Online poradna

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    28. 08. 2020

    Oddálení menstruace po pilulce po

    Dobrý den je možné ze by mi pilulka po oddálila ovulace dneska je to 10 den co mám zpoždění s ms,ale objevil se mi ovulacni hlen . Do jak dlouhé doby by mohla přít ms? Další ms bych měla mít kolem 16 myslíte ze bude vše v pohodě a dostanu ji? Ze mi proste jen tenhle měsíc vynechala kvůli té tabletce. Těhotenské testy byli dosud negativní. 

    Dobrý den.

    Je to celkem běžná záležitost, na kterou pacienty upozorňují výrobci v příbalovém letáku. Zdravotníci by na to měli rozhodně upozornit také, neboť je to poměrně frekventovaný vedlejší účinek. Podáváte poměrně vysokou dávku (těhotenských) hormonů. Při podání se zastaví ovulace a uhnízdění (oplodněného) vajíčka. Hormony ve vašem těle způsobí změny a začne se jakoby připravovat na vývoj dítěte. To je samozřejmě spojeno s vedlejšími projevy, jako je  nevolnost, zvracení, podrážděnost... Je známo, že po porodu se na nějakou dobu zastaví menstruační/ovulační cyklus a podobně se tělo logicky může chovat i po podání těchto "pilulek". Následně je typicky menstruace abnormální (větší/menší špinění, bolestivost, kratší/delší aj.)  Proto není žádoucí, aby byly podávány často a hlavně nikoliv vícekrát v jednom cyklu.  "Pilulky" samozřejmě nejsou 100% účinné a proto je třeba jejich účinek vždy ověřit testem

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    • Žíly
    21. 10. 2020

    Co mám dělat při krvácení v oblasti konečníku?

    Dobrý den,mám na Vás dva dotazy.Pred několika lety se mi občas stávala že jsem po vyloučeni stolice našla toaletním papíru čerstvou červenou krev,to samé uvnitř wc. Obvodní doktorka mi řekla že to nic není a občas se to stane tak jsem to neřešila,několik let jsem měla pokoj a posledni dva týdny se mi to děje pokaždé když jdu na velkou.Četla jsem že by to mohli být nějaké anální trhliny způsobené tvrdou stolici ale nejsem si jistá,nevím zda pomůže změna stravy popřípadě nějaké vitamíny nebo je nutné zajít hned k lékaři.Dnes jsem byla normálně na wc bez stolice a tekla mi krev z konečníku i tak. Druhý dotaz se týká vitamínu C a jeho vstřebávání,beru Celaskon s postupným uvolňováním a nevím zda to má efet jen při nemoci nebo jako prevence.

    Dobrý den,

    obvyklé doporučení je, že po 2-3 týdnech bez zlepšení stavu je potřeba důkladné vyšetření postižené oblasti. Pokud máte pravidelně krev ve stolici, a nyní krvácíte neustále, není to normální stav a s lékařem to určitě co nejdříve konzultujte. Situace je složitá, proto přikládám doporučený postup, než se k lékaři dostanete. Sama dodržujte pravidelnou hygienu konečníku, pijte více tekutin a případně pro změkčení stolice použijte Laktulózu. Dále zkuste použít v dávce 3x2 tablety léčivý přípravek Diozen na zpevnění žilních systémů. Také bych na postiženou oblast mazal například mastí Faktu 3x denně. Odkazy na přípravky a jejich příbalové informace naleznete níže. U všech je víceméně uvedeno, že dlouhodobé potíže se vždy řeší s lékařem!

    Celaskon Long Effect můžete použít jak preventivně, tak při projevech nedostatku vitamínu C. Vždy se dávkuje 1x denně.

