a z přírodních stevioglykosidy. 

    Ostatní sladidla mají nezanedbatelnou kalorickou hodnotu, která je nižší než u cukru (sacharózy). Setkáváme se běžně se sorbitolem a mannitolem, jejichž index je zandedbatelný. Hůře už je na tom xylitol, fruktóza a Maltitol. Pořád je ale lepší sladit takovým sladidlem, než cukrem.

    Poptávaný produkt je z 99% tvořen fruktózou. Ta má 3-4x méně kalorií, je tedy jistě vhodná i pro diabetika. Jen je třeba počítat s tím, že si do kafe dáváte místo 3 kostek cukru ve skutečnosti jen jednu. Stevii to vydělo jen z rychlíku, tedy konkrétně z cca 1%. Její vysoká sladivost však může snížit spotřebu produktu, zároveň se tolik neprojeví její typická chuť, kterou hodně lidí prostě nemusí.

    Toto sladidlo je jistě jistě vhodnou volbou pro diabetika. Srovnám-li ho však s nejčastějším diachromem na bázi aspartamu, pak by propadlo, protože má vyšší index a samozřejmě u něj chybí, pro uvolňování inzulinu, důležitý chrom.

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Olomouc

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, OC Galerie Moritz, 8. května zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Diabetes
    • Vitamíny a minerály
    21. 10. 2023

    Multivitamín optimalizovaný pro diabetiky

    Jsou vitaminy Centrum vhodné pro diabetiky?
    Děkuji za odpověď

    Dobrý den.

    Ano Centrum je vhodné pro diabetiky. Pokud by jste však chtěl doporučit multivitamín s minerály optimalizovaný pro diabetiky, pak zvolte:

    Glucose Vital

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Olomouc

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, OC Galerie Moritz, 8. května zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Cholesterol a krevní tlak
    • Diabetes
    • Nežádoucí účinky
    06. 11. 2023

    fruktóza pro diabetiky vhodnost náhradního sladidla

    je toto sladidlo Stevia vhodné pro diabetika 2st, když má 98,2 sacharidu z toho 98,2 cukru. koupil jsem ho ale teď nevim jestli ho mám vůbec použít na slazení
    děkuji

    Dobrý den,

    Stevia stolní sladidlo je založeno na fruktóze a stévii (nikoliv na běžném cukru sacharóze). Diabetici sladidla na bázi fruktózy i stévií užívat mohou, fruktóza se doporučuje jen ve velmi omezeném množství (má větší sladivost, proto jí stačí méně než cukru, vstřebává se nezávisle na inzulinu ale tělo si ji na glukózu následně přepracuje. Ovlivňuje proto glykémii i když v menší míře než cukr – jinými slovy má menší glykemický index). Z hlediska cukrovky se u fruktózy dá brát vstřebávání nezávislé na inzulinu jako výhoda. Na druhou stranu nadměrný příjem fruktózy ze stejného důvodu vede k přeměně fruktózy na glukózu a jejích nadbytků na tuky, což může negativně ovlivnit hladiny lipidů v krvi. Excesivní příjem fruktózy proto není zdravý. 

    100 g Stevia stolního sladidla nahrazuje svou sladivostí 400 g cukru. 

    Vhodným sladidlem pro diabetiky se stévií je např. Natusweet na bázi erythritolu. Nebo bych doporučila čekankový sirup

    Zdraví
    Mgr. Petra Večeřová
    Lékárník BENU, Vinohradská Brno

    šipka Petra Večeřová

    Na dotaz odpověděl Petra Večeřová zobrazit odpověď skrýt odpověď

Všechny dotazy