Online poradna

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    11. 04. 2021

    Jak užívat Doxyhexal spolu s minerály?

    Dobrý den, paní doktorka na infekčním mi předepsala antibiotikum Doxyhexal 200 mg jednou za 24 hodin, a abych se vyvaroval mléčným výrobkům. Od pana imunologa beru denně směs minerálů : calcii lactas 0,15g, magnesii lactas 0,1g, zinci sulfas 0,015g, lactosum q.s.. Mám minerály v průběhu užívání doxyhexalu vynechat, či stačí vždy počkat 3 hodiny po užití antibiotika, jak je napsané v příbalovem letáku? Děkuji

    Dobrý den.

    skutečně stačí jen odstup od dávky antibiotika. Po zbytek dne můžete bez obav konzumovat mléčné výrobky a podávat minerály.  

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    10. 04. 2021

    Multivitamín a vliv na srážlivost krve

    Dobrý den,koupila jsem si u vás tento multivitamin a zarazila mě věta,že může snižovat srazlivost krve...která látka v tomto případě za to může a jak moc je to nebezpečné.. děkuji za odpoved...

    Dobrý den.

    Sloužkou, která je ve vitamínech často a zároveň dokáže snížit srážlivost krve je extrakt Jinanu (Gingko Biloby). Pro zdravého člověka to není nebezpečné, rizikové je to u lidí, užívajících léky na ředění krve. 

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    10. 04. 2021

    Anopyrin 400 mg, vs Anopyrin 100 mg

    Dobrý den,
    chci se zeptat jaký je rozdíl mezi Anopyrin 400 a Anopyrin 100 mg, zaráží mě že se jedná o stejnou ůčinou látku, při tom jeden je na ředění krve a druhý na bolest a horečku. Zajímá mě jestli nemohlo dojít k záměně, byl mi předepsán na covid 19 jako podpůrná léčba na zmírnění následků covidu, ale mám ten na ředění krve, tak jestli mi to nemůže třeba nějak ublížit, když nespadám pod jeho indikace, jako je infarkt a pod., popřípadě jak je to s interakcemi, beru Detralex, Pantoprazole a Combair na stma. Děkuji za odpověd

    Dobrý den.

    To je spíše otázka na lékaře. Anopyrin 100mg se ale často používá v tzv Off-label indikacích. Tedy takových, které jsou relevantní, ale nejsou uvedeny v dokumentaci u léku, protože na ně výrobce neprovedl klinickou studii. Ve vašem případě bych to tedy viděl na snížení rizika vzniku krevních sraženin/embolie. Bohužel se ukazuje, že to nekončí proděláním infekce, ale problémy přetrvávají měsíce po. Následné embolie vzniklé vmetením krevní sraženiny do nějaké úzké, ale důležité cévy jsou pak život ohrožující stavy. 

    Kys. acetylsalicylová má různé účínky v závislosti na dávce. Síla 100mg pak nemá účinek proti bolesti, zánětu a horečce, ale zase nemá tak velké riziko vzniku gastropatií (žaludeční podráždění, vředy až krvácení). Vzhledem k tomu, že síla 100mg je určená na dlouhodobé mnohdy celoživotní užívání obsahuje ještě látku udržující pH (glycin), aby se dále snížilo riziko těchto potíží. 

    S léky co uvádíte není známa žádná interakce. 

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Ústní dutina
    • Zažívání
    29. 03. 2021

    Zánět dásní a žaludku - antibiotika Augmentin

    Dobrý den, na zánět dásní, dost velká boule nad zubem, zubař chtěl propíchnout, ale nic neteče, ani to nebolí předepsal atibiotika Augmentin 1g, moc se mi do toho nechce, protože jsem byla minulý týden na gastro vyšetření a tam mi zjistil zánět žaludku a dostala jsem Controloc 40 1 x denně, vůbec nevím jak to mám společně užívat , abych si ten žaludek nějak nezatížila a jesli mám ještě brát nějaké lactobacily k tomu.