    LACTULOSE AL 667MG/ML sirup 1X500ML

    FAKTU 50MG/G+10MG/G rektální UNG 20G

    DIOZEN 500MG potahované tablety 60

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    vedoucí lékárník, BENU OC Globus Zličín

    šipka PharmDr. Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matyáš Palan , Praha 5 Zličín, OC Globus zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    • Žíly
    20. 10. 2020

    Jaký lék lze použít na hemoroidy?

    zdravím co je vhodne na vnitřní hemeroidy a vnější nějaky lek ,ktery by opravdu pomohl.mastičky nepomahají.děkuji

    Dobrý den,

    pro léčbu vnitřních hemoroidů jsou určeny spíše čípky než masti. Ty se používají zejména zevně. A dále je možné léčbu podpořit venotoniky, která pomáhají zpevnit žilní stěnu. Takovým léčivým přípravkem může být například Diozen. Používají se zpočátku až 3x denně 2 tablety a s dávkou se postupně klesá přesně podle příbalové informace. Dále můžete zkusit čípky Alfalex, které pomohou žilní stěnu hojit lokálním účinkem. Samozřejmě se doporučuje častá hygiena, omezení dlouhodobého sezení, nekouření a omezení alkoholu. Pokud by se problém do 14 dní nezlepšil, potom je doporučeno vyhledat lékaře. Někdy je trvalé řešení pouze chirurgické. Odkazy k přípravkům a článek o hemoroidech se základními informacemi naleznete níže.

    DIOZEN 500MG potahované tablety 120

    Alfalex rektální čípek 10x2.5g

    HEMOROIDY

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    vedoucí lékárník, BENU OC Globus Zličín

    šipka PharmDr. Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matyáš Palan , Praha 5 Zličín, OC Globus zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    19. 10. 2020

    Hormonální nitroděložní tělísko

    Dobrý den,
    je možné, že při hormonálním nitroděložním tělísku mohu mít i silnější menstruaci? Mám tělísko zavedeno první měsíc návazně po pilulkách a zdá se mi, že moje menstruace (první s tělískem) je silnější než byla s HA. Může to být způsobeno třeba lehce bolestivým pohlavním stykem, který tomu předcházel? Nebo to může mít i jinou příčinu? Před menstruací jsem byla na kontrole a paní doktorka říkala, ze je vše v pořádku. Děkuji předem za odpověď.

    Dobrý den,

    tělísko si po zavedení může "sedat" až půl roku. Po zavedení je děložní hrdlo citlivé. Může to být tím, i dalším podrážděním pohlavním stykem, který jste vnímala jako bolestivý. Sílu první menstruace po zavedení, zvláště pokud byla kontrola v pořádku, bych neřešila. Postupně by ovšem menstruace měla slábnout. U některých žen dojde i k úplnému vymizení menstruace. Pokud krvácení při menstruaci bude zesilovat i v dalších cyklech, vyhledejte gynekologa.

    S pozdravem
    Mgr. Petra Rezková
    lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Děti
    • Intimita
    21. 10. 2020

    Intimní gel pro kojence

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je intimní gel Saforelle vhodný i pro děti od 1 roku?
    Předem děkuji za odpověď.

    Dobrý den.

    Gely určené pro děti znám 2 :

    Lactacyd

    Gyntima

    Shodně jsou však určené od 3 let. 

    Pro intimní hygienu kojenců a batolat je určen:

    Saforelle Bebé

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    17. 10. 2020

    Lze použít inkubitní podložky při nadměrném pocení?

    Dobrý den. Mám nové drahé matrace. Můj muž se vnoci hodně potí. Obaly z minulých matrací jsem stále prala. Bylo by možné použít pod prostěradlo inkubitní podložku do postele ? Nic o tom nevím. Je prodyšná? Nebo by to bylo ještě horši. Děkuji

    Dobrý den.

    podložky jsou vzdušné, takže pro takový případ použít. Jsou vyráběny v max. rozměrech 60x90cm. Pokud se muž hodně potí, můžete zkusit i podávání tablet, např. fy Liftea.

    Liftea Šalvěj a Yzop

    Podložky SENI 

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    15. 10. 2020

    Je veroval Chlamydie domácí test pro muže ?

    Prosím je tento test určen i pro muže?

    Dobrý den,

    test je určen pouze pro ženy.

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC LBC Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    15. 10. 2020

    Jaká je náhrada Gynella gelu ?

