UMĚLÁ SLADIDLA - VHODNÁ SLADIDLA PRO DIABETIKY
Každý si chce občas osladit život. Sladká chuť na jazyku vyvolává v mozku pocit potěšení, a proto si ho chceme dopřávat častěji a častěji. Nejběžnějším sladidlem v domácnosti je řepkový cukr, který potřebuje na své využití v těle inzulín a navíc obsahuje mnoho kalorií. Jak si dopřát sladkou a zároveň zdravou chuť? Alternativou jsou umělá sladidla které najdeme běžně v potravinách a lécích. Která jsou opravdu zdraví prospěšná a která představují větší riziko nežli cukr?
6 minut čtení
Umělá sladidla se prezentují jako zdravější náhrada cukru pro pacienty trpící onemocněním diabetes, čili cukrovkou. Když sníte cukr, vyplaví se z pankreatu hormon inzulín, díky kterému umí tělo cukr přijmout do svalových buněk a štěpit ho na energii. Pomocí inzulínu se přebytek cukru ukládá do jater a do tukových buněk jako energetická zásoba. Pacientům s diabetem I. typu chybí inzulín a proto si ho musí aplikovat injekčně několikrát denně a ještě k tomu navíc před každým jídlem. Pacienti s diabetem II. typu nemají buňky dostatečně citlivé na inzulín a také mají méně inzulínu, proto jejich tělo nedokáže jednoduchý cukr, glukózu, proměnit na energii.
Příčinou škodlivosti cukrů je, že nezpracovaný cukr koluje v krevním oběhu a jeho hladinu. Vysoká glykemie způsobuje mnoho dalších komplikací diabetu, nejvážnější jsou poškození cév, nervů, ledvin a oční sítnice. Proto by se cukrovkáři měli mít na pozoru a hladiny glykemie si hlídat.
Tip BENU: Sledujte, jaké má vaše oblíbené sladidlo glykemický index (GI). Dobrý GI pro cukrovkáře je od 0 do 55.
Jakým cukrům se vyhněte
Glukóza má glykemický index rovných 100, tedy jde o nejvyšší hodnotu. Je to hroznový cukr. Tělo zdravého člověka dokáže cukr bez problémů zpracovat a štěpit na energii. Proč by měl tedy jeho omezit? Cukr je rychlým zdrojem energie pro svaly a pokud ji nevyužijí, promění se na tuk a ukládá se do tukových zásob. Pokud svému tělu dopřejete po porci zákusku relax místo tréninku, může se to odrazit na vaší postavě. Denní dávka cukru pro dospělého člověka s mírnou fyzickou zátěží je 60 g za den. Pozor si dávejte na zdroje, je skrytý v průmyslově zpracovaných potravinách jako glukózový sirup.
Glukózu vyhledávají sportovci při velké fyzické zátěži, cukrovkáři I. typu při hypoglykemickém šoku nebo se podává pacientům v rekonvalescenci, aby měli dostatek energie na regeneraci.
Jedna molekula hroznového cukru (glukózy) a jedna molekula ovocného cukru (fruktózy) tvoří dohromady sacharózu, cukr který kupujete v obchodech jako krystálový, moučkový. Všechny tyto cukry zvedají hladinu glykemie (GI je 68) a proto jsou pro diabetiky hrozbou. Podobně je na to třtinový cukr, s GI 60 patří mezi cukry nevhodné pro diabetiky.
Při náhradních cukrech zbystřete
Na výsluní se dostávají i jiné typy cukru. Jsou stejně sladké, některé i sladší a oproti klasickému řepkovému cukru mají několik benefitů a proto se považují za zdravější alternativu. Nenechte se zmást nálepkou “ZDRAVÉ SLADIDLO”. Oproti klasickému cukru jsou zdrojem vitamínů i minerálu, některé i vlákniny, ale obsahují také množství kalorií a ovlivňují hladinu glykemie.
Fruktóza
Fruktóza je ovocný cukr. U diabetiků je oblíbený a přidává se do sladkostí, které jsou určené právě pro cukrovkáře. Sladí se jim také sycené nápoje. Jeho chuť je oproti klasickému řepnému cukru sladší a má méně kalorií. I přesto, že je jeho glykemický index jen 20, měli by cukrovkáři sladit ovocným cukrem s mírou.
Javorový sirup
Je to přírodní cukr, který se získává z mízy stromu javoru cukernatého, která se následně ještě zahříváním zahušťuje. Je to tradiční sladidlo používané v Americe, ale čím dál tím více je populární také u nás. Javorový sirup obsahuje vodu, směr cukrů (sacharóza, glukóza, fruktóza), vitamíny a minerály. Je vynikající na lívance, ale diabetici by si ho neměli kvůli obsahu cukrů a GI 54 dopřávat.
