Potravinové interakce

POTRAVINOVÉ INTERAKCE

Mgr. Ľubica Sobčáková

Mgr. Ľubica Sobčáková

Možná jste už v této souvislosti slyšeli něco o lékové interakci, tedy o tom, že některé léky ve vzájemné kombinaci mohou reagovat a způsobovat problémy. Co ale možná netušíte, je fakt, že na léky, které berete, mohou mít negativní vliv i běžné potraviny a bylinky. Příklady, jaké překvapivé interakce mohou nastat, nám nastínila Mgr. Petra Horváthová z BENU Lékárny na Národní třídě v Praze.

  • Články o zdraví
  • Životní styl

6 minut čtení


Farmaceutické interakce

Lékové interakce s potravou se dají rozdělit na několik druhů. Mezi farmaceutické interakce patří ty, kdy se léčivo v kontaktu s danou potravinou či nápojem vysráží do nevstřebatelného komplexu, a tím ztratí svůj účinek. Uvedeme pár příkladů, které možná už znáte. Běžný černý čaj obsahuje velké množství tříslovin, které mohou v interakci s léky iontového charakteru vytvořit tzv. cheláty a snížit tak vstřebávání a působení některých účinných látek. To se týká například léků na problémy se štítnou žlázou. Další příklad je užívání antibiotik s účinnou látkou doxycyklin, která reaguje na mléko. Stejný dopad má železo a vápník v potravinách na antibiotika na bázi ofloxacinu, klaritromycinu, ciprofloxacinu a opět doxycyklinu. Vápník, stejně jako výše uvedený černý čaj, snižuje účinek léků na problémy se štítnou žlázou.

Rovněž některé doplňky stravy a moderní potraviny pomáhající detoxikaci mohou přispět ke snížení absorpce, a tím i účinku léků. Jedná se třeba o vlákninu - psyllium, chia semínka, Enterosgel nebo černé uhlí. Tyto preparáty mají vysoký absorpční potenciál, léčivo na sebe navážou a vyloučí ho z organismu, aniž by se mohlo vstřebat. Účinek léku se pak nemusí vůbec dostavit. Psyllium je v tomto obzvláště účinné. Váže na sebe také velkou dávku cukrů, a proto může vést u pacientů léčených léky na vysoký cukr až ke hypoglykemizujícímu efektu, tj. k náhlému, výraznému a nežádoucímu poklesu hladiny cukru v krvi. Psyllium na sebe velmi účinně váže také například lithium (antidepresivum) a karbamazepin (antiepileptikum). Tato léčiva pak nemají žádoucí efekt. 

Farmakodynamické interakce

Farmakodynamické interakce se týkají zesilování (až násobení) či snižování (až zamezení) účinku léku. Zesilující efekt mají například diuretika ve spojení s petrželí, kdy nutí ke zvýšenému močení a ztrátě tekutin. Pokud užíváte diazepam a uděláte si odvar z kozlíku lékařského, zesílíte účinky tohoto sedativa, což může být velmi nebezpečné. Stejně tak při společném užívání warfarinu a oblíbené ginkgo biloby stoupá riziko zvýšené krvácivosti. Účinek warfarinu naopak snižuje brukvovitá zelenina. Kapusta, špenát, brokolice, zelný salát – to vše obsahuje vitamin K, přičemž úkolem warfarinu je právě blokace vitaminu K, aby se snížila srážlivost krve. Jinými slovy zde pak dochází k přilévání oleje do ohně. Léčit kašel kombinací kodeinu a břečťanového sirupu (např. Hedelix). Kodein totiž potlačuje nutkání ke kašli, zatímco břečťan podporuje vykašlávání. Kyselina listová zase pro změnu snižuje účinek methotrexátu, který patří mezi cytostatika. A tak bychom mohli pokračovat dál a dál.

Farmakokinetické interakce

V těchto interakcích se jedná o vliv na pohyb (přeměnu či vyloučení) léčiva v organismu. Takových interakcí je celá řada a mnoho potravin a potravinových doplňků působí jako inhibitory či induktory jaterních enzymů a dalších faktorů, které se podílejí na transformaci léčiv v těle.

