Filtrovat

Cenové rozpětí

Štítky

Co to je syrovátkový protein?

Když se řekne sportovní výživa, většině lidí se vybaví právě proteinový nápoj. Dříve bylo jeho používání vizitkou především kulturistů, dnes ho již pijí téměř všichni napříč světem sportu. Do těla totiž dodají bílkoviny, které označujeme za stavební prvky těla. Díky nim správně fungují orgány, svaly, šlachy, kůže i celkově tělesné funkce.

Syrovátková bílkovina se získává z mléka. Až z 80 % syrovátkový protein obsahuje kasein, na ostatních dvacet procent připadá syrovátka. Mléko při výrobě proteinového přípravku projde procesem, při kterém se z něj stane bílkovina v prášku. Do ní se následně přidají další látky, které produktu dodají lepší chuť a kvalitnější složení. Pak do něj stačí přidat vodu nebo mléko, rozmíchat v láhvi nebo shakeru a máte před sebou nápoj plný živin.

Hledáte, jaký protein použít na přibrání nebo naopak při hubnutí? Syrovátkový protein se hodí pro budování svalů i při snižování váhy. Dá se označit jako ten nejuniverzálnější a zároveň nejoblíbenější.

Jak vybrat syrovátkový protein?

Syrovátkový protein (anglicky Whey Protein) nemá pouze jednu variantu. Druhů máme na trhu několik - syrovátkový koncentrát, hydrolyzát nebo syrovátkový izolát.

  • WPC - Syrovátkový koncentrát: Nejběžnější druh, který obsahuje 50 % až 80 % bílkoviny, vyznačuje se nízkým obsahem laktózy a tuku. Oproti izolátu v něm nalezneme více minerálů a jiných prospěšných látek. Naopak má méně bílkovin než právě izolát. Syrovátkový koncentrát je ideální volbou pro většinu osob.
  • WPI - Syrovátkový proteinový izolát: Tento způsob zpracování zdobí téměř nulový obsah tuku a laktózy, obsah bílkovin se dostává až k hodnotě 95 %. Trpíte intolerancí na mléko? Pak může být právě izolát tou správnou volbou proteinu po cvičení nebo k doplnění bílkovin kdykoliv během dne.
  • WPH - Syrovátkový hydrolyzát: Při jeho zpracování dochází k částečnému rozkladu, což výrazně snižuje dobu trávení. Hydrolyzát je dalším stupněm izolátu, bílkovina je ještě více naštěpena a tedy rychleji vstřebatelná. U hydro proteinů se liší stupeň hydrolýzy, čím vyšší je, tím lepší vstřebatelnost získáme.

V BENU s proteiny ani zdaleka nekončíme, na výběr máme i vícesložkové proteiny a vegani či vegetariáni ocení sortiment rostlinných proteinů.

Zpět nahoru

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.

Kontaktní formulář