Lecitin účinky
Velmi zjednodušeně lze říci, že je lecitin tuk. Přesněji ale patří lecitin do skupiny fosfolipidů, což jsou tuky složené z cholinu, mastných kyselin, glycerolu, glykolipidů, fosfolipidů, kyseliny fosforečné a triglyceridů. Lecitin se skloňuje i ve spojitosti s pamětí, játry, plícemi a srdcem.
Lecitin se řadí k důležitým přirozeným zdrojům kyseliny linolové. Kyselina linolová napomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi (příznivého účinku je dosaženo při denním příjmu 10 g kyseliny linolové).
V jakých potravinách je Lecitin?
Vysoké množství lecitinu obsahují žloutky, název je dokonce odvozen z řeckého slova lekithos (česky žloutek). Mezi bohaté zdroje dále zahrnujeme sójové boby a slunečnicová semínka. Dle typu zdroje tedy známe sójový lecitin i slunečnicový lecitin.
Denní přísun lecitinu by měl být minimálně 3 g denně, což ne vždy získáte přirozeně stravou. Právě proto je vhodné hledat pomoc u lecitinových potravinových doplňků. Vybírat můžete z lecitin tablet i sypké formy. Dané doplňky stravy se většinou doporučuje užívat během jídla nebo po jídle, s tím že je můžete brát i dlouhodobě.
Tip: Naměřili vám vysoký cholesterol? Přečtěte si náš článek věnující se tomuto tématu.