Umělá sladidla - vhodná sladidla pro diabetiky

UMĚLÁ SLADIDLA - VHODNÁ SLADIDLA PRO DIABETIKY

Mgr. Ľubica Sobčáková

Mgr. Ľubica Sobčáková

Každý si chce občas osladit život. Sladká chuť na jazyku vyvolává v mozku pocit potěšení, a proto si ho chceme dopřávat častěji a častěji. Nejběžnějším sladidlem v domácnosti je řepkový cukr, který potřebuje na své využití v těle inzulín a navíc obsahuje mnoho kalorií. Jak si dopřát sladkou a zároveň zdravou chuť? Alternativou jsou umělá sladidla které najdeme běžně v potravinách a lécích. Která jsou opravdu zdraví prospěšná a která představují větší riziko nežli cukr?

  • Články o zdraví
  • Životní styl
  • Diabetes

6 minut čtení


Umělá sladidla se prezentují jako zdravější náhrada cukru pro pacienty trpící onemocněním diabetes, čili cukrovkou. Když sníte cukr, vyplaví se z pankreatu hormon inzulín, díky kterému umí tělo cukr přijmout do svalových buněk a štěpit ho na energii. Pomocí inzulínu se přebytek cukru ukládá do jater a do tukových buněk jako energetická zásoba. Pacientům s diabetem I. typu chybí inzulín a proto si ho musí aplikovat injekčně několikrát denně a ještě k tomu navíc před každým jídlem. Pacienti s diabetem II. typu nemají buňky dostatečně citlivé na inzulín a také mají méně inzulínu, proto jejich tělo nedokáže jednoduchý cukr, glukózu, proměnit na energii.

Příčinou škodlivosti cukrů je, že nezpracovaný cukr koluje v krevním oběhu a jeho hladinu. Vysoká glykemie způsobuje mnoho dalších komplikací diabetu, nejvážnější jsou poškození cév, nervů, ledvin a oční sítnice. Proto by se cukrovkáři měli mít na pozoru a hladiny glykemie si hlídat.

Mereni-cukru-v-krvi_950x150

Tip BENU: Sledujte, jaké má vaše oblíbené sladidlo glykemický index (GI). Dobrý GI pro cukrovkáře je od 0 do 55.

Jakým cukrům se vyhněte Jakým cukrům se vyhněte

Glukóza má glykemický index rovných 100, tedy jde o nejvyšší hodnotu. Je to hroznový cukr. Tělo zdravého člověka dokáže cukr bez problémů zpracovat a štěpit na energii. Proč by měl tedy jeho omezit? Cukr je rychlým zdrojem energie pro svaly a pokud ji nevyužijí, promění se na tuk a ukládá se do tukových zásob. Pokud svému tělu dopřejete po porci zákusku relax místo tréninku, může se to odrazit na vaší postavě. Denní dávka cukru pro dospělého člověka s mírnou fyzickou zátěží je 60 g za den. Pozor si dávejte na zdroje, je skrytý v průmyslově zpracovaných potravinách jako glukózový sirup.

Glukózu vyhledávají sportovci při velké fyzické zátěži, cukrovkáři I. typu při hypoglykemickém šoku nebo se podává pacientům v rekonvalescenci, aby měli dostatek energie na regeneraci.

Jedna molekula hroznového cukru (glukózy) a jedna molekula ovocného cukru (fruktózy) tvoří dohromady sacharózu, cukr který kupujete v obchodech jako krystálový, moučkový. Všechny tyto cukry zvedají hladinu glykemie (GI je 68) a proto jsou pro diabetiky hrozbou. Podobně je na to třtinový cukr, s GI 60 patří mezi cukry nevhodné pro diabetiky.

Při náhradních cukrech zbystřete Při náhradních cukrech zbystřete

Na výsluní se dostávají i jiné typy cukru. Jsou stejně sladké, některé i sladší a oproti klasickému řepkovému cukru mají několik benefitů a proto se považují za zdravější alternativu. Nenechte se zmást nálepkou “ZDRAVÉ SLADIDLO”. Oproti klasickému cukru jsou zdrojem vitamínů i minerálu, některé i vlákniny, ale obsahují také množství kalorií a ovlivňují hladinu glykemie.

