CO KDYŽ JSEM NĚCO ŠPATNÉHO SNĚDL?
Milujete tu atmosféru, kdy první teplé večery doslova lákají ven k setkávání s přáteli a rodinou? Není divu, že v létě mnoho lidí neodolá vůni domácího grilování a salátů ze sezónní zeleniny. A co teprve až udeří letní horka, období zmrzliny a nápojů s ledem! Anebo snad jako vášniví houbaři čekáte na vypuknutí houbové sezóny? Letní radovánky se naneštěstí sem tam zvrtnou a vy musíte řešit nevolnost po jídle. V ještě horších případech odhalíte konzumaci zkaženého jídla nebo přímo otravu jídlem. V takové chvíli rychle zakročte! Co udělat a jak letním zažívací obtížím příště předejít?
10 minut čtení
Kde se berou letní zažívací potíže...
Letní pochoutky někdy neudělají trávicímu ústrojí dobře. Nemusí jít nutně jen o bolest břicha z přejedení. Samozřejmě, že těžká tučná jídla nebo smetanové zákusky mohou podráždit žlučník nebo zapříčinit pálení žáhy. Mnohé nástrahy jsou ale typicky spojené právě s letním obdobím:
- Vyšší teploty znamenají rychlejší zkázu potravin
I bakteriím se vyšší teploty líbí. Není divu, že se za horkých letních dnů mohou potraviny velmi rychle kazit. Obzvláště velký pozor je v tomto ohledu třeba dát na pokrmy obsahující hodně bílkovin – typicky maso, vejce a veškeré z nich připravené pokrmy včetně majonéz, salátových zálivek, cukrářských krémů aj.
- Dopřejete si jíst venku
A na tom není v zásadě nic špatného. Na pikniku i na grilovačce je ale nutné neslevit z hygienických standardů. Dobře umyté ruce jsou naprostou samozřejmostí!
- Podlehnete kouzlu sezónního ovoce
Čerstvá zelenina a ovoce ideálně z ekologického zemědělství je skutečnou zdravou pochoutkou! Pokud ale nejste na takovou stravu zvyklí, může vám jejich nepřiměřená konzumace přivodit potíže jako nadýmání nebo průjem. Kromě vitamínů a minerálů jsou totiž zdrojem jednoduchých sacharidů, cukerných alkoholů a vlákniny. Nebezpečí představuje také konzumace špatně umytého ovoce a zeleniny nebo z nich připravených šťáv.
- Experimenty s chuťovými pohárky
Nejen samotné potraviny, ale i jejich nevhodné kombinace nemusí žaludek dobře snášet. A pokud se třeba pustíte do ochutnávání netradičního exotického ovoce, nepodceňte ani riziko alergické reakce.
- Cestování – faraonova pomsta a mnohé další
Léto je obdobím prázdnin, dovolených i objevování exotických krajů. Obzvláště v oblastech s teplým podnebím nebo nižšími hygienickými standardy vám ale hrozí zažívací obtíže. Trávicí potíže turistů v Egyptě si vydobyly dokonce vlastní přezdívku – faraonova pomsta. Rozhodně ale nejde o záležitost týkající se jen této konkrétní destinace. Nenechte si dovolenou zkazit a s předstihem se seznamte s prevencí a efektivním řešením cestovatelského průjmu:
Přejít na článek o cestovatelském průjmu
Otrava jídlem – na vině jsou bakterie
Otravy z jídla (alimentární intoxikace) vyvolávají toxiny produkované bakteriemi, které se dostaly do jídla či do vody. Bakterie v samotném jídle už být nemusí. Pokud ale dokáží jejich toxiny odolávat působení tepla, vyvolají kontaminované potraviny zažívací obtíže i po projití tepelným zpracováním. Nejčastějšími původci těchto potíží jsou bakterie Staphylococcus aureus a Bacillus cereus.
- Zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus) je bakterie přenášená lidmi. Jde o patogenní bakterii způsobující například hnisavé záněty kůže. Kontaminaci jídla touto bakterií zabrání dodržování hygienických opatření při přípravě potravin a v potravinářských provozech.
