SUPERPOTRAVINY
Zdravý životní styl je základem spokojeného života. Sledovat nové směry v oblasti zdravé výživy je někdy docela náročné, protože se neustále mění. Mezi dlouhodobé trendy, jako je nahrazování produktů z normální mouky produkty celozrnnými, můžeme dnes směle řadit i důraz na kvalitu potravin a jejich původ. Na tomto poli se setkáváme také s pojmem superpotravina – případně s anglickým superfoods. Proto si na tento pojem trochu posvítíme.
10 minut čtení
Co jsou superpotraviny
Etikety potravin a doplňků v dnešní době zaplavily spousty certifikovaných značek. Na první pohled díky nim poznáte bio produkty, bezlepkové potraviny, bezlaktózové výrobky nebo třeba přípravky pro vegany. Je tedy skoro zarážející, že “Superpotravina” mezi nimi chybí. Pojem superpotravina totiž nemá žádnou přesnou definici a neexistuje tedy ani žádný oficiální seznam superpotravin. Superpotravina je vlastně označení, které se začalo užívat hlavně u nových potravin. Upozorňovalo na vysoký obsah látek důležitých pro náš organismus. Pojem superpotravina ale postupně “zlidověl” a jeho použití se rozšířilo i na nejrůznější domácí potraviny, které se mohou pyšnit obsahem nutričně hodnotných látek.
Může se to zdát kuriózní, ale nové potraviny na rozdíl od superpotravin svoji oficiální definici mají. Potravinou nového typu je taková potravina, která nebyla významně konzumována na území Evropské unie před květnem roku 1997. Mezi ně patří například chia semena, moringa, goji nebo dužina z plodů baobabu.
Že superpotravina není oficiálním označením může mít také své stinné stránky. Kvůli nejasným kritériím mohou být jako superpotraviny “nálepkované” nejrůznější produkty, které nemusí svými obsahovými látkami až tak moc vybočovat z řad běžných potravin. Vždy se proto zajímejte o konkrétní produkt a o to, co vám může skutečně nabídnout. Několik potravin, které my považujeme za nutričně zajímavé, jsme se vám rozhodli blíž představit. Také vás zaujaly, anebo nepřesvědčily? Které byste vybrali vy? Dejte nám vědět v komentářích pod článkem.
Neskutečně nabitá chia semínka
Chia (čia) semínka jsou plody šalvěje hispánské. Jde o horskou bylinu, která přirozeně roste ve Střední Americe. Využívali ji prý už Aztékové a určitě jste o ní také slyšeli. Drobná, černá chia semínka jsou sice poměrně nenápadná, patří ale mezi nejlepší rostlinné zdroje omega 3 mastných kyselin. Díky nim jsou chia bohatým zdrojem energie. Obsahují také spoustu antioxidantů, minerály vápník, zinek, železo, hořčík a fosfor, dále bílkoviny a vlákninu. Vláknina vytváří na povrchu semínek obal, který ve vodě bobtná. Tím se semínko dokáže zvětšit i více než 10x! Proto si můžete z chia semínek udělat třeba zdravý chia pudink. Ale pozor, pokud jsou semínka příliš dlouho skladovaná, mohou bobtnat hůře.
Protože mají chia semínka neutrální chuť, dají se přidávat do sladkých i slaných potravin například do jogurtů, müsli nebo do pečiva. Lidé s alergií na vaječnou bílkovinu je používají i jako náhradu vajec. Chia semínka jsou přirozeně bezlepková.
Vláknina v chia semínkách je celkově velice cenná. Napomáhá tomu, aby se během trávení sacharidy vstřebávaly postupně, jinými slovy snižují glykemický index potravin. Díky tomu se hladina cukru v krvi příliš nerozkolísá. Chia semínka jsou proto právem oblíbená u diabetiků. Kvůli vysokému obsahu vlákniny chia semínka také dobře zasytí, hodí se proto i jako doplněk jídelníčku při redukční dietě.
