Tuky a oleje
Tuky patří mezi důležité zdroje energie. Objevují se v nich prospěšné látky jako lipofilní vitamíny, karotenoidy či fytosteroly. Nesmíme opomenout, že tuky jsou nositelem vůně a chuti. Rozhodně je tedy zařazujte do svého jídelníčku v dostatečném množství. Zjistěte více
Allnature Ghí 1000ml
- Potravina
Skladem na e‑shopu
359 Kč
Allnature RBD Kokosový olej bez vůně BIO 1000ml
- Potravina
Skladem na e‑shopu
249 Kč
Lněný olej 250ml Wolfberry
- Potravina
Skladem na e‑shopu
99 Kč
Organis Ghí 1000ml
- Potravina
Skladem na e‑shopu
389 Kč
Dýňový olej BIO 250ml Wolfberry
- Potravina
Skladem na e‑shopu
179 Kč
Allnature Olej z černého kmínu BIO 250ml
- Potravina
Skladem na e‑shopu
275 Kč
Allnature Kokosový olej panenský BIO 500ml
- Potravina
Skladem na e‑shopu
139 Kč
Health Link BIO extra panenský kokosový olej 200ml
- Potravina
Skladem na e‑shopu
79 Kč
Konopný olej BIO 250ml Wolfberry
- Potravina
Skladem na e‑shopu
145 Kč
Ghí 1000 ml Wolfberry
- Potravina
Skladem na e‑shopu
479 Kč
Ghí 400 ml Wolfberry
- Potravina
Skladem na e‑shopu
215 Kč
GymBeam Olive Oil Cooking Spray Extra virgin 200ml
- Potravina
Skladem na e‑shopu
169 Kč
Puhdistamo MCT Olej 500ml
- Potravina
- Štíhlá linie
Skladem na e‑shopu
319 Kč
Avokádový olej BIO 250ml Wolfberry
- Potravina
Skladem na e‑shopu
225 Kč
Allnature Dýňový olej BIO 250ml
- Potravina
Skladem na e‑shopu
189 Kč
Makový olej 250ml Wolfberry
- Potravina
Skladem na e‑shopu
249 Kč
Jaké existují druhy tuků
Bylo již zmíněno, že tuky nám dodávají energii. Známe však několik druhů, které se liší tím, jak je lidský organismus dokáže zpracovat. Tuky jsou nasycené (především živočišného původu) nebo nenasycené, právě druhý typ se ještě dělí na mononenasycené a polynenasycené.
Zdravé tuky, které spadají do skupiny těch nenasycených, nalezneme v rostlinných olejích, oříšcích nebo v semínkách. Existují dále ještě transmastné kyseliny, v jejich případě jde o uměle ztužené tuky, které nám vlastně nepřinášejí nic moc dobrého.
Zdravé rostlinné tuky v našem sortimentu
Tuky do stravování lidí patří odjakživa. Naši předci nedali dopustit na máslo nebo sádlo, v současné době jsou na trhu zdravější varianty. Ideální tuk na smažení a pečení je například přepuštěné máslo ghí, které má úplně nejvyšší kouřový bod.
Vysokou tepelnou stabilitu má rovněž kokosový nebo olivový olej, ten se často využívá i do studené kuchyně. Vyberte si z naší nabídky zdravou mouku, upečte si domácí chléb a namočte si jej do olivového oleje. Jde o oblíbené středomořské jídlo.
Do salátů, zálivek a pomazánek se hodí třeba konopný olej. Z dalších druhů olejů u nás můžete vybírat lněný nebo dýňový olej. Jaký z nich zvolíte vy?
Tip BENU: Přečtěte si více o tucích v našem článku Tuky ve stravě: Jaké existují tuky zdravé, a které jsou naopak ty nezdravé?