Fruktóza

Fruktóza je ovocný cukr. U diabetiků je oblíbený a přidává se do sladkostí, které jsou určené právě pro cukrovkáře. Sladí se jim také sycené nápoje. Jeho chuť je oproti klasickému řepnému cukru sladší a má méně kalorií. I přesto, že je jeho glykemický index jen 20, měli by cukrovkáři sladit ovocným cukrem s mírou.

Javorový sirup

Je to přírodní cukr, který se získává z mízy stromu javoru cukernatého, která se následně ještě zahříváním zahušťuje. Je to tradiční sladidlo používané v Americe, ale čím dál tím více je populární také u nás. Javorový sirup obsahuje vodu, směr cukrů (sacharóza, glukóza, fruktóza), vitamíny a minerály. Je vynikající na lívance, ale diabetici by si ho neměli kvůli obsahu cukrů a GI 54 dopřávat.

Čekankový sirup

Tento sladký produkt z kořene čekanky má glykemický index 5 a vysoký obsah vlákniny. Je proto vhodnou volbou pro diabetiky nebo pro lidi, kteří chtějí redukovat svojí hmotnost a omezit kalorie. Čekankový sirup se dá považovat za zdravé slazení do čaje, kávy, limonády, kaše nebo bílého jogurtu.

Rýžový sirup

Jako alternativu ke klasickému cukru existuje i rýžový sirup. Vyrábí se z fermentované rýže, má nízkou sladivost a neutrální chuť, proto se hodí k vaření i pečení. Je to sirup bez cukru, který má nižší glykemický index proti klasickému cukru, ale přibližně stejně kalorií.

Jako náhradu za cukr můžete používat další sladidla. Můžeme je rozdělit na kalorická a nekalorická sladidla a také na přírodní a umělá sladidla. Jaké mají výhody a nevýhody?

Ani umělá sladidla nejsou ideálním řešení Ani umělá sladidla nejsou ideálním řešení

Umělá sladidla jsou syntetické sloučeniny, které jsou mnohonásobně sladší než cukr a poskytují chuťovým buňkám pocit, že přijímají cukr. Jsou sladké a zároveň nemají žádnou výživovou hodnotu. Proto se zdají být skvělým řešením pro lidi, kteří nemohou jíst cukr a touží po sladkém. V potravinách a lékárnách jsou známé jako umělá sladidla pro diabetiky. Škodlivost umělých sladidel spočívá právě ve sladké chuti, která v mozku vyvolávat touhu po slazeném jídle a potřebu doslazovat si. Pokud používáte umělá sladidla, nevnímáte sladkou chuť rajčat, smetany nebo kořenové zeleniny a neuspokojí vás. Které to jsou?

Aspartam

Apartam je 220krát sladší než cukr, a proto ho stačí jen málo. Prodává se jako sypké sladidlo i tablety, můžete si tedy zvolit formu, která vám lépe vyhovuje. Při vysokých teplotách se rozkládá - není příliš vhodný na vaření nebo pečení. Běžně se vyskytuje v sladkostech a slazených nápojích označené jako dietní, pod číslem E951. Není vhodný pro lidi trpící fenylketonurií (vzácnou poruchou trávení bílkovin), ale jako sladidlo pro diabetiky se používá.

Sacharin

Sacharin obchodně známy jako Spolarin, je 300krát sladší než cukr, a proto stačí na slazení potravin opravdu malé množství. Jde o nejstarší umělé sladidlo vůbec. Sacharinové tablety jsou vhodné i do vaření, do pečení pro diabetiky nebo do teplého nápoje. Hodně ho najdete nejen ve sladkostech, ale také v kosmetice a to pod označením E954. Pro diabetiky je vhodný v omezené míře, protože je nekalorický, ale má vliv na hladinu glykemie.