Kustovnice čínská – goji
Někteří ji nazývají „červeným diamantem“. Kustovnice čínská, známá i jako goji, přirozeně roste na území východní Asie. Její plody nevydrží dlouho čerstvé, proto se s nimi setkáte nejčastěji v sušené podobě. Goji jsou bohaté na betakaroteny, vitamíny E, B1 a B2. V plodech kustovnice může být až 500x více vitamínu C než v pomerančích. Obsahují 21 stopových prvků včetně zinku, selenu, fosforu, železa, mědi a vápníku. Dále se v goji nachází betasitosterol.
Goji se jako sušené ovoce hodí například do cereálních směsí, ovesných kaší či tyčinek. Najdete ji i jako součást čajových směsí. A ti mlsnější mohou sáhnout i po 100% přírodní šťávě z jejích plodů.
Na seznamech superpotravin často najdete exotické plodiny. Mnohé z nich ale nevynechávají ani naše místní potraviny. Například lesní borůvky jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů anthokyanů, což jsou antioxidanty, které borůvkám propůjčují sytou modrofialovou barvu a jsou ceněné například pro podporu zdraví cév. V borůvkách jsou dále minerály hořčík a železo nebo vitamín C.
Maca peruánská – poklad z And
Ve výškách okolo 4 000 metrů nad mořem v jihoamerických Andách byste s trochou štěstí mohli na skalnatých svazích bičovaných silných větrem najít volně růst macu. Česky se maca označuje jako řeřicha peruánská. Jde o bylinu, která patří mezi tradiční potraviny obyvatel Peru a je neodmyslitelně spjata i s jejich tradiční medicínou, ve které byla používána na povzbuzení nebo podporu plodnosti.
Podzemní hlízy macy obsahují pestrou směs minerálů jako vápník, železo, zinek nebo měď, dále vitamin C, omega 3 nenasycenou kyselinu linolenovou, betasitosterol a další specifické látky označované jako macamidy. Betasitosterol patří mezi rostlinné steroly (fytosteroly), které mohou mít pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Maca může mít mnoho barevných odstínů. Nejčastěji se setkáte s červenou macou, žlutou macou a černou macou. Liší se nejen svou barvou, ale také chutí a obsaženými látkami. Hned 4 druhy macy obsahuje doplněk stravy od certifikované BIO značky Blendea.
Zelený čaj je ceněný pro obsah antioxidantů. Teď si představte, že jich obsahuje ještě 10 x víc. Jak? No v podobě matcha tea, což je tradiční japonský zelený čaj ve formě prášku, který se získává ze speciálně vypěstovaných a zpracovaných lístků. Čajové lístky na jeho výrobu totiž musí být stíněné před sluncem. Prášek se zalévá vodou nebo mlékem. Matcha tea obsahuje ve srovnání se zeleným čajem více kofeinu a také velké množství theaninu, který mu dává specifickou chuť.
Rakytník – zlato ze stromů
Rakytník má stromovitý nebo keřovitý vzrůst a často si nenápadně roste v okolí cest nebo někde v rohu zahrady až u plotu. Přitom drobné plody rakytníku skrývají zlato – nebo lépe řečeno karoteny, které drobným plodům dávají zlatavě oranžovou barvu a v těle se z nich stává vitamin A. Rakytník je opravdu bohatý na vitamíny. Obsahuje spoustu vitaminu C a dále ještě vitamíny B, vitamin E a vitamin K.
V rakytníku najdete také antioxidanty jako jsou flavonoidy. Obsahují také lutein a zeaxanthin, které se přirozeně nachází v oční sítnici, přezdívá se jim proto také vitamíny na oči. Plody rakytníku jsou rovněž zdrojem rakytníkového oleje obsahujícího velké množství omega 3, omega 6, omega 7 a omega 9 nenasycených mastných kyselin.
Díky svým obsahovým látkám se rakytník hodí pro posílení imunity, podpoří také zdraví kůže, působí jako antioxidant. Obzvláště výhodné jsou produkty s rakytníkem zpracovávané za studena. Takové rakytníkové oleje nebo rakytníkové sirupy a šťávy si totiž zachovávají díky šetrné výrobě nejvíc vitamínů.