    Také beru 50 Letrox
    na štítnou žlázu. Potřebuji poradit v jakém pořadí Děkuji

    Dobrý den.

    Vůbec se nebojte. Zánět žaludku je dost často spojen s přítomností bakterie Helicobacter Pylori. Právě Augmentin je jeden z léků, který se k vyhubení této bakterie používá. Tato kombinace ještě s dalším antibiotikem se tedy běžně užívá. Controloc podávejte jak máte psáno a klidně bez ohledu na jídlo.  Augmentin po 8-12h, podle toho, jak máte psáno a to s jídlem (ideálně s prvním soustem). Antibiotika vždy doberte, pokud se na ně neobjevila nežádoucí reakce a to i pokud se domníváte, že vám nic není. Probiotika určitě podávejte. Antibiotika mohou způsobit zažívací potíže, kterých se těžko zbavuje. Tyto penicilinové zároveň podporují i vznik vaginálních infekcí. Probiotika podávejte tedy již od prvního dne a to nejméně ještě týden po dobrání. Vhodný je např. Gynimun

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Bolest
    • Interakce
    29. 03. 2021

    Aulin mast déle než 14 dní?

    Dobrý den používám horcik vitamin c a d a bachovy esence občas ibalgin a lexauurin který jsem teď ale. Uz nemela 19 dní ale. Boli. Me zada používala jsem. Mast aulin 1o dní teď jsem ji 10 dni nepoužívala je možnost ji zas použít? Píšou tam používat 14 dni ja používala 10 dni a ted jsem mela. 10.sni pauzu tak zda můžu ji použít a zda nevadí kdybych užila lexaurin nwbo ibalgin děkuji

    Dobrý den.

    U léčiv se obecně píše, že se nemají používat déle než 14dní, protože pak je to považováno za chronický problém a měla by jste jej řešit s lékařem. Takže klidně bez obav mast používejte déle. U prášků a tobolek to ale neplatí, protože příliš zatěžují játra. Masti obecně nemají interakce s jinými léky, protože až na vyjímky působí jen v místě.

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    • Interakce
    • Vitamíny a minerály
    25. 03. 2021

    Vegapure a vitamínové doplňky

    Dobrý den,
    lze kombinovat produkt Vegapure s vitamínovými doplňky (D vitamin, SelZin, spirullina chlorella, kys. listová apod.?
    Děkuji

    Dobrý den, 

    ano, přípravek můžete s vitamíny kombinovat. Obsahuje estery rostlinných olejů, které zamezují vstřebávání cholesterolu ze střeva, a tím snižuje jeho hladinu v krvi. S vitamíny by se neměl ovlyvňovat. pro udržení hladiny cholesterolu stačí 2 tablety denně, pro snížení 3 tablety, nejlépe s jídlem.

     

    S pozdravem a přáním hezkého dne

    PharmDr. Zuzana Kuncová
    lékárnik, OC Albert, Brno
     

    šipka PharmDr. Zuzana Kuncová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Zuzana Kuncová , Brno, OC Albert zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Těhotenství a kojení
    11. 03. 2021

    Femibion 2 a Biopron forte v těhotenství

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné v těhotenství kombinovat vitamíny Femibion 2 a probiotika Biopron Forte. Děkuji za odpověď.

    Dobrý den.

    Vzhledem k tomu, že obojí je vhodné v těhotenství a každé obsahuje jiné složky tak lze kombinovat zcela bez obav.