Acesulfam K

Acesulfam K neboli acesulfam draselný je asi 200 krát sladší než cukr. Používá se jako náhradní sladidlo v kombinaci s aspartamem kvůli lehce nahořklé chuti. je vhodný do studených a teplých nápojů, při vaření a pečení ztrácí sladivost. V potravinách je pod označením E950. Řadí se mezi neenergetická sladidla. Díky tomu je v rozumné míře vhodný pro diabetiky.

Cyklamát

Cyklamát je 40 krát sladší než cukr. Používá se jako náhradní sladidlo do potravin a nápojů, kde ho najdete pod označením E952 a používá se v kombinaci s jinými sladidly. Samostatně se jako sladidlo v tabletách nebo prášku neprodává. V USA je cyklamát zakázaný, v České republice je jeho přítomnost v potravinách povolena a pro diabetiky je vhodný.

Sukralóza

Sukralóza je až 600 krát sladší než cukr. Sladidlo se sukralózou běžně dostat v obchodech ve formě prášku nebo drobných tablet, je součástí jogurtů nebo sirupů. Jde o nekalorické sladidlo s označením E955 vhodné pro diabetiky.

Vsaďte na přírodní náhradní sladidla Vsaďte na přírodní náhradní sladidla

V přírodě najdeme i takové zdroje sladké chuti, které jsou zdravější alternativou klasického cukru. V porovnání s řepkovým cukrem nebo umělými sladidly jde opravdu o zdravější sladidla.

Stévie

Jedním se zdravých sladidel jsou steviol-glykozidy. Získávají se z rostliny Stevia rebaudiana a její chuť je sladší až 300 krát více než cukr. Toto sladidlo je nekalorické a je vhodné pro diabetiky i pro osoby s fenylketonurií (vzácnou poruchou trávení bílkovin). Jeho GI je 0! Odolává i vysokým teplotám a proto je vhodný na vaření i na slazení pečiva pro diabetiky. Samotná stévie není v Evropské unii považována za povolenou potravinu na rozdíl od výtažku z listů, steviol-glykosidů. Stévie pro diabetiky se prodává v tabletách, jako tekuté nebo jako sypké sladidlo.

Cukerné polyalkoholy

Tyto sladké molekuly jsou průmyslově upravené sacharidy a představují lepší variantu, čím sladit při cukrovce. Jsou tedy velice podobné cukru, ale přesto mají několik odlišností. Jednou z nich je, že naše tělo je neumí metabolizovat. Z trávicího traktu se vstřebávají do krevního oběhu a ovlivňují hladinu glykemie jen minimálně. Za zdravé cukry se dají považovat i kvůli tomu, že nejsou vhodnou potravou ani pro bakterie v ústní dutině  - nepodporují tvorbu zubního kazu. To, že naše tělo polyoly neumí trávit a prochází trávicím traktem beze změny sebou nese i jisté komplikace. Ve střevech mohou totiž kvasit a citlivějším osobám přivodit nadýmání, nevolnost a průjem. I když nemají stanovou denní dávku, na rozdíl od umělých sladidel, měli by se přidávat do jídel s opatrností.

Xylitol

Březový cukr - xylitol - se vyrábí z březové šťávy. Je stejně sladký jako klasický cukr, ale má méně kalorií a nízký glykemický index 7. Je vhodnou volbou pro diabetiky a při redukční dietě a dá se považovat za zdravý cukr.

Erythritol

Erythritol patřící do skupiny cukerných polyalkoholů, se přirozeně nachází v ovoci (v hruškách či melounu), v houbách a vínu. Chutná stejně jako obyčejný cukr, ale na rozdíl od něho nemá téměř žádné kalorie. Díky nulovému glykemickému indexu se dá považovat za vhodné sladidlo pro diabetiky.

Sorbitol

Také sorbitol patří mezi cukry, který se přirozeně nachází v ovoci, zejména v třešních a je hojně využívaný jako sladidlo pro diabetiky. Najdete ho také v lékárně: v sirupech a pastilkách, zubních pastách a v infuzních roztocích.

