PROBLÉMY SE ZAŽÍVÁNÍM

Problémy se zažíváním

Problémy se zažíváním mají mnoho podob. Rozdělujeme je na dva základní typy akutní a chronické. K těm akutním patří průjem na exotické dovolené, pálení žáhy po nedělním obědě nebo nadýmání po talíři fazolí. Horší variantou bývají chronické potíže, které nás provází v určitých situacích týdny, měsíce roky nebo i celý život. Projdeme si nejčastější problémy se zažíváním, se kterými se můžeme potkat.  

Průjem

Za průjem označujeme vodnatou stolici, která se objeví častěji než 3x za den. Akutní forma průjmu nás může přepadnout bez varování. Sníme něco zkaženého nebo něco, co nám prostě něco nesedne a máme zaděláno na problém. Na vině mohou být taky některé léky, jejichž užívání má projímavý účinek. Nebezpečí akutního průjmu tkví v dehydrataci a minerálovém rozvratu. Pokud vás přepadne průjem, hodně pijte. 

K léčbě průjmu slouží:

  • Antimolitika, která zpomalí pohyb střev. Hodí se zejména, když se potřebujete bezpečně vzdálit od záchodu např. při cestování. Patří sem například Imodium
  • Antisekretorika sníží střevní sekreci. Zástupcem této skupiny je např. Hidrasec.
  • Adsorbencia na sebe vážou škodlivé látky - toxiny. Např. aktivní černé uhlí.
  • Dezinficiencia se hodí v případě infekčního průjmu. Nejznámějším zástupcem je Endiaron.
  • Probiotiky můžete klasickou léčbu průjmu doplnit. Obnovují přirozenou mikroflóru ve střevě.

 Nadýmání a plynatost

Některá jídla nám umí pěkně zavařit. Určitě jste se s tím už někdy setkali. Nafouklé a bolavé břicho a křeče. Nic příjemného. Plyny v žaludku vznikají přirozeně. Denně jich vyprodukujeme až půl litru. Ale některé faktory vyprodukované množství značně zvyšují např. konzumace některých jídel (luštěniny, zelenina), věk, hormonální nerovnováha, stres nebo dokonce spěch při jídle. Přípravky vhodné na nadýmání a plynatost jsou deflatulencia, k nimž patří třeba Espumisan a probiotika. 

 Problémy s trávením

O problémech s trávením mluvíme tehdy, když máme pocit, že nám jídlo takzvaně leží dlouho v žaludku a trpíme pocitem plnosti. Pomocnou ruku nám v tomto případě podají trávicí enzymy, které zlepšují rozklad potravy. Užíváme je během jídla nebo těsně po něm. 

 Pálení žáhy

O pálení žáhy mluvíme ve chvíli, kdy se nám žaludeční šťávy vrátí do jícnu a podráždí ho. V určitých situacích cítíme lehké pálení žáhy všichni třeba, když si lehneme po jídle, nebo když něco děláme v předklonu. Pokud se u vás pálení žáhy objevuje pravidelně, nepodceňujte to a raději navštivte svého lékaře, aby vás vyšetřil. K přípravkům na pálení žáhy patří:

  • Antacida, která neutralizují kyselé žaludeční šťávy. Patří k nim třeba přípravky Rennie
  • Algináty fungují tak, že na povrchu žaludku vytvoří ochrannou vrstvu. Do této skupiny patří Gaviscon.
  • Inhibitory protonové pumpy sníží tvorbu žaludečních kyselin např. Apo-Ome.

 Zácpa

Zácpa se definuje velmi obtížně. Každý má své vnitřní pochody nastavené trochu jinak. Nejběžnější definice, se kterou se setkáte je: „Zácpa je stav, kdy dochází k vyprázdnění stolice v intervalu delším než 1× za tři dny a v množství menším než 80 g.“ Ale neberte to jako dogma. Za zácpu považujeme i vyprazdňování, které je namáhavé nebo nedostatečné. Zácpa se dá léčit pomocí jednoduchých cvičení, kdy procvičujete defekační reflex. Další možností jsou laxativa - projímavé léky. Neměly by se užívat dlouhodobě bez porady s lékařem. Mohly by váš problém ještě zhoršit. Méně invazivní možností jsou sirupy, tablety nebo žvýkací kostky s vlákninou a výtažky z ovoce, které zlepšují střevní pochody a změkčují stolici. 


 

Léky na zažívání      Doplňky stravy

Zeptejte se lékárníka

Po–Pá: 09:00 – 17:00

přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.