Online poradna

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    17. 08. 2020

    Vliv antibiotik na antikoncepci

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda antibiotika OSPEN 1500 snižují účinek antikoncepce TRI-REGOL či mají nějaký jiný vliv na tuto antikoncepci?

    Děkuji.

    S pozdravem,

    Dobrý den,
     V učebnicích se uvádí , že antibiotika mohou snížit účinek antikoncepce, hlavně vinou narušení střevního mikrobiomu a tím ovlivněním vstřebávání hormonů z antikoncepce. Je doporučeno po celou dobu užívání antibiotik a ještě asi týden po jejich dobrání používat ještě jinou formu ochrany , například kondom.
     V praxi se tato interakce téměř nevyskytuje. Dle dostupných informací nemají žádná antibiotika vliv na účinnost antikoncepce. Musela by jste zvracet, nebo mít průjem, aby došlo ke snížení účinku antikoncepce, nebo ještě užívat jiná léčiva, která účinek antikoncepce snižují.  

    S pozdravem
    Mgr. Nesrstová Kristýna
    vedoucí lékárník BENU Šternberk

     

    šipka Mgr. Kristýna Nesrstová

    Na dotaz odpověděla Mgr. Kristýna Nesrstová , Šternberk, Nádražní zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    11. 07. 2020

    Vliv alkoholu na escapellele?

    Dobrý den... V 10:00 jsem uzila pilulku escapelle a kolem obeda cca po12 jsem mela maly panak slivovice ( rodinný obed a zapomněla jsem ze jsem uzila prasek) je mozne ze by alkohol ovlivnil ucinost? Děkuji

    Dobrý den,

    současné podávaní alkoholu a léku Escapelle může snižovat účinek Escapelle a proto se nedoporučuje. Po užití tablety trvá cca 30 min až 2 hodiny než se tableta dostane do krevního oběhu a začne účinkovat. Pokud jste užila alkohol 2 hodiny po tabletě, není její účinnost ovlivněna, protože byla již plně v krevním oběhu.

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC Delta Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    01. 05. 2020

    Biseptol + antikoncepce

    Dobrý den, 
    doktor mi předepsal Biseptol, bohužel jsem se ho i lékárníka zapomněla zeptat na důležitou věc. Snižuje účinnost HA? Beru Calleto. 
    Předem děkuji za odpověď 

    Dobrý den,

    dle dostupných informací nemá Biseptol vliv na účinnost této antikoncepce. Mezi těmito dvěma léky nevzniká dle dostupných informací žádná interakce. Vliv by mělo pouze to, pokud by se po Biseptolu objevil průjem nebo zvracení , potom by mohlo dojít ke změně vstřebávání antikoncepce a snížení jejího účinku. 

    S pozdravem,

    PharmDr. Veronika Orendášová,
    vedoucí lékárník, BENU Jungmannova, Jičín
     

     

    šipka PharmDr. Veronika Orendášová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Veronika Orendášová , Jičín, Jungmannova zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    28. 03. 2020

    Vhodná antikoncepce

    Dobrý den, 
    beru HA Minisiston, před tím Belaru asi 7 měsíců. S užíváním jsem začala trpět častými mykózami. Mám s tím veliký problém. Uvažuji o vysazení HA. Jakou mám zvolit ochranou metodu (opravdu účinnou, né počítání dní apod.)? Uvažuji o nitroděložním tělísku, ale nevím jestli hormonální/nehormonální. Také se bojím, že mykózy tělískem neustanou a budou nadále pokračovat. Proto se chci tedy ještě zeptat, co byste mi doporučili? Jakou metodu? Je tělísko dobrým řešením? Dochází k menstruaci při užívání tělíska? 
    Děkuji moc!

    Pěkný den,

    velmi dobrou zpětnou vazbu mám na tělísko Mirena ( jedná se o hormonální tělísko, které se zavádí na dobu 5 let), po zavedení tělíska menstruace zpravidla úplně odezní. Mykozy jsou u tělísek bohužel také jedním z nežádoucích účinků, ale ne v takové míře jako při užívání polykacích tablet. Tělísko má vysokou účinnost. Z hlediska účinnosti určitě první volba

    Druhou alternativou, kterou bych doporučila jsou Pharmatex globule se spermicidním účinkem, které ničí oplozovací schopnost spermií, používají se doplňkově k přerušované souloži, nebo k bariérové antikoncepci jako je kondom. Nemají bohužel 100% účinnost.