    Dobrý den, měla bych dotaz, zda se ještě vyrábí Gynella silver gel, děkuji, hezký den.

    Dobrý den,

    gel se již nevyrábí, zkuste vyzkoušet Gynella foam je to nejbližší náhrada s podobným účinkem

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC LBC Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    11. 10. 2020

    Vaginální zánět/zánět močových cest

    Dobrý den, chtěla bych moc poradit. Od roku 2012, co jsem začla chodit na gynekologii, tak dle doktora mám každou návštěvu vaginální zánět. Nikdy jsem žádné příznaky neměla, ale teď ve čtvrtek mě tak pálilo a řezalo při čůrání, že jsem se musela objednat. Dle něj to je zas vaginální zánět, ale dle mě to byl zánět močových cest, neudělal mi ani rozbor moči, předepsal mi Macmiror Complex 500mg, Fungicidin a Unidrox 600mg. Nikdy mi moc neporadil, jak těmto zánětům předcházet, je to tzv.stará škola.. Proto prosím Vás, neporadíte mi prosím, co všechno mohu udělat proto, abych se těmto zánětům nadobro zbavila, jakou mám dělat prevenci? Prosím o radu od toho co nosit za spodní prádlo, v čem prát, čím se mýt tam dole, co všechno mohu jíst a čemu se raději vyhnout, jaké bych si měla koupit léky, které by napomahali k lepší imunitě v pochvě a tak dále. Jsem už z toho zoufalá, 8let mít v kuse zánět není asi dobré do budoucna až budu chtít mít někdy děti, jeho to jakoby nezajímá si myslím, vždy to jen přeléčí Macmirorem nebo nějakými jinými globulkami, ale to si nemyslím, že je vždy řešení, spíš by mi měl poradit, jak tomu předejít a když se ho zeptám, tak to zahraje nějak do kouta, tak prosím Vás. Nemám možnost změnit doktora, jsem z malinkého města, kde je jediný (proto asi není tolik důsledný) a vybrat si nějakého dobrého, tak to bych mohla leda v Praze, ale to mám 40km na začátek Prahy.

    Dobrý den,

    vaginální záněty a záněty močových cest spolu mohou souviset. Co se týká léčby, kterou Vám lékař předepsal, tak je v pořádku. Pokud opakovaně trpíte na gynekologické záněty, tak na intimní hygienu bych doporučila intimní mycí gely s obsahem kyseliny mléčné. Během léčby vaginálního dyskomfortu je doporučováno zdržet se pohlavního styku a při opakujících se obtížích je vhodné uvažovat i o současném přeléčení partnera. Prádlo nosit pouze bavlněné a prát na 60°C. Prací prostředek můžete používat, jak jste zvyklá, jen bych doporučila přidat navíc program máchání. Rovněž se doporučuje nosit volné bavlněné oblečení. Preventivně můžete aplikovat vaginální laktobacily. V jídle se vyvarujte hlavně sladkostí. Jako další možnost Vám mohu doporučit užívání léku Wobenzymu, který je vhodný při opakujících se zánětech. 

    S pozdravem,

    PharmDr. Veronika Orendášová,
    vedoucí lékárník, BENU Jungmannova, Jičín

    šipka PharmDr. Veronika Orendášová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Veronika Orendášová , Jičín, Jungmannova zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    08. 10. 2020

    Antikoncepce a špinění mimo cyklus

    Dobrý den, už cca rok užívám antikoncepci. Dávám si záležet na přesném užívání (maximálně se mi doba užívání odchyluje o 15 min), v posledních dnech jsem neměla žádné zažívací problémy, nebrala jiné léky, než které užívám již dlouho pravidelně (vždy minimálně s 2 hodinovým odstupem od antikoncepce). Přesto se mi stalo, že jsem teď , cca 5 dní před dobráním poslední aktivní pilulky, začala špinit. Antikoncepci užívám nadále podle toho, jak jsem zvyklá. Je to normální? Je možné, že by za tohle mohl stres? A snižuje to nějak účinnost antikoncepce?
    Předem Vám moc děkuji za odpověď.