- Bacillus cereus je bakterie, která se může množit v nedostatečně tepelně zpracovaných potravinách. Rizikové je například skladování jídla (typicky příloh jako rýže či těstoviny) při pokojové teplotě. Nejlepší je proto připravovat tyto pokrmy bezprostředně před konzumací. Pokud je budete konzumovat až později, nenechávejte je pomalu chladnout na lince. Raději jídlo rychle zchlaďte a uložte do lednice. Při nízké teplotě pod 10 °C se Bacillus cereus nemnoží. Před podáváním jídlo znovu důkladně ohřejte.
Projevy intoxikace z jídla
Jak se projevuje otrava z jídla? Pokud bylo jídlo kontaminované bakteriálními toxiny, nenechají na sebe projevy dlouho čekat. Už za několik málo hodin se ohlásí nevolnost, zvracení, vodnatý průjem spolu s bolestmi břicha. Naštěstí tyto akutní potíže nemívají dlouhé trvání a po 1-2 dnech ustupují. U otravy z jídla se nikdy neobjevuje horečka a příměsi krve nebo hlenu ve stolici. Pokud by se tak stalo, nebo průjmy do 2 dnů nevymizely, je třeba vyhledat lékaře. Lékař by měl vždy vyšetřit v souvislosti s otravou jídlem děti a seniory. Otrava jídlem v těhotenství je pak nebezpečná hlavně z hlediska dehydratace.
Teplé a vlhké prostředí nahrává kromě bakterií i množení plísní. V nevhodně uskladněných oříšcích nebo obilninách se mohou rozbujet aspergilové plísně. V takových produktech a dokonce třeba i v mléce krav, které by byly krmené senem kontaminovaným těmito plísněmi, se objeví aflatoxiny. Protože vařením ani jinou tepelnou úpravou se aflatoxiny nezničí, jsou i v potravinách vyrobených z kontaminovaných surovin. Aflatoxiny jsou škodlivé pro vaše játra. Velká dávka aflatoxinů najednou může vyvolat příznaky akutní otravy doprovázené jaterním selháním. Nebezpečné jsou i malé a časté dávky aflatoxinů, které postupně poškozují játra. Tento proces může skončit až u jaterní cirhózy nebo dokonce rakoviny jater! Proto je důležitý důraz na kvalitu i správné uskladňování potravin.
Léčba otravy jídlem
Jak dlouho trvá otrava jídlem? Naštěstí jen krátce. Během 2 dnů příznaky zpravidla samy odezní. Obvykle jako léčebné opatření stačí zmírňovat dopady zvracení a průjmu. Na prvním místě je rehydratace. Zvracením i průjmem totiž tělo ztrácí mnoho tekutin.
Infekce z jídla – a zase ty bakterie
I když otrava jídlem a infekce z jídla bývají běžně spojovány dohromady, oproti otravě, mají infekce z jídla (alimentární infekce) delší trvání. Bakterie, které omylem zkonzumujete s potravinami nedostačující kvality či zpracování, totiž napáchají v zažívání neplechu. Typickou infekcí z jídla je salmonelóza. Statisticky je ale ještě častějším potížistou kampylobakter.
Kampylobakterióza
Nejčastější bakteriální infekce z jídla je kampylobakterióza obvykle způsobená Campylobacterem jejuni. Ročně se v ČR vyskytuje ve více než 15-20 tisících případech (během pandemie koronaviru záchyt kampylobakterióz paradoxně poklesl).
- Projevy kampylobakteriózy
Inkubační doba kampylobakteriózy je 2-5 dnů. Po snědení jídla kontaminovaného touto bakterií se po této době objeví průjem a horečka svědčící o probíhající infekci. Síla příznaků může být různá. Zatímco někoho přejde jen lehký průjem, u těžkých případů provázených silnými průjmy s příměsí krve může být nutná i hospitalizace a cílená antibiotická léčba.
- Zdroje kampylobakterů
Zdrojem nákazy je nejčastěji syrové drůbeží maso. Zatímco ve střevě ptáků kampylobaktery žijí jako “hodné” bakterie, u lidí se o tom mluvit nedá. Kampylobaktery jsou v přírodě hojně rozšířené. Z trusu ptáků a dalších zvířat se dostávají do venkovního prostředí i vody. Právě kontaminovaná voda se může stát při nechtěném loknutí zdrojem nepříjemné průjmové epizody po letním koupání v rybníce.