    PHARMATEX GLOB

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC Delta Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    10. 02. 2020

    Funkčnost antikoncepce

    Dobrý den,
    Chtěl bych se zeptat či antikoncepce funguje po přípravku escapelle furt stejně nebo musíme použít prezervativ
    Nepochopil jsem totiž tenhle odstavec
    Děkuju

    Dobrý den,

    pokud žena zapomene užít v jednom cyklu jednu pilulku v obvyklém termínu, antikoncepce v daném cyklu může selhat. Tzn. po zapomenutí užití tablety se do spádového krvácení musí používat jiná metoda ochrany, byť se ostatní pilulky doužívají v daném cyklu normálně. Jejich účinnost je všeak snížena a hrozí riziko otěhotnění.
    Escapelle se doporučuje použít max 1x mesíčně, je třeba toto brát jako nouzovou kontracepci. Dále můžete použít kondom, nebo spermicidní krém Pharmatex.

    PHARMATEX 12MG/G vaginální CRM 72G

    S pozdravem
    Mgr. Petra Rezková
    lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    18. 12. 2019

    Velmari

    Dobry den, prosim vás o názor můžu po ha velmari pribrat nebo zadrzovat vodu i když je v ní údajně látka drospirenon který má tomu zabránit? Nebo je to spíš tím že nějak podporuje chuť k jídlu? I prsa se mi zvětšila, je možné že z velmari? A je mozne že i chuť na sex je po ha menší? Gynekolog tvrdí že ve 40 letech je pro ženu ha jakou mi mapsal lepší než vůbec žádná ze s ni přejdu klimakterium bez běžných potíží co mají ženy bez ha. Pocení navaly nadměrné ochlupení.... Myslite si to také? Já už nevím koho se mám zeptat. Moc vám děkuji za odpoved. Ha mi nasadil protože jsem měla nepravidelnou menstruaci.

    Dobrý den,

    vše co popisujete může mít opravdu příčinu v užívání Velmari - zvětšená prsa, nižší libido i přibírání na váze. To je ovšem spojeno se zvýšenou chutí na jídlo. Pravděpodobně toho zkonzujuete o něco více, než před užíváním antikoncepce. Se zadržováním vody v těle bych souhlasila s lékařem, to by se v případě Velmari dít nemělo, neboť drosperidon působí močopudně.
    Ohledně názoru na užívání hormonů...Ano, antikoncepce je moderní řešení spousty problémů a k moderní ženě patří. Nicméně já tento názor nesdílím. Užívání hormonů zcela potlačuje přirozoné fungování ženského těla a nese sebou určitá rizika, mimo jiné i ovlivnění psychiky. Je na každém jednotlivci, jak s takovou informací naloží. Ne pro všechny ženy je možné stejné řešení. Přiznám se, že možností, jak narovnat cyklus západní medicínou moc není. Toto je jedna z cest. Nasadit antikoncepci a ovulační cyklus zcela zastavit. V pauze se spustí spádové krvácení a to vždy ve stejnou dobu.
    K rovnání cyklu je možno užívat Gynex nebo Mastodynon kapky. Jde o zdlouhavější proces, doporučuji užívat alespoň 3 měsíce. Gynex se užívá po dobu 3 týdnů v dávce 1-3x denně 3-7kapek a pak je třeba učinit týdenní pauzu. Mastodynon se užívá 2x denně 30 kapek. Je možno zkombinavat i s antikoncepcí.
    Co se týká přechodu, souhlasím s lékařem. S antikoncepcí bude rozhodně méně nepříjemných pocitů spojených s přechodem. Ale je na Vás, jakou cestu si zvolíte, ale je třeba se s ní ztotožnit.

    MASTODYNON perorální GTT SOL 1X50ML
    ENERGY Gynex 30 ml

    https://www.energy.cz/cz/menu2_x7248x/

    S pozdravem
    Mgr. Petra Rezková
    lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    07. 10. 2019

    Antikoncepce

    Dobrý den,
    minulý měsíc jsem nepřerušila braní prášků abych neodmenstruovala z toho důvodu, že jsem jela na dovolenou a nechtěla jsem tam krvácet. Tento měsíc jsem nucena znovu brání prášků nepřerušit. Chci se zeptat zda je možné tento proces znovu opakovat a jestli to není pro tělo škodlivé když dva měsíce za sebou nementruuje. Beru antikoncepci Bellvalyn.
    Děkuji.

    Dobrý den,

    tento postup můžete zopakovat i tento měsíc, není to nic neobvyklého. Po třetím využívaném blistru antikoncepce již doporučuji pauzu udělat.
    Ptáte-li se na škodlivost, tak "škodlivé" je již jen užívání hormonů. Tabletová antikoncepce potlačuje ovulaci a tím, zcela blokuje normálnímu fungování ženského těla. Nehledě na nežádoucí účinky, zejména zvýšené riziko trombózy.