Dia sladidla a medyPotřeby pro diabetiky

Nabídka BENU lékárny

Nabídka BENU lékárny

DiaChrom se sukralózou tbl.600 nízkokalor.sladidlo

  • Potravina

Skladem na e‑shopu

249 Kč

Allnature Erythritol 500g

  • Potravina

Skladem na e‑shopu

99 Kč

Čekankový Originál 350g

  • Potravina

Skladem na e‑shopu

139 Kč

Stevia stolní sladidlo 250g

  • Potravina

Skladem na e‑shopu

89 Kč

SlaDIA sladidlo 100 tablet

  • Potravina

Skladem na e‑shopu

89 Kč

IRBIS se sladidly ze Stévie 250g

  • Potravina

Skladem na e‑shopu

119 Kč


Dotazy z BENU poradny

Dotazy z BENU poradny

    • Dotaz pro lékárníka
    • Diabetes
    • Dotaz na produkt
    21. 11. 2020

    Sypká stévie pro cukrovkáře

    Dobry den, mam dotaz ohledne praskoveho sladidla stevia 250g co prodavate. Je to opravdu samotna stevia nebo je to s primesi? Protoze zdrave obchody prodavaji 100g okolo 400kc. Mame v rodine dva cukrovkare a nechtel byvh aby meli problem, chci s tim osladit vanocni cukrovi.
    Dekuji za odpoved.

    Dobrý den, 

    jak se píše v popisu produktu, obsahuje steviol-glykozid a fruktózu, která dodává taky sladkou chuť. Je to cukr, který se nachází hlavně v ovoci. Neobsahuje umělé syntetické sladidla. Toto sladidlo s obsahem stévie bývá několikanásobně více sladké jako klasický cukr, takže se slazením opatrně. Pokud máte v rodině cukrovkáře 2 typu, jsou pro ně tyto sladidla taky vhodné, protože mají nižší kalorickou hodnotu. 

    S pozdravem
    Mgr. Ľubica Sobčáková, Lékárník BENU K Pérovně

    šipka Mgr. Ľubica Sobčáková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Ľubica Sobčáková , Praha 10, K Pérovně zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Těhotenství a kojení
    21. 11. 2020

    Sladidla v těhotenství

    Dobrý den, již několik let užívám umělá sladidla místo cukru (nemám cukrovku, ale držím si tím váhu). Nikdy jsem nad tím nepřemýšlela, ale nyní se snažíme o miminko a tak se více zajímám o stravu. Do teď jsem používala sladidlo tekuté s obsahem cyklamátu a dočetla jsem se, že je to špatné. Po pročtení různých článků mi vychází lepší erythritol nebo xylitol. Co byste mi prosím doporučili používat? Který z nich bych mohla i v těhotenství (myšleno 2x denně osladit nápoj a případně dochutit jednou za čas jídlo? Děkuji moc.

    Dobrý den,
    pokud to jen trochu jde, doporučil bych umělá sladidla v těhotenství nepoužívat. Studiemi je dobře prokázáno, že umělá sladidla nemají vliv na snižování váhy, jak se dříve mylně uvádělo. Pro Vás tedy nemají význam. Z toxikologického pohledu lze podle doporučených postupů odborných společností v těhotenství v malém množství možné použít zmíněný xylitol nebo erytritol. 

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    lékárník BENU Beroun

    šipka Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl Matyáš Palan , Praha 5 zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Diabetes
    • Dotaz na produkt
    21. 11. 2020

    Sladidlo do kávy

    dobrý den, hořkoukávu nedokážu vypít, umělá sladila knejsou prýzrovna zdravá, poradíte mi nějaké, které má nejmíň škodlvých látek, děkuji

    Dobrý den,

    k doslazení potravin můžete užít různá sladidla na přírodní bázi.
    Z dotazu nevyplývá, zda jste diabetik, nebo chcete snížit příjem kalorií při redukční dietě.

    Z přírodních sladidel vám mohu doporučit stevii , která je 200x sladivější než cukr a existuje ve formě tekuté , v prášku a tabletách  např. Stevia . sweetiva nebo čekanku ve formě sirupu.

    S pozdravem

    Mgr. Jana Učíková
    vedoucí lékárník Rakovník, Husovo nám.