Základem prevence bakteriální infekce z kuřecího či jiného drůbežího masa je dostatečná tepelná úprava. Dobrý pozor při manipulaci se syrovým masem dejte na to, aby maso nebo nádobí, se kterým bylo v kontaktu, nepřišlo do styku s hotovými potravinami nebo nádobami na ně. Kritickým bodem je často umývání masa, kdy se bakterie mohou šířit i v miniaturních vodních kapičkách po kuchyni
Kampylobaktery nežijí jen s opeřenci. Člověk se může nakazit také od jiných zvířat. Rizikové v tomto ohledu (hlavně pro děti) jsou štěňátka mladší než půl roku. Protože pomazlení s takovým malým chlupáčkem s obrovskýma očima opravdu není možné odolat, důrazně děti poučte, že po kontaktu s pejskem se musí vždy dobře umývat ruce!
Salmonelóza
Salmonela je velmi obtížná bakterie. Mezi její nepříjemné vlastnosti patří to, že se dokáže množit i při nízkých teplotách od 7 °C až do 46 °C. Takže ani potraviny uchovávané v chladu nejsou zcela v bezpečí.
- Projevy salmonelózy
U salmonely příznaky rámcově odpovídají projevům infekce z jídla. Protože inkubační doba salmonelózy se pohybuje mezi 6-48 hodinami, křeče v břiše po jídle, nevolnost, zvracení a průjmy se projeví dříve než třeba u kampylobakteriózy. Narozdíl od otravy jídlem příznaky infekce provází vysoké horečky až kolem 39 °C. Průjmová stolice je typicky zbarvená do zelena, objevuje se i příměs krve. Kvůli silným průjmům hrozí těžká dehydratace. V nejhorších případech může skončit až selháním ledvin!
- Zdroje salmonely
Zdrojem salmonely může být syrové maso. Častými zdroji jsou syrová vajíčka (především ta domácí) a nepasterizované mléko. Samozřejmě také všechny pokrmy připravené z těchto ingrediencí se mohou stát líhní salmonel, pokud nebyly dostatečně tepelně zpracované. Rizikové mohou být různé cukrářské krémy, salátové zálivky, majonéza, ochutnávání syrového těsta při pečení a ano, i krémová zmrzlina.
Aby nákaza salmonelou propukla, nestačí obvykle sníst jen pár bakterií. Infekční dávka pro dospělého člověka je několik tisíc bakterií. Ale… výrazně citlivější jsou k salmonelám třeba děti, a proto salmonela u dětí způsobí průjem velmi snadno. V nebezpečí jsou také pacienti užívající léky na snížení kyselosti žaludku – antacida. Méně kyseliny v žaludku totiž znamená větší šanci pro salmonely, že se živé a zdravé dostanou až do střeva. Pacienti se sníženou imunitou (v důsledku imunosupresivní léčby či vážného onemocnění) jsou ohroženi rozšířením salmonely ze střeva a napadením dalších orgánů.
Jste těhotná? Tyhle potraviny si raději odpusťte!
Těhotenství je čas mnohých změn a také mnohých omezení. Pro zdravý růst a vývoj svého miminka musí maminka více dbát o svoje zdraví i bezpečné stravování. Vyhnout se proto musí i některým potravinám, které mohou být rizikové z hlediska intoxikací jídlem:
- syrové ryby (např. sushi), tatarák, nedostatečně tepelně zpracované maso,
- syrová vejce nebo vejce málo tepelně zpracovaná (např. vejce na hniličku),
- nepasterizované mléko a výrobky z něj (např. měkké zrající sýry),
- krémová zmrzlina nebo led z neznámých či nedůvěryhodných zdrojů.
Jak se léčí infekce z jídla
- Rehydratace
Průjem a zvracení je nutné vyvažovat zvýšeným podáváním tekutin. Při akutním průjmu by dospělý člověk měl pít 3-4 l vody denně. Malé děti jsou ještě více ohroženy dehydratací. Kojenci by měly příjímat při průjmu každý den 150 ml tekutin na každý kilogram hmotnosti. U batolat a větších dětí tento poměr pak postupně klesá. Citliví k dehydrataci jsou i starší lidé. Vhodnými nápoji jsou minerální vody bez bublinek a černý čaj (pro děti bezkofeinový). Výbornou službu při rehydrataci vám udělají rehydratační roztoky obsahující minerály přímo na míru potřebám dehydratovaného organismu. Možné je použít i iontový nápoj.