    S pozdravem
    Mgr. Petra Rezková
    lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    • Těhotenství a kojení
    15. 09. 2019

    Užívání Magne B6 stress control s antikoncepcí

    Dobrý den. Po porodu začala jsem užívat antikoncepci Mistra. Mohla bych užívat Magne B6 stress control spolu s antikoncepcí, nebo bude mít nějaký vliv na antikoncepci? Děkuji. Hezký den

    Dobrý den,

    tyto dva přípravky se navzájem neovlivňují. Pokud však kojíte, užívá se Magne B6 stress control pouze po poradě s lékařem. Doporučuji užívat základní Magne B6, které můžete i při kojení. Hořčík spolu s vitamínem B6 přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a k normální činnosti nervové soustavy a psychiky. Vitamin B6 navíc zlepšuje vstřebání hořčíku. Magne B6 užívejte 3x denně 2 tablety.

    Magne B6

    Walmark Magnesium B6

    S přáním pěkného dne Mgr. Martina Bránková

    BENU lékárna Makovského nám., Brno

    šipka Mgr. Martina Bránková

    Na dotaz odpověděl Mgr. Martina Bránková zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    16. 08. 2019

    Nasazení antikoncepce mimo ms

    Dobrý den, chtěla jsem se ještě zeptat, jak je to s nasazení antikoncepce mimo menstruaci, v úplně jiný den měsíce? Je ochrana po týdnu nebo se mám cele platíčko chránit jinak? Jde konkrétně o antikoncepci Lindynette 20, děkuji, pěkný den.

    Dobrý den,

    pokud antikoncepci začínáte užívat jiný než první den cyklu, je třeba se chránit minimálně 14 dní jiným způsobem, nejlépe celý měsíc. Doporučuji vydržet na další cyklus a začít užívat 1. den menstruace.
    Z barierových metod vyjma kondomu mohu doporučit Pharmatex.

    PHARMATEX 12MG/G vaginální CRM 72G

    S pozdravem
    Mgr. Petra Rezková
    lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    21. 04. 2020

    Prodej Postinoru bez dívky, pro kterou je určen

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli jako kluk mohu jít koupit do lékárny Postinor pro dívku?


    Dobrý den,

    Postinor má status volně prodejného léku. Tudíž je v lékárně volně prodejný. Vzhledem k tomu že má ale spoustu kontraindikací (zdravotní stav, onemocnění), kdy se tableta užít nesmí, je vhodné vzít dívku s sebou, aby se lékárník na tyto výjimky přeptal a nedošlo ke komplikacím způsobeným užitím léku. Nemohu Vám stoprocentně potvrdit zda Vám v každé lékárně Postinor prodají když přijdete sám. Osobně vždy trvám na tom, aby dívka, která ho užije přišla také. Měla by být osobně informována o rizicích a zdravotních stavech kdy nemůže lék užít. Jedná se o razantní hormonální zásah do organismu.

     

    S pozdravem
    PharmDr. Barbora Kuthanová
    vedoucí lékárník OC Delta Liberec

    šipka PharmDr. Barbora Kuthanová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Barbora Kuthanová , Liberec, OC LBC zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    10. 07. 2019

    Ecappelle

    Dobrý den, chci se jen zeptat když jsem jsi vzala escapelle 29.6.  A menstruaci jsem dostala 4.7. Je to v pořádku ? Ale trvala jen 6 dnů. Mívám ji 7 dnů. Tak jestli je to v pořádku . Dekuju moc 

    Dobrý den,

    pro ujištění, zda nejste těhotná, doporučuji navštívit gynekologa, aby stav zjistil.
    Po užití  Escapelle bývá menstruační krvácení obvykle normální a objevuje se v očekávaném termínu. Někdy se může objevit dříve anebo o několik málo dnů později. 
    Jestliže je menstruační krvácení opožděno o více než 5 dní nebo jestliže se v očekávaném termínu krvácení objeví krvácení abnormální, anebo jestliže z jakéhokoli jiného důvodu je podezření na graviditu, je nutné graviditu vyloučit.
    Vzhledem k tomu, že nemám žádné informace o Vašem cyklu, nemohu se přesněji vyjádřit. Ale z textu výše lze usoudit, zda je třeba jiných opatření.
    Opakované podání Escapelle v průběhu jednoho menstruačního cyklu se nedoporučuje, protože se může vyskytnout porucha cyklu.

    S pozdravem
    Mgr. Petra Rezková
    lékárník BENU, Praha 9 CČM

    šipka Mgr. Petra Rezková

    Na dotaz odpověděla Mgr. Petra Rezková , Praha 9, OC Černý Most zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    20. 06. 2019

    vliv antibiotik na antikoncepci

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda antibiotika Klacid 500mg snižují účinek antikoncepce Veyanne či mají nějaký jiný vliv na tuto antikoncepci?

