Odkud pochází lněné semínko?
Rostlina len setý se lidově nazývá trhovníček a pěstuje se po celém světě. Je velice užitečný. Malá, modře kvetoucí rostlina má hned několik využití. Ze stonky se získává vlákno na výrobu lněné příze, koudelu a papíru, semínka se zase sklízení pro svůj vysoký obsah slizu ve slupce a olejů uvnitř. Olej lisovaný ze semen je zdroje zdravých tuků a to především omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
Lněná semínka se sklízí na podzim a je prospěšné ho konzumovat po celý rok. Má plochý tvar a BIO verze Allnature se vyznačuje lehce oříškovou chuť.
Existuje hned několik možností jak mít několik gramů lněného semínka ve svém jídelníčku:
- na zahuštění smootie se skvěle hodí lněné semínko mleté
- na dochucení salátu nebo ráno nalačno lžičku lněného oleje
- do pečení sladkého i slaného pečiva, polévek, jogurtu nebo pomazánek přidejte lněné semínka celé
- vnější obklady pro regeneraci kůže
Využití lněného semínka
Semínka lenu jsou bohaté na makro i mikroživiny. Tvoří spolehlivý zdroj omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, vlákniny, proteinu, hořčíku a také draslíku. Denní dávka tvoří jednu až dvě polévkové lžíce.
Lněné semínko díky obsahu vlákniny a slizu ve slupce pomáhá při kontrole tělesné hmotností tím, že podpoří normální funkci střevního traktu a jeho pravidelnost. Právě kvůli této vlastnosti je oblíbené lněné semínko v těhotenství, kdy ženy často trpí zácpou a obtížným vyprazdňováním. Babské rady tvrdí, že konzumace lněného semínka před porodem, přibližně 3 týdny, usnadní porod. Toto tvrzení vychází ze zkušeností rodících maminek, ale není založené na vědeckých důkazech.