- Dietní opatření
Strava při průjmu by neměla obsahovat tuky. Vhodné je starší pečivo, suchary, rýže, brambory. Postupně lze přidávat banány, jablečné přesnídávky a později i nízkotučné mléčné výrobky až k přechodu na normální stravu.
- Léčba průjmu
1. Adsorbující přípravky
Pro léčbu průjmu využijte léčivé přípravky a zdravotnické prostředky, které váží bakteriální toxiny. Může jít třeba o klasické živočišné uhlí nebo diosmektit.
2. Probiotika
Pokud bude střevo osídleno “hodnými” bakteriemi, na ty patogenní už nezbude místo. Proto jsou probiotika velmi vhodným přípravkem. Po průjmu navíc pomohou ve střevě obnovit zdravou mikrobiální rovnováhu.
3. Léky na zpomalení pohybu střev
Typickým zastupcem léčivé látky tlumící střevní peristaltiku je loperamid. Přestože léky z této skupiny pomáhají chránit před dehydratací, při vzniku horečky nebo při přítomnosti krve nebo hlenu ve stolici nesmí být používány!
4. Střevní dezinficiencia
Volně prodejné léky na “dezinfekci střev” zaberou jen proti některým původcům infekčního průjmu. Jde například o přípravky s obsahem léčiva cloroxinu.
5. Antibiotika
K léčbě antibiotiky přistupují lékaři jen při závažném průběhu alimentární infekce.
- Srážení horečky
Pokud je doprovodným symptomem vysoká horečka, sražte ji běžnými přípravky proti horečce. Jde však jen o ztlumení příznaku, tyto léky infekci z jídla neřeší.
Kdy jít s otravou z jídla k lékaři?
- Nemocným je malé dítě, senior nebo osoba s oslabenou imunitou.
- Průjem nebo zvracení neodezní během 2 dnů.
- Máte horečky.
- Objeví se známky dehydratace.
- Ve stolici se objeví krev nebo hlen.
- Objeví se další nečekané příznaky například zmatenost, obtížné dýchání aj.
Pár tipů na bezpečné grilování
Parné léto a manipulace se syrovým masem, oboje patří ke grilování. Máme pro vás proto pár jednoduchých tipů, jak se vyhnout nástrahám v podobě kontaminace jídla bakteriemi:
- Dbejte na umývání rukou před manipulací s potravinami, po manipulaci se syrovým masem i bezprostředně před jídlem.
- Maso až do přípravy na grilu skladujte v chladu.
- Zeleninu k masu před konzumací pečlivě umyjte.
- Zabraňte tomu, aby na grilu bylo v těsné blízkosti ještě neugrilované maso s už hotovými kousky nebo zeleninou.
- Maso musí být i ve svém středu dobře tepelně upravené.
- Na hotové a syrové kousky mějte zvláštní nádobí včetně nožů.
- Všechny potraviny zakrývejte, aby na ně nemohl sedat hmyz.
- Ugrilované kousky se hodí k bezprostřední konzumaci.
Klobásový jed
Příkladem intoxikace z jídla je také otrava botulotoxinem přezdívaným “klobásový jed”. Botulotoxin produkují klostridia konkrétně Clostridium botulinum. Jde o bakterie, které ke svému životu nepotřebují kyslík. Vyskytnout se mohou ve starých konzervách, rizikové jsou domácí zavařené paštiky, masa nebo i zelenina. Že jsou uvnitř bakterie neprozradí ani zápach ani chuť. Varovným příznakem ale může být vypouklé víčko. Klostridia totiž produkují svým metabolismem plyny. Otrava botulotoxinem je extrémně závažná. Klobásový jed je neurotoxický, způsobí ochrnutí svalů. Prvními projevy otravy bývá bolest svalů a rozmazané vidění. Později může dojít až k zástavě dechu. Postižený potřebuje okamžitou a rychlou lékařskou pomoc!
Botulismus u kojenců
Klostridie mohou také za botulismus u kojenců. U malých dětí do 1 roku věku ještě není střevo osídleno běžnými bakteriemi jako u dospělých. Zatímco u dospělých by se ve střevě kvůli přítomnosti jiných bakterií klostridia nemnožila, u malých dětí mohou vyvolat zánět. Protože se klostridia mohou vyskytnou v medu, v důsledku nedostatečné hygieny během jeho zpracování, nedoporučuje se z opatrnosti dávat med dětem mladším než 1 rok.