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Detoxikace a hubnutí
    • Interakce
    07. 03. 2021

    Ostropestřec forte

    Dobrý den chci se zeptat.Zvažuji si koupit léky Ostropestřec Forte.Jsou tyto léky vhodné užívat když mám vysoký tlak.Nebo stačí když budu pít čaj z této byliny.Dekuji za odpověď

    Dobrý den,

    doplněk stravy s ostropestřecem je možno užívat i při vysokém krevním tlaku. Svým klientům ráda doporučuji přípravky s obsahem této byliny zvláště v předjaří. Pomůže Vám pročistit játra a detoxikovat organismus. Lepší je jeho užívání v kapslích, které obsahují větší množství účinné látky. Vhodná je 3 měsíční kůra. Užívejte 1 až 2 kapsle po jídle.
    Přeji pěkný den,
    Mgr. Naďa Spratková
    vedoucí lékárník Benu lékárna Frýdek Místek

    šipka Mgr. Naďa Spratková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Naďa Spratková , Frýdek Místek, OC Frýda zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    • Interakce
    • Zažívání
    28. 02. 2021

    Antibiotika Biseptol a Hylak

    Dobrý den dcera bere antibiotika sumetrolim na močové cesty. Mohu dávat probiotika hylak? Je to kyseli lék tak nevím jestli je vhodný. A za jakou dobu po ATB dát. Může být po 2 h od podání dávky? Děkuji za odpověď

    Dobrý den, 

    probiotika k antibiotikám určitě podávat můžete, zamezíte tím možným zažívacím potížím,zejména průjmu. Probiotika by se ale měli podávat s dostatečně dlouhým časovým odstupem, jinak se může stát, že antibiotiká zničí i podané probiotika. Sumetrolim se bvykle podává v intervalu 12h, proto doporučuji podávat probiotika cca 6h od antibiotik. hylak ale kvůli kyselosti nedoporučuji, i když je jako lék hodně dobrý. Pro tento případ doporučuji klasické probiotika. Účinné látky v přípravku Biseptol jsou totiž špatně rozpustné, v kyselém prostředí mohou v ledvinách vytvřet krystálky, a ucpat tak ledvinové kanálky. Až antibiotika doberete, můžete použít na doléčení zažívání i hylak. 

     

    S pozdravem a přáním hezkého dne

    PharmDr. Zuzana Kuncová
    lékárnik, OC Albert, Brno
     

    šipka PharmDr. Zuzana Kuncová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Zuzana Kuncová , Brno, OC Albert zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    17. 02. 2021

    Ramizek a Clerex

    Mohu tento přípravek užívat spolu s lékem Ramizek na snížení tlaku

    Dobrý den.

    Aktuálně není známo, že by jakákoliv složka přípravku clerex interagovala s vaší léčbou tlaku (ramipril). 

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Bolest
    • Interakce
    17. 02. 2021

    Interakce Aulin a Amoksiklav

    Dobrý den,
    mám dotaz ohledně léků. Byl jsem propuštěn z nemocnice po odstranění krčních mandlí kvůli spánkové apnoe. Na doma jsem dostal Amoksiklav a Aulin v prášku, který mohu užívat jen jednou za 12 hodin. Jde mi o to, že Aulin sice užívám, ale jeho účinky začnou po nějaké době slábnout a já opět začínám cítit bolest a nemůžu jíst a pít. Proto bych se chtěl zeptat, jestli je nějaký lék na bolest, který bych mohl užívat v ,,mezidobě" a negativně by to neovlnivilo působení antibiotik a Aulinu.
    Děkuji moc a hezký den.

    Dobrý den.

    Do kombinace jen krátkodobě mohu z volného prodeje doporučit jen: 

    Paralen Extra

    Panadol extra

    Není to na dlouhou dobu, protože jak Aulin tak Paralen výrazně zatěžují játra.

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    17. 02. 2021

    Užívání zinku s jinými léky

    Dobrý den,

    ráda bych věděla, kdy zinek užívat, ráno nalačno, nebo to nehraje roli? A zdali je vstřebávání zinku lepší v kombinaci s horcikem nebo jiným stopovym prvkem?

    Dále beru již roky lék na sníženou funkci štítné žlázy , Euthyrox 125mg, může se užívat Zinkorot 25 mg a ničemu to nevadí?

    Děkuji za odpověď

    Dobrý den.