Čekankový sirup
Tento sladký produkt z kořene čekanky má glykemický index 5 a vysoký obsah vlákniny. Je proto vhodnou volbou pro diabetiky nebo pro lidi, kteří chtějí redukovat svojí hmotnost a omezit kalorie. Čekankový sirup se dá považovat za zdravé slazení do čaje, kávy, limonády, kaše nebo bílého jogurtu.
Rýžový sirup
Jako alternativu ke klasickému cukru existuje i rýžový sirup. Vyrábí se z fermentované rýže, má nízkou sladivost a neutrální chuť, proto se hodí k vaření i pečení. Je to sirup bez cukru, který má nižší glykemický index proti klasickému cukru, ale přibližně stejně kalorií.
Jako náhradu za cukr můžete používat další sladidla. Můžeme je rozdělit na kalorická a nekalorická sladidla a také na přírodní a umělá sladidla. Jaké mají výhody a nevýhody?
Ani umělá sladidla nejsou ideálním řešení
Umělá sladidla jsou syntetické sloučeniny, které jsou mnohonásobně sladší než cukr a poskytují chuťovým buňkám pocit, že přijímají cukr. Jsou sladké a zároveň nemají žádnou výživovou hodnotu. Proto se zdají být skvělým řešením pro lidi, kteří nemohou jíst cukr a touží po sladkém. V potravinách a lékárnách jsou známé jako umělá sladidla pro diabetiky. Škodlivost umělých sladidel spočívá právě ve sladké chuti, která v mozku vyvolávat touhu po slazeném jídle a potřebu doslazovat si. Pokud používáte umělá sladidla, nevnímáte sladkou chuť rajčat, smetany nebo kořenové zeleniny a neuspokojí vás. Které to jsou?
Aspartam
Apartam je 220krát sladší než cukr, a proto ho stačí jen málo. Prodává se jako sypké sladidlo i tablety, můžete si tedy zvolit formu, která vám lépe vyhovuje. Při vysokých teplotách se rozkládá - není příliš vhodný na vaření nebo pečení. Běžně se vyskytuje v sladkostech a slazených nápojích označené jako dietní, pod číslem E951. Není vhodný pro lidi trpící fenylketonurií (vzácnou poruchou trávení bílkovin), ale jako sladidlo pro diabetiky se používá.
Sacharin
Sacharin obchodně známy jako Spolarin, je 300krát sladší než cukr, a proto stačí na slazení potravin opravdu malé množství. Jde o nejstarší umělé sladidlo vůbec. Sacharinové tablety jsou vhodné i do vaření, do pečení pro diabetiky nebo do teplého nápoje. Hodně ho najdete nejen ve sladkostech, ale také v kosmetice a to pod označením E954. Pro diabetiky je vhodný v omezené míře, protože je nekalorický, ale má vliv na hladinu glykemie.
Acesulfam K
Acesulfam K neboli acesulfam draselný je asi 200 krát sladší než cukr. Používá se jako náhradní sladidlo v kombinaci s aspartamem kvůli lehce nahořklé chuti. je vhodný do studených a teplých nápojů, při vaření a pečení ztrácí sladivost. V potravinách je pod označením E950. Řadí se mezi neenergetická sladidla. Díky tomu je v rozumné míře vhodný pro diabetiky.
Cyklamát
Cyklamát je 40 krát sladší než cukr. Používá se jako náhradní sladidlo do potravin a nápojů, kde ho najdete pod označením E952 a používá se v kombinaci s jinými sladidly. Samostatně se jako sladidlo v tabletách nebo prášku neprodává. V USA je cyklamát zakázaný, v České republice je jeho přítomnost v potravinách povolena a pro diabetiky je vhodný.
Sukralóza
Sukralóza je až 600 krát sladší než cukr. Sladidlo se sukralózou běžně dostat v obchodech ve formě prášku nebo drobných tablet, je součástí jogurtů nebo sirupů. Jde o nekalorické sladidlo s označením E955 vhodné pro diabetiky.
Vsaďte na přírodní náhradní sladidla
V přírodě najdeme i takové zdroje sladké chuti, které jsou zdravější alternativou klasického cukru. V porovnání s řepkovým cukrem nebo umělými sladidly jde opravdu o zdravější sladidla.
Stévie
Jedním se zdravých sladidel jsou steviol-glykozidy. Získávají se z rostliny Stevia rebaudiana a její chuť je sladší až 300 krát více než cukr. Toto sladidlo je nekalorické a je vhodné pro diabetiky i pro osoby s fenylketonurií (vzácnou poruchou trávení bílkovin). Jeho GI je 0! Odolává i vysokým teplotám a proto je vhodný na vaření i na slazení pečiva pro diabetiky. Samotná stévie není v Evropské unii považována za povolenou potravinu na rozdíl od výtažku z listů, steviol-glykosidů. Stévie pro diabetiky se prodává v tabletách, jako tekuté nebo jako sypké sladidlo.