Když mezi omega 3, omega 6 a omega 9 vidíte omega 7, můžete si říct, že se možná někdo přepočítal. Není tomu ale tak. Omega 7 nenasycené mastné kyseliny se opravdu trochu vymykají mezi běžnými polynenasycenými mastnými kyselinami v násobcích 3, jak je běžně známe. Přitom omega 7 jsou pro lidské tělo velice přirozené a důležité. Naše tělo si je dokáže z části vytvářet a jsou součástí tukové tkáně nebo dokonce i mateřského mléka! V potravinách jsou omega 7 poměrně vzácné. Omega 7 mononenasycenou kyselinu palmitoolejovou najdete v rakytníkovém oleji nebo pak v makadamových oříšcích. V malém množství může být v rybím oleji.
Šampioni ze světa hub
Zpestřením jídelníčku mohou být také houby. Některé z nich jsou stále oblíbenější, pro bohatství nutričně významných látek, které obsahují. Mnohé z nich se proto uplatňují i pro výrobu doplňků stravy, aby byly po ruce po celý rok. Kteří šampioni ze světa medicinálních hub by vás mohli zaujmout?
-
Hlíva ústřičná
Dřevokazná houba hlíva ústřičná (Pleurotus) je ceněná pro obsah betaglukanů. Betaglukany jsou specifické polysacharidy, které dokáží povzbudit imunitu. Hlíva obsahuje také minerální látky a vitamíny B, C, D a K a je bohatá na vlákninu. Polysacharidy v hlívě mohou ve střevě navíc omezovat vstřebávání cholesterolu a tím mít pozitivní vliv na jeho hladinu.
-
Cordyceps
Cordyceps se v češtině označuje jako housenice čínská. Tato parazitická houba se přirozeně vyskytuje ve vysokých nadmořských výškách například v oblasti Nepálu. Využívána je v tradiční čínské medicíně pro celkovou posilu organismu, podporu fyzického výkonu a vytrvalosti aj. Kromě vitamínů a minerálů obsahuje cordyceps směs bioaktivních látek jako jsou steroly nebo nukleosidy. Je zkoumána například pro imunomodulační a antidiabetickou aktivitu.
-
Chaga
Rezavec šikmý neboli chaga (čaga) je houba používaná v lidové medicíně států severní Evropy. Vědecký výzkum v ní později objevil množství biologicky aktivních látek, které vysvětlují její imunomodulační, antidiabetický nebo protizánětlivý účinek.
-
Reishi
Královna hub nebo reishi, to všechno jsou názvy pro houbu Ganoderma lucidum s roztomilým českým názvem lesklokorka lesklá. V medicíně se používala ve starověké Číně a Indii. Obsahuje bioaktivní polysacharidy včetně betaglukanů, fytosteroly a terpeny. Podle výzkumů působí reishi jako antioxidant a má pozitivní vliv na imunitu. Zároveň látky v ní obsažené pozitivně ovlivňují zdraví cév.
Nechte se unést na zelené vlně
Pojídáte řasy nebo sinice? Že vás to ani nenapadlo? Zelené potraviny jako chlorella nebo dokonce sinice spirulina si ceníme pro vysoký obsah mikroživin i bílkovin. Řadit mezi ně můžete také jiné zelené produkty jako zelený ječmen. Jsou bohaté na chlorofyl, antioxidanty nebo hořčík. Třeba spirulina je zdrojem železa a bílkovin. Obsahuje stopový prvek chrom, který se podílí na udržení normální hladiny glukózy v krvi. Také podporuje obranyschopnost stejně jako chlorella, která obsahuje vitamin C, K, karoteny, vápník nebo železo. Zelené potraviny jsou skvělým doplňkem jídelníčku při detoxikaci, hubnutí.
Ovocná šťáva, zelené smoothie s mladým ječmenem nebo yuzu tea – také nápoje mohou být plné vitamínů a antioxidantů.