    Děkuji.

    S pozdravem,

      Dobrý den,
     Dle dostupných informací žádná antibiotika nemají vliv na účinek antikoncepce. Mezi  těmito dvěma léky nevzniká dle dostupných informací žádná interakce. Vliv by mělo pouze to, pokud by se po antibiotikách objevil průjem nebo zvracení , potom by mohlo dojít ke změně ve vstřebávání antikoncepce a v jejím sníženém účinku. Také si dávejte pozor na preparáty s třezalkou, konopím a nezapíjejte léky grepovým džusem, nejlepší je čistá voda.

    S pozdravem
    Mgr. Nesrstová Kristýna
    vedoucí lékárník BENU Šternberk

     

    šipka Mgr. Kristýna Nesrstová

    Na dotaz odpověděla Mgr. Kristýna Nesrstová , Šternberk, Nádražní zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    11. 06. 2019

    Nizkodavkova antikoncepcia

    Dobry den, zvazujem uzivanie antikoncepcie. Gynekolog mi odporuca nizkodavkovu. Nespytala som sa ho ale, ci je nizkodavkova antikoncepcia rovnako spolahliva ako normalna. Moze skor zlyhat, alebo pri nej platia nejake ine opatrenia? Mozem Vas poprosit o vysvetlenie toho? Vopred velmi pekne dakujem

    Dobrý den,
    z pohledu účinnosti má mnohem větší vliv to, jestli antikoncepci užíváte pravidelně a nevynecháváte než velikost dávky. Nízkodávkové režimy jsou dnes standardem a pokud zrovna nejste v období intenzivního růstu a netrápí Vás vybrané gynekologické potíže, tak právě nízkodávkový režim bude ten nejvhodnější. Účinek je stejný a s menší dávkou hormonů budete méně zatěžovat tělo.  Žádná další opatření nejsou potřeba.

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    Lékárník BENU Beroun

    šipka PharmDr. Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matyáš Palan , Praha 5 Zličín, OC Globus zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    11. 06. 2019

    Antikoncepce vynechání tablety

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud jsem v týdnu raději užila v jeden den dvě tabletky, kvůli řidší stolici a v balení mám tedy o 1 prášek míň. Mohu prášky brát pouze 20 dní, skončit o den dříve a nebo musím načínat nové balení kvůli jednomu prášku?
    Teď si pojim 2 blistry, v prvním blistru jsem 15. prášek vynechala a vzala až 16.tý den o 20 hodin později. Teď jsem 5.týden používání

    Dobrý den,
    nepíšete jakou užíváte antikoncepci, pokud tu nejobvyklejší monofázickou (všechny tablety se stejným množstvím účinné látky) tak bych Vám doporučil pokračovat bez vynechání v užívání a navázat dalším platíčkem rovnou. Může se dostavit špinění, ale obvyklá pseudomenstruace přijde až po dobrání poslední tablety ze třetího platíčka. Pokud jsem pochopil správně, tak vlastně celkem využíváte 3 platíčka bez vynechání. I to je možné a dokonce někteří výrobci už i taková balení antikoncepcí prodávají. Pokud toto dodržíte, není podle registrační dokumentace potřeba používat další antikoncepční metody a měla byste být celou dobu chráněna. 

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    Lékárník BENU Beroun

    šipka PharmDr. Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matyáš Palan , Praha 5 Zličín, OC Globus zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Antikoncepce
    29. 09. 2020

    Lze mít při zavádění Pharmatex globule umyté ruce mýdlem?

    Dobrý den,

    mám dotaz. Chtěla bych začít používat Pharmatex globule. V příbalovém letáku je psáno, že účinnost mizí s kontaktem s mýdlem. Zajímá mě, zda při zavádění globule nevadí, když má člověk umyté ruce mýdlem, protože tam ten kontakt je taky.
    A může se používat kondom lubrikovaný silikonovým olejem?

    Dobrý den,
    umytí rukou mýdlem neovlivní účinek globule. Taktéž použití neparfémovaného silikonovým olejem lubrikovaného kondomu nenaruší účinnost. Pečlivě přečtěte příbalovou informaci, kterou naleznete v odkaze níže.
    https://www.benu.cz/pharmatex-vaginalni-globule-vaginalni-kulicky-globule-10x18-9mg

    Zdraví,
    PharmDr. Matyáš Palan
    lékárník BENU Beroun

    šipka PharmDr. Matyáš Palan

    Na dotaz odpověděl PharmDr. Matyáš Palan , Praha 5 Zličín, OC Globus zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zavřít

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Více informací

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.