Cukerné polyalkoholy
Tyto sladké molekuly jsou průmyslově upravené sacharidy a představují lepší variantu, čím sladit při cukrovce. Jsou tedy velice podobné cukru, ale přesto mají několik odlišností. Jednou z nich je, že naše tělo je neumí metabolizovat. Z trávicího traktu se vstřebávají do krevního oběhu a ovlivňují hladinu glykemie jen minimálně. Za zdravé cukry se dají považovat i kvůli tomu, že nejsou vhodnou potravou ani pro bakterie v ústní dutině - nepodporují tvorbu zubního kazu. To, že naše tělo polyoly neumí trávit a prochází trávicím traktem beze změny sebou nese i jisté komplikace. Ve střevech mohou totiž kvasit a citlivějším osobám přivodit nadýmání, nevolnost a průjem. I když nemají stanovou denní dávku, na rozdíl od umělých sladidel, měli by se přidávat do jídel s opatrností.
Xylitol
Březový cukr - xylitol - se vyrábí z březové šťávy. Je stejně sladký jako klasický cukr, ale má méně kalorií a nízký glykemický index 7. Je vhodnou volbou pro diabetiky a při redukční dietě a dá se považovat za zdravý cukr.
Erythritol
Erythritol patřící do skupiny cukerných polyalkoholů, se přirozeně nachází v ovoci (v hruškách či melounu), v houbách a vínu. Chutná stejně jako obyčejný cukr, ale na rozdíl od něho nemá téměř žádné kalorie. Díky nulovému glykemickému indexu se dá považovat za vhodné sladidlo pro diabetiky.
Sorbitol
Také sorbitol patří mezi cukry, který se přirozeně nachází v ovoci, zejména v třešních a je hojně využívaný jako sladidlo pro diabetiky. Najdete ho také v lékárně: v sirupech a pastilkách, zubních pastách a v infuzních roztocích.
Sdílejte tento článek

Nabídka BENU lékárny
DiaChrom se sukralózou tbl.600 nízkokalor.sladidlo
- Potravina
Skladem na e‑shopu
249 Kč
Allnature Erythritol 500g
- Potravina
Skladem na e‑shopu
165 Kč
4Slim Čekankový Originál 350g
- Potravina
Skladem na e‑shopu
129 Kč
Stevia tekuté stolní sladidlo 200ml
- Potravina
Skladem na e‑shopu
95 Kč
SlaDIA sladidlo 100 tablet
- Potravina
Skladem na e‑shopu
89 Kč
Cukřenka březový cukr 120g
- Potravina
Skladem na e‑shopu
105 Kč

Dotazy z BENU poradny
-
21. 11. 2020
Sladidla v těhotenství
Dobrý den, již několik let užívám umělá sladidla místo cukru (nemám cukrovku, ale držím si tím váhu). Nikdy jsem nad tím nepřemýšlela, ale nyní se snažíme o miminko a tak se více zajímám o stravu. Do teď jsem používala sladidlo tekuté s obsahem cyklamátu a dočetla jsem se, že je to špatné. Po pročtení různých článků mi vychází lepší erythritol nebo xylitol. Co byste mi prosím doporučili používat? Který z nich bych mohla i v těhotenství (myšleno 2x denně osladit nápoj a případně dochutit jednou za čas jídlo? Děkuji moc.
-
21. 11. 2020
Sladidlo do kávy
dobrý den, hořkoukávu nedokážu vypít, umělá sladila knejsou prýzrovna zdravá, poradíte mi nějaké, které má nejmíň škodlvých látek, děkuji
-
21. 11. 2020
Stévie jako náhrada cukru
Dobrý den, máme 4,5letou dceru diabetičku. Hledám náhradu za cukr-stevia-hledám čistou stevii, máte ji?
Máme stevii sypkou od kandisin, ale nevím jak to máme užívat a jak se to v případě výměnných jednotek používá, můžete nám poradit? děkujeme moc. -
06. 11. 2023
fruktóza pro diabetiky vhodnost náhradního sladidla
je toto sladidlo Stevia vhodné pro diabetika 2st, když má 98,2 sacharidu z toho 98,2 cukru. koupil jsem ho ale teď nevim jestli ho mám vůbec použít na slazení
děkuji -
22. 04. 2024
Je glukopur vhodné náhradní sladidlo pro cukrovkáře?
Je toto sladidlo glukopur vhodné pro diabetiky?

Další články o zdraví

Dobrý den,
pokud to jen trochu jde, doporučil bych umělá sladidla v těhotenství nepoužívat. Studiemi je dobře prokázáno, že umělá sladidla nemají vliv na snižování váhy, jak se dříve mylně uvádělo. Pro Vás tedy nemají význam. Z toxikologického pohledu lze podle doporučených postupů odborných společností v těhotenství v malém množství možné použít zmíněný xylitol nebo erytritol.
Zdraví,
PharmDr. Matyáš Palan
lékárník BENU Beroun