    Zinek, stejně jako jiné dvojmocné minerály je vhodné podávat na lačno. Má rád kyselé prostředí. Podání s vápníkem, hořčíkem, ml. výrobky,... vede ke snížení vstřebatelnosti. S letroxem/euthyroxem se nesmí podávat. Buď tedy podejte léky na štítnou žlázu a až za půl hodiny Zinkorot a nebo si jej nechte na večer před spaním, až 2h po večeři.

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Nežádoucí účinky
    17. 02. 2021

    Skvrny na kůži při užívání léků na ředění krve

    Hezký den, od doby co po CMP užívám Anopyrin 100 (1-0-0) na ředění krve, tvoří se mi v oblasti kotníků nepříjemné červené skvrny, zřejmě cévní prasklinky v podkoží. Kožní lékařka mi předepsala kdysi zároveň Vessel due a tak mě napadá, zda nejsou tyto dva přípravky v kontraindikaci. Nestačil by například jen Vessel due na ředění krve? Kromě těchto léků užívám ještě Tezeo 40 na TK. Děkuji za odpověď.

    Dobrý den.

    To co popisujete jsou petechie. Jsou častým a nejmírnějším vedlejším účinkem léků na snížení srážlivosti krve. V kontraindikaci léky rozhodně nejsou. Proces srážení krve je velmi složitý a nekolikatistupňový proces. jinak se chová v žilách, jinak v tepnách. Rozdíly jsou mezi zdravými a nemocnými jedinci. Vessel má gró svého účinku v oblasti žil (antikoagulans), tedy zejména v indikaci ischemické choroby dolních končetin. Je účinný i v tepnách, ale zde má indikace jen na srdeční onemocnění. Anopirin je účinný zejména v tepnách (antiagregans) a je součástní běžné prevence infarktu a mrtvice. Prokazatelně prodlužuje život a snižuje riziko hospitalizace. Takové údaje o přípravku vessel nemáme a není pravděpodobné, že v této indikaci bude v budoucnu natolik účinný, aby mohl být podáván jako prevence těchto závažných a život ohrožujících stavů.

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    • Zažívání
    17. 02. 2021

    Smecta; odstup od léků

    Dobrý den, při užívání Bisoprolol, Ramil, Sortis, Xarelto, Kalium, Cordarone, Omeprazol a Itoprit zda můžu použít Smectu a v jaké době po užití výše uvedených léků. Děkuji za odpověď.

    Dobrý den.

    Smectu použít můžete, ale měla by být podána s odstupem od jiných léků alespoň 1h předtím a 2h po. Tedy podáte léky a až za 2h Smectu. Smectu dospělý podává 4x denně. Pokud by vám to kolidovalo s léky, je vhodné zvolit jiný lék. Z pohledu interakcí je například naprosto bezpečný hidrasec.

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Interakce
    17. 02. 2021

    Diozen při mnoha lécích

    Dobrý den, můžete mi prosím poradit, zda je možná kombinace užívaní Diozenu či podobných léků na hemeroidy a užíváním
    Bisoprolol, Sortis, Ramil, Xarelto, Kalium Cordarone, Omeprazol a Itoprit. Děkuji za odpověď.

    Dobrý den.

    Diozen t.č. nemá znám žádné klinicky významné interakce s vaší léčbou. Tudiž jej můžete užívat. Podobné léky a doplňky stravy často obsahují Aescin, vlastní interakce není prokázána, ale Aescin může vést ke snížení srážlivosti krve v kombinaci s Xareltem. Nejedná se však o tak vážnou interakci, aby byla samostatně klinicky relevantní.

    S pozdravem.
    Mgr. Václav Navrátil
    vedoucí lékárník Prostějov

    šipka Mgr. Václav Navrátil

    Na dotaz odpověděl Mgr. Václav Navrátil , Olomouc, Galerie Moritz zobrazit odpověď skrýt odpověď

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 37

Zavřít

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Více informací

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.

Kontaktní formulář