    Dobrý večer.

    1. ANO stres je pravděpodobným pachatelem.

    2. Tato mimořádnost rozhodně nesnižuje účinnost antikoncepce.

    Gratuluji vám k preciznosti se kterou vaše léky užíváte. Kdybych já se svým přístupem se měl chránit podáváním antikoncepce, měl bych víc dětí než Marie Terezie. Je jen málo léků které by významně ovlivňovali účinnost antikoncepce, z těch kde by byl problém v absorbci bych zmínil snad jen uhlí, pryskyřice apod. Jiné problematické léky, jako jsou antiepiletika ovl. metabolismus antikoncepce a je tedy úplně jedno s jakým odstupem je užíváte. Z běžných nešvarů je u antikoncepce nejhorší kouření. U průjmu se dá říct, že se neprokázalo snížení účinku antikoncepce, stejně tak i při užívání antibiotik. Uplně jiná situace je u zvracení, tam samozřejmě dost záleží, kdy došlo k potížím od podání "pilulky". Některé jídlo, ale v žaludku dokáže vydržet neuvěřitelnou dobu a vytvoří tam zátku takže, při zvracení je vhodné podání další (aktivní) tablety ve stejný den. Nicméně účinnost antikoncepce počítá i s těmito potížemi a zapomínáním a i tak je statisticky velmi vysoká (99,5%+). Špinění mimo MS je možné u jakékoliv antikoncepce a dá se říct, že je poměrně běžné.

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    04. 10. 2020

    Co použít na opruzeninu mezi stehny?

    (1) prosím o nabídku nejvhodnějšího přípravku z vašeho sortimentu (2) Calcium Pantotenát - byl by také řešením?
    Děkuji za odpověď,

    Dobrý den,

    Calcium pantothenát není vhodná mast na použití na opruzeninu u dospělých.

    Doporučila bych Imazol plus, který se nanáší 2x denně na postiženou pokožku. pokožku důkladně osušte před natíráním mastí. 

    IMAZOL PLUS

    Pokud se jedná o opruzeninu z kola, velmi dobře zabírá i mastička antivlk

    ANTIVLK

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC LBC Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    03. 10. 2020

    Jaký lubrikant použít u kojení?

    Dobrý den, jaký lubrikant byste doporučil na vaginální suchost z důvodu probíhající laktace, děkuji

    Dobrý den,

    existují dva typy lubrikantů vaginální oblasti. Jeden má hydrofilní základ a druhý silikonový. Rozdíl je v konzistenci a účinnosti. Hydrofilní obsahují vodu a působí kratší dobu. Mají menší tzv."mazivost" či kluzkost, ale jsou přirozenější prostředí vagíny. Také se lépe omývají. Silikonové mají v základu látku na bázi silikonu, který zvyšuje kluzkost a vydrží déle. Konzistence je mazivá a více drží na pokožce. Obojí můžete použít při kojení.

    S přáním pěkného dne
    PharmDr. Martina Hnilová,
    vedoucí lékárník, Zlín.

    Lubrikační gel TyxJá Tea Tree Oil. 100ml Dr.Müller
    Glide 4you 100ml

    šipka PharmDr. Martina Hnilová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Martina Hnilová , Zlín, Dlouhá zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    26. 09. 2020

    ověřený přípravek na cysty v prsou

    Dobrý den, mohu se zeptat, zda je nějaký ověřený produkt na cystu v prsu? Potvrzeno u lékaře, místo nálezu mě pobolívá. Děkuji za odpověď

    Dobrý den.

    Dokud je to cysta, tak se sleduje, aby se zachytila časná fáze případného nádoru. Nejsem lékař, ale konzervativní terapie je pak ozařování/chemoterapie a při neúspěchu chirurgická ablace prsou s doživotní antiestrogenovou terapií.