Klobásový jed botulotoxin způsobující svalovou paralýzu je stejná látka, která se využívá v estetické medicíně pro vyhlazení mimických vrásek. Efekt botulotoxinu na vrásky ale není trvalý a jsou nutné jeho opakované aplikace. Překvapivě má botox i mnohá další medicínská využití třeba v léčbě nadměrného pocení nebo křečových stavů.
Houbová sezóna začíná!
Čekáte na okamžik, až ve večerních zprávách vyhlásí houbovou sezónu, anebo do lesa vyrážíte o týden dřív? Ať už jste vášniví či sváteční houbaři, musíte být obezřetní, co kladete do košíku. Sbírejte jen ty jedlé houby, které bezpečně poznáte. Z lesa byste si jinak mohli donést v lepším případě nejedlé houby, v horším případě pak houby jedovaté.
Intoxikace houbami
Průběh intoxikace houbami může mít různé podoby. Někdy se během prvních 8 hodin od konzumace jedovaté houby projeví nevolnost. Nemusí to ale být pravidlem. Otrava houbami se může projevit až po 3-4 dnech selháním jater nebo ledvin. Dle druhu houby, který otravu vyvolal, se mohou objevit také zmatenost, halucinace, křeče aj.
První pomoc při otravě houbami
- Intoxikace houbami je závažný stav, zavolejte proto postiženému rychlou záchrannou pomoc nebo kontaktujte Toxikologické informační středisko.
- Pokud je pacient při plném vědomí, pokuste se šetrně vyvolat zvracení.
- Podejte postiženému 5-10 tablet aktivního uhlí. Tablety je vhodné rozkousat nebo předem rozdrtit a zapít větším množství vody.
- Postiženého sledujte a kontrolujte u něj základní životní funkce až do příjezdu záchranářů.
- Pokud je to možné, zajistěte vzorek zkonzumovaných hub pro toxikologickou analýzu.
V případě jakékoliv otravy nebo podezření na otravu kontaktujte Toxikologické informační středisko. Operátoři vám podle informací o pacientovi poradí, jak správně postupovat při poskytování první pomoci. Toxikologické informační středisko funguje 24 hodin denně pro celou ČR. Poskytuje informace pro veškeré druhy otrav třeba léky, domácími chemikáliemi, rostlinami, houbami. Kromě znalosti telefonních čísel 224 919 293 a 224 915 402 je doporučené pro případ nutnosti poskytnutí první pomoci mít domácí lékárničku vybavenou tabletami černého uhlí.
Jak vyvolat zvracení při otravě
Ne u všech druhů otrav je vhodné vyvolávat zvracení. Například u otravy houbami byste se ale o šetrné vyvolání zvracení měli pokusit. Zvracení se snažte vyvolávat pouze u postižených osob, které jsou při plném vědomí a spolupracují!
Pro vyvolání zvracení je vhodné podráždit zadní kořen jazyka. U sedícího postiženého v předklonu se pokuste 2 prsty dotekem vzadu v krku vyvolat dávicí reflex. Vyvolání zvracení ale nemusí být úspěšné. V takovém případě se s ním příliš nezdržujte a podejte postiženému rovnou aktivní uhlí a dostatek tekutin.
Pro vyvolávání zvracení se nedoporučuje používat nástroje například lžíci. U postižené osoby by mohlo totiž dojít k poranění. Ani tradovaný recept na vyvolání zvracení pomocí teplé slané vody není vhodný. Slaný roztok totiž obsahuje velké množství sodíkových iontů. Jejich nadbytek může přivodit rozvrat vnitřního prostředí organismu.
Bylinky a jim podobné jedovaté rostliny
Záměna jedovaté rostliny za bylinku se může velmi nehezky vymstít.
Medvědí česnek – vzácná jarní léčivka
Nížiny a lužní lesy na jaře na krátko ozdobí medvědí česnek. Tato bylinka s česnekovou chutí ale může být snadno zaměněna za jiné jarní rostliny. Vzhledem podobné medvědímu česneku jsou listy zatím nerozkvetlé konvalinky. Záměna je možná ale i s jinou jedovatou rostlinou – ocúnem jesenním.