     

    šipka Mgr. Jana Učíková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Jana Učíková , Rakovník, poliklinika, Husovo nám. zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    21. 11. 2020

    Stévie jako náhrada cukru

    Dobrý den, máme 4,5letou dceru diabetičku. Hledám náhradu za cukr-stevia-hledám čistou stevii, máte ji?
    Máme stevii sypkou od kandisin, ale nevím jak to máme užívat a jak se to v případě výměnných jednotek používá, můžete nám poradit? děkujeme moc.

    Dobrý den,

    nepíšete, jakým typem diabetu Vaše dcera trpí, jestli typem I. nebo II. Typ II. vzniká spíš při špatném životním stylu, obezitě, kdy je sice sekrece inzulinu zachovaná, případně snížená, ale glukoza se nedostava do buněk jak má, a zůstava ve zvýšené míře v krvi.  Typ I. je daný tzv. absolútnym nedostatkem inzulinu, kdy pankreas netvoří jeho dostatečné množství. Předpokládám ale, že v tak mladém věku je to typ I. 

    Výměnná jednotka souvisí s množstvím jídla a hlavně sacharidů, které ditě přijme, a úměrně k tomu je potřeba dávky inzulínu, která přijaté sacharidy zpracuje,

    Stevie je ale přírodní sladidlo, které sacharidy neobsahuje. Obsahuje tzv. stevioly, které sice chutnají sladce, ale není to sacharid, a neobsahuje ani žádné kalorie. Stevie má dokonce na cukrovku příznivý vliv, je schopná hladinu cukru mirně snížit. Můžete ji používat do vaření, pečení, nebo jako sladidlo místo klasického cukru. Je dokonca mnohokrát sladší než cukr. Nemusíte se ale bát, že by stevie cukr v krvi negativně ovlyvnila.

    Pokud máte od lékaře indikované insuliny, užívejte dle doporučení, nemusíte ale množství stevie počítat vzhledem k dávce inzulinu ani stravy.

     

      Stevia stolní sladidlo 250g

     

    S pozdravem a přáním hezkého dne

    PharmDr. Zuzana Kuncová
    lékárník, OC Albert, Brno
     

    šipka PharmDr. Zuzana Kuncová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Zuzana Kuncová , Brno, OC Albert, Vídeňská zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Cholesterol a krevní tlak
    • Diabetes
    • Nežádoucí účinky
    06. 11. 2023

    fruktóza pro diabetiky vhodnost náhradního sladidla

    je toto sladidlo Stevia vhodné pro diabetika 2st, když má 98,2 sacharidu z toho 98,2 cukru. koupil jsem ho ale teď nevim jestli ho mám vůbec použít na slazení
    děkuji

    Dobrý den,

    Stevia stolní sladidlo je založeno na fruktóze a stévii (nikoliv na běžném cukru sacharóze). Diabetici sladidla na bázi fruktózy i stévií užívat mohou, fruktóza se doporučuje jen ve velmi omezeném množství (má větší sladivost, proto jí stačí méně než cukru, vstřebává se nezávisle na inzulinu ale tělo si ji na glukózu následně přepracuje. Ovlivňuje proto glykémii i když v menší míře než cukr – jinými slovy má menší glykemický index). Z hlediska cukrovky se u fruktózy dá brát vstřebávání nezávislé na inzulinu jako výhoda. Na druhou stranu nadměrný příjem fruktózy ze stejného důvodu vede k přeměně fruktózy na glukózu a jejích nadbytků na tuky, což může negativně ovlivnit hladiny lipidů v krvi. Excesivní příjem fruktózy proto není zdravý. 

    100 g Stevia stolního sladidla nahrazuje svou sladivostí 400 g cukru. 

    Vhodným sladidlem pro diabetiky se stévií je např. Natusweet na bázi erythritolu. Nebo bych doporučila čekankový sirup

    Zdraví
    Mgr. Petra Večeřová
    Lékárník BENU, Vinohradská Brno

    šipka Petra Večeřová

    Na dotaz odpověděl Petra Večeřová zobrazit odpověď skrýt odpověď

Všechny dotazy


Související články

Související články

Všechny články


Hodnocení

Hodnocení

Buďte první, kdo vloží hodnocení k tomuto článku.