    Doplňky jsou ale nikoliv s oveřeným účinkem. Jsou studie na Indol-3-karbinol, ale nedá se rozhodně říct, že by měl jasně prokázaný účinek. Nicméně i to stačilo, aby se objevilo několik podnikavých firem, které se toho snaží využít a produkují poměrně drahé doplňky, kde se nebojí uvádět před jakými typy rakoviny dokáží ochránit.... Sem tam je úřady zakáží, ale jinak byznys kvete dál, protože zde známé přísloví: Tonoucí se stébla chytá, rozhodně platí. Ověřený produkt tedy rozhodně není, jinak by si jej někdo nechal registrovat jako léčivo a byl by hrazen pojištovnou. Jinou látku neznám, určitě existují, ale rozhodně nebudou "ověřené".

    Doplňky stravy s Indol-3-karbinolem

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    03. 09. 2020

    Pálení, svědění vagíny a tvrdost břicha

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Poslední 3 dny mne pálí a svědí vagína, povšimla jsem si i tvrdost břicho. Pobolívá mě i hlava. Bojím se těhotenství. Antikoncepci beru, přítel vždy ejakuoval mimo mě, ale je mi jasné, že nějaké malé množství při sexy zůstane uvnitř.  Na internetu jsem četla o různých infekcích. Poradil by mi prosím někdo, co mám dělat a jestli se opravdu strachovat s těhotenstvím, nebo ne?
    Děkuji za každou odpověď.  

     Dobrý den,
     Pokud poctivě užíváte antikoncepci, nevynechala jste žádnou pilulku a neměla jste průjem, nebo jste nezvracela , tak se nemusíte těhotenství obávat.
    Jestli Vás pálí a svědí vagína, potom půjde s největší pravděpodobností o kvasinkovou infekci. První pomocí jsou na tyto problémy přípravky s clotrimazolem.
     Například Jenamazol vaginální krém, ten můžete aplikovat zevně i do pochvy, dle příbalového letáku . Přeléčit by se měl i Váš partner -  aplikovat Jenamazol krém 2x denně zevně na penis.
    Na intimní hygienu používejte šetrné mycí gely, které jsou k tomu určené - například Lactacyd.
      

    Doporučuji k přečtení náš článek - Co je to kvasinková infekce?

    Jestli se problémy do konce víkendu nevyřeší, potom doporučuji návštěvu lékaře.

    JENAMAZOL
    LACTACYD

    S pozdravem
    Mgr. Nesrstová Kristýna
    vedoucí lékárník BENU Šternberk

     

    šipka Mgr. Kristýna Nesrstová

    Na dotaz odpověděla Mgr. Kristýna Nesrstová , Šternberk, Nádražní zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Intimita
    02. 09. 2020

    LAPIS tyčinka na bradavice/kondylomata

    Dobrý den, potřeboval bychom poradit používám lápis na kondylomata cca 14 dní a bez problémů až na včerejší den v místě aplikace na bradavici se mi udělal v místě, černý flek. Čím to může být? Po případě zmizí to nebo musím navštívit lékaře? Děkuji za odpověď

    Dobrý den,

    černý flek po použití lápisu je normální. Způsobuje to stříbro obsažené v Lápisu. Nicméně používání Lápisu na kondylomata v intimních partiích není vůbec vhodné. Pro léčbu je vhodné navštívit lékaře, který předepíše lék vhodný pro tuto léčbu. Pokud spoléháte na samoléčbu, nahraďte Lápis propolisovou nebo lichořeřišnicovou tinkturou. Podpořete imunitu užíváním glukanů a Homeopatie Thuya 15CH.

    Propolisová tinktura extra silná 20ml Dr.Bojda
    TOPVET Lichořeřišnice extrakt 100ml
    Imunoglukan P4H 60 kapslí   užívat dlouhodobě 1x denně 1 tobolku
    THUYA OCCIDENTALIS 15CH granule 4G   užívat dlouhodobě. První tubu 1x denně 5 granulek a další balení 1x týdně 5 granulek. Nechat volně rozplynout pod jazykem a poté 10 min nic nejíst a nepít.
     

    S pozdravem
    Mgr. Petra Rezková
    lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Zavřít

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Více informací

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.