Inhibitory enzymů

Enzymy nám pomáhají v přeměně a vyloučení léčiv z organismu. Jestliže nějaká potravina enzymy inhibuje (zpomaluje jejich působení), může to vést k zadržení léčiv v těle. Lék se pak vylučuje zpomaleně, kumuluje se a zvyšuje se jak léčebný, tak i nežádoucí účinek léčiva (až do úrovně nebezpečné toxicity). Příkladem mohou být citrusy (hlavně grep a pomelo – čím větší citrusový plod, tím hůře), které zvyšují nežádoucí účinek léků na cholesterol či na srdeční arytmii. Podobný účinek má i zázvor nebo granátové jablko. Oblíbený ostropestřec, dokáže negativně ovlivňovat účinky již zmiňovaného warfarinu, antibiotika metronidazolu nebo léků na vysoký krevní tlak. Klanopraška čínská zvyšuje koncentraci některých léků v organismu. Nečekaný problém vám mohou způsobit i jablka, která přispívají ke kumulaci léků v organismu. Proto je vhodné zapíjet léky čistou vodou – ne jablečnými a grepovými džusy či čajem.

Induktory enzymů

Induktory enzymů oproti tomu mohou způsobovat rychlejší vyloučení léků z těla, čímž dojde k výraznému snížení až zrušení požadovaného účinku. Například třezalka negativně ovlivňuje působení řady imunosupresiv, antimykotik, antiepileptik, antikoncepcí, antidepresiv a podobně. Podobné účinky mají například rakytník, roiibos nebo echinacea. Rovněž sója snižuje účinek celé řady léků, stejně jako kurkuma, která může mj. způsobit selhání určitých typů antibiotik a dalších léčiv. Goji (kustovnice čínská) snižuje účinky mnoha léků. Zvyšuje hypoglykemizující účinek antidiabetik a negativně ovlivňuje působení warfarinu. Mezi nebezpečné induktory patří také THC (konopí), které zvyšuje výskyt pádů a závratí u pacientů současně léčených léky ovlivňujícími svalový tonus (myorelaxancia) a sedativ. Vysokým induktorem i inhibitorem celé řady léků je  také cigaretový kouř!

Problémové skupiny léků či potravin

Jak je vidět, snaha podpořit léčbu pomocí jinak velmi prospěšného ovoce nebo bylinek se ne vždy vyplácí, přičemž uvedený výčet není ani zdaleka úplný. Podle magistry Horváthové je potřeba také brát v potaz další problémové skupiny léků a potravin. Sem patří například antacida (léky na překyselení žaludku), minerály (vápník, hořčík, železo, zinek, draslík), mléko a mléčné výrobky, černý čaj a černé uhlí, které snižují vstřebání jiných léků, zejména pak antibiotik. Také léky doplňující hormony štítné žlázy by měly mít odstup od jídla aspoň ½ hodiny a měly by se zapíjet jen vodou. Užíváte-li nějaké léky, vždy je dobré zjistit, zda neinteragují s grepem či třezalkou, které nejčastěji způsobují interakce. Spoustu interakcí mají léky psychiatrické, imunosupresivní, antibiotika, léky na srdeční arytmie a cholesterol.

Nejste si jistí? Zeptejte se v lékárně

Jak se v tom všem vyznat? Magistra Petra Horváthová doporučuje zajímat se u každého konkrétního léku, který berete, nejen o interakce s jinými léky, ale právě i o interakce s potravinami a doplňky stravy. „Do lékáren BENU se můžete přijít poradit kdykoliv i bez toho, že byste zrovna nějaký lék vyzvedávali na předpis nebo kupovali. O radu ve věci nežádoucích interakcí léků a potravin si také napsat do online poradny  anebo využít aplikaci Lékové interakce Je určitě lepší se dopředu zeptat než pak řešit zdravotní následky nevhodných kombinací,“ radí na závěr magistra Horváthová. Odpovědi na své dotazy zkuste najít i v naší internetové lékárně.


Související články

Související články

Všechny články


Hodnocení

Hodnocení

Buďte první, kdo vloží hodnocení k tomuto článku.