Toxiny se ve velmi malých podprahových koncentracích mohou objevovat i v některých běžných potravinách. Typickým příkladem jsou brambory. Bramborové hlízy mohou totiž obsahovat minimální množství solaninu. Solanin je alkaloid, který by ve větších koncentracích poškodil jaterní buňky. Jeho koncentrace se zvyšuje pod slupkou u na slunci nazelenalých brambor nebo v místě rostoucího klíčku, které je nutné před vařením důsledně odstraňovat. Další alkaloid tomatin pak obsahují nezralé plody rajčat.
Bobule lákavé na pohled
Všechny lesní plody nejsou borůvky. Dospělý by si asi málokdy spletl borůvku s rulíkem nebo vraním okem, děti ale nástrahy prudce jedovatých lesních plodů obvykle neznají. Ale i lákavě červené bobulky okrasných tisů jsou velice nebezpečné a hlavně mnohem dostupnější než lesní bylinky. Dítě by se proto mělo brzy a dobře naučit, že neznámé bobule se nejí.
Ale pozor i na nejmenší děti, obzvláště ty nejzvědavější, které jsou zrovna v období, kdy “ochutnávají” svět. Není vůbec od věci, aby rodiče měli lehké povědomí o jedovatosti a nejedovatosti pokojových rostlin či květin na vlastní terase. V případě nehody, kdy by dítě snědlo část nějaké jedovaté rostliny, kontaktujte Toxikologické informační středisko.
Sdílejte tento článek
Nabídka BENU lékárny
Enhydrol FORTE 10 sáčků
- PZLÚ
- Zažívání
Skladem na e‑shopu
119 Kč
ENTEROL 250MG perorální prášek pro přípravu suspenze 10
- Volně prodejný lék
- Zažívání
Skladem na e‑shopu
209 Kč
Enterosgel 10x15g
- Zdravotnický prostředek
- Zažívání
Skladem na e‑shopu
549 Kč
LIVSANE Active Carbon 250 Aktivní uhlí tbl.20
- Zažívání
- Doplněk stravy
Skladem na e‑shopu
69 Kč
IBEROGAST perorální kapky, roztok 50ML
- Volně prodejný lék
- Zažívání
Skladem na e‑shopu
399 Kč
ENDITRIL 100MG tvrdé tobolky 10
Skladem na e‑shopu
219 Kč
Dotazy z BENU poradny
-
13. 01. 2021
Bolest břicha, průjem
Dobrý den, už pomalu třetí den mám vodnatý průjem, a občasné křeče co břicha které jsou dost nepříjemné. Nutí mě to na toaletu i v noci a to několikrát, imodium nezabírá. Dnes jsem nasadila hylak forte, jak mám upravit jídelníček prosím? Na internetu je dost rad, ale většina se týká hladovky při vodnatém průjmu. Děkuju přeji hezky den.
-
18. 07. 2021
Jaká je dieta při Campylobakterioze ?
Dobry den bylo mi zjisteno Campylobacter..a nevim jake jidla muzu a ktere ne..uz nevim si varit..poprosim o radu ..a jeste boli zaludek ...dekuji
-
13. 10. 2021
Zvracení a průjem
Dobrý den, syn 3 roky má průjem a zvrací, potřebovala bych poradit co mu dát na pití a jídlo aby to v sobě udržel. Nebo mu dát nějaký cukr aby do sebe dostal energii a nějakou výživu. Paní doktorka říkala asi cukr, iontový nápoj a probiotika, ale nějak jsem jí nerozuměla. Děkuji
-
21. 02. 2023
cestovatelský průjem
Dobrý den, chystáme se na dovolenou na Kubu a já bohužel na cestách trpím průjmem a zatím jsem nenašla účinný prostředek. V odpovědích ve vaší poradně je uváděn nyní nedostupný lék vhodný na bakteriální průjem, na virové průjmy např. aktivní uhlí. Ale jak poznám o jaký druh infekce jde? Existuje universální lék?
Děkuji
Dobrý den.
Předem se omlouvám za pozdní odpověď - máme mnoho dotazů.