Kouzlo pestrosti
Neexistuje jediná potravina, která by pokryla nároky na všechny živiny, které naše tělo potřebuje. Základem je proto vyvážený a hlavně pestrý jídelníček. Zdravé potraviny ho perfektně doplňují, důležitá je ale i čerstvost a jejich šetrné zpracování, díky kterému si udrží vysoký obsah. Také původ potravin má mnohdy zásadní vliv na jejich kvalitu.
I nejvíc “super” potraviny jsou stále potravinami. Přestože mohou být nabité zdraví prospěšnými látkami a hodí se do zdravého jídelníčku v rámci režimových opatření u různých (hlavně civilizačních) onemocnění, nejsou určené k léčbě závažných zdravotních obtíží. Ta patří vždy do rukou lékaře.
Sdílejte tento článek

Nabídka BENU lékárny
Allnature Spirulina prášek BIO 100g
- Imunita
- Doplněk stravy
Skladem na e‑shopu
115 Kč
TEREZIA Hlíva ústřičná s rakytníkovým olejem 100+100 kapslí
- Imunita
- Doplněk stravy
Skladem na e‑shopu
509 Kč
Blendea Moringa BIO cps.90
- Doplněk stravy
- Krevní oběh
Skladem na e‑shopu
349 Kč
279 Kč
Nutrikaše probiotic CHIA a černý rybíz 3x60g
- Potravina
- Výživa
Skladem na e‑shopu
75 Kč
Grešík Kustovnice čínská plod - Goji 100g
- Potravina
Skladem na e‑shopu
69 Kč
TEREZIA Čaga + Reishi a Rakytník 60 kapslí
- Imunita
- Doplněk stravy
Skladem na e‑shopu
479 Kč

Dotazy z BENU poradny
-
10. 05. 2020
Lze současně užívat mladý ječmen a březovou šťávu?
Dobrý den,ráda by se zeptala,zda je možné užívat současně březovou štávu(Weleda) a mladý ječmen v podobě zeleného prášku k detoxikaci organismu u osoby 63 let,popřípadě v jakém dávkování.
Děkuji -
10. 05. 2020
Hubnutí s chia semínkami
Dobrý den chci se zeptat jestli mi pomůže chia semínka na hubnutí a pomáhá to na hubnutí a jeho užívání kolik semínek a kolik vody a, zhubnu prosím napište mi ještě dneska děkuji
-
10. 05. 2020
Detoxikace jater s chlorellou
Dobrý den, mám dotaz sháním něco na detoxikaci jater,nebo neco pročištění ?
-
15. 02. 2023
Opakované bolesti v krku
Dobrý den, za poslední půlrok opakovaně trpím na bolesti v krku při polykání, škrábání a zahlenění s výskytem čepů. Má praktická lékařka mi dělala výtěr na streptokoka, který byl opakovaně negativní, taktéž i odběry krve. Ve většině případů mám pocit horečky, která ale nikdy nebyla naměřena, závratě, bolesti hlavy, pocení. Cca před 3mi měsíci jsem začala užívat rybí tuk na imunitu, ale tento problém se mi znovu objevil před 2mi dny. Bohužel antibiotika u PL neobstála a já už nevím, co si počít. Na ORL se zdálo, že mám v nepořádku štítnou žlázu, ale po vyšetření se ukázalo, že je vše v normě.
Děkuji za případnou odpověď. -
23. 07. 2023
Kustovnice sacharidy
Dobrý den, mám dotaz zda sušená kustovnice je čistě přirodní produkt nebo je přislazována.
-
16. 02. 2024
chaga - účinky na tlak
Dobrý den prosím chtěla bych se zeptat čaga se může užívat i když se berou prášky na vysoký tlak? Děkuji cagu mi doporučili na zažívání děkuji mockrát a hezký den

Další články o zdraví

Dobrý den,
tato kombinace je v pořádků a může se klidně kombinovat. Dávkovaní u březové šťávy je následujíci: polévkovou lžíci BIO Březové šťávy Weleda rozmíchejte ve sklenici vody, čaje nebo naředěné ovocné šťávy. U mladého ječmenu, nepíšete přesně, který máte, ale můžete se řídit dávkovaním, které určuje výrobce.
S pozdravem
Mgr. Veronika Hajduková
Farmaceut specialista