Imodium ani Hylak nejsou první volbou na léčbu průjmu - alespoň ne samostatně. První by se mělo použít uhlí/Smecta - tedy látky s absorbčním účinkem. Jsou vhodné u většiny průjmů. Neučinné jsou u průjmů stresových, medikamentozních či z funkčních příčin (např. chron. střev onemocnění, odstranění časti střev). Zde by zase bylo na místě např. to Imodium.
Uhlí/Smecta
Problém, hlavně u živočišného uhlí je, že pacienti nedodržují dávkování. Důvodem je mnohdy to, že se ho ani nedozví, protože drtivá většina přípravků na trhu nejsou léčiva a nesmí tedy uvádět že s nimi řeší průjem natož jak. Jediné uhlí, které je ná léčbu je Carbosorb a Carbocit. Zde se dozvíte klíčovou informaci: "U průjmů a podezření na otravu mohou dospělí užívat 10-12 tablet 3-4x denně" tedy správně chápete, že lze podat až 48 tbl. Nechci tvrdit, že musíte použít hned maximální dávkování, ale účinek je kvantitativní a já osobně pacientům sděluji, že je třeba alespoň 5-5-5 po 3 dny. Tedy 1-2tbl/den jak je obvyklé rozhodně nestačí. Tbl. je vhodné rozkousat či rozdrtit, aby měli co největší účinnost už v žaludku. Dokaží na sebe kromě škodlivin navázat také většinu léků. Je tedy naprosto nezbytné je podávat s odstupem alespoň 2h od jakýchkoliv léků - včetně těch dalších na průjem. Obdobou je Smecta (či Sorbecta). Je to jíl v sáčku, který se rozpustí ve vodě. Používá se hodně u dětí, neb je ochucený. I zde je dávkování vysoké. U dospělého 2-2-2-2. I zde by měl být přípravek podán s odstupem od léků.
Tasectan
Relativně novým přípravkem je Tasectan. Obsahuje tanát želatiny. Tanin je hořká látka, která sráží bílkoviny. Ve střevech dojde k vytvoření filmu, který obalí stěnu střev. Ta pak není drážděna k rychlejší činnosti. Účinek je do 12h. Nově existuje i verze DUO, která zároveň obsahuje probiotika. Klasická verze je ideální do domácí lékárničky - neb má velmi dlouhou expiraci.
Hidrasec
Unikátní léčivo, které krátkodobě brání vylučování vody do střev. Výsledkem je logicky tužší stolice. Bohužel se moc nechtla a není příliš v lékárnách skladem.
Probiotika, Hylak, Enterol
Použil bych je jako doplněk k rychlejšímu uzdravení, nebo jako prevenci potíží či na rekonvalescenci. Rozhodně ne jako primární látku k zastavení průjmu.
Endiaron
Zajímavá látka, která se používá hlavně v česku a na slovensku. Je to desinfekce, tudíž je vhodná pouze na infekční průjem (a to zejména bakteriální). Většina infekčních průjmů je však virových. Výhodou je pohodlné dávkování 1-1-1. nelze použít u dětí!
Jak vidno, většinu jste nevyzkoušela. Výhodou je že většina látek se spolu dá s výhodou kombinovat. Problém nastává u adsorbens, které je třeba dávat často a s odstupem od ostatních. Není ale špatné si třeba střeva zastavit Imodiem a pak po dvou hodinách už podávat uhlí navázání škodlivin. Dieta je rovněž klíčová. V rámci rekonvalescence je vhodné doplňovat tekutiny. Vodu, černý čaj, nebo já osobně mám velmi v oblibě léčivý čaj Tormentan. Je nezbytné vyloučit tuky, jednoduché cukry, mléčné výrobky (krom kysaných). Cokoliv co tvoří nebo obsahuje plyny je nevhodné. Tedy perlivé nápoje, luštěniny, cibule apod. Vhodné jsou tedy starší pečivo (čerstvé pracuje - plyny), ovesné, kukuřičné vločky, rýže, mrkev, banán. Nedoslazovat! Později přidávat netučné maso - tedy třeba drůbeží prsa, králičí, srdce, žaludky a z příloh brambory. Vždy nejlépe vařené, pečené ale ne samžené či fritované. A postupně se vracet k původní stravě.
S pozdravem.
Mgr. Václav Navrátil
vedoucí lékárník Prostějov