JAK NA CESTOVATELSKÝ PRŮJEM

59027985-b4026200-885a-11e9-85c3-38406eeb46f9

Průjem patří mezi nejčastější zdravotní problémy, které nás postihují nejen na dovolené, ale i když sníme něco nevhodného nebo něco, na co nejsme zvyklí. Lékaři jej popisují jako nadměrné vyprazdňování, více než dvou řídkých stolic, které je propojeno s teplotami, nevolností a křečemi. Stolice postiženého obsahuje často i krev, hlen a hnis. I když je toto onemocnění celkem časté, není tak triviální, jak by se mohlo zdát a nemělo by se podceňovat.


 

Průběh nekomplikovaného průjmu Průběh nekomplikovaného průjmu

Začátek bývá náhlý. Postiženého trápí 3-5 typicky vodnatých stolic denně, spojených s křečemi v břiše. Průjem provází celková slabost a nevolnost a horečka se vyskytuje v těžkých případech, kdy v onemocnění hrají roli i méně obvyklé mikroorganismy, typicky na dovolené. Potíže se v 90 % vyřeší do 1 týdne, dalších 8 % do jednoho měsíce. 

Pokud má vaše stolice výrazné zbarvení, je třeba se nejdříve pozastavit nad stravou, kterou jste naposledy pozřeli. Zbarvení do červena způsobí červená řepa, borůvky, rajčata ale i potraviny s vyšším množstvím železa. Pokud sledujete na povrchu stolice, v míse i na toaletním papíru jasně červenou krev při průjmu, je nutné řešit celý průběh průjmu i krvácení s lékařem. Dalším nezvyklou barvou může být černá, žlutá a zelená. Všechny tyto barvy mohou způsobit potraviny, ale také závažná onemocnění. Pokud vysledujete, že se vám ve stravě nic podobně barevného nevyskytlo a zbarvení trvá několik dní, obraťte se s touto anomálií na svého lékaře. Zbarvení může být příznakem bakteriální i virové infekce, poškození sliznice střeva, ulcerózní kolitidy, Crohnovy choroby, Celiakie, ale i Syndromu dráždivého tračníku a rakoviny.

Cestovatelský průjem Cestovatelský průjem

Cestovatelský průjem má i svá typická vlastní pojmenování, podle turistické oblasti, ve které se cestovatel zrovna nachází. V Mexiku vás nejčastěji postihne Montezumova pomsta, v Egyptě pak Faraonova kletba. Jejich inkubační doba je až 3 dny od kontaktu s bakterií. Původcem bývají Salmonely, Shigelly (původce úplavice), Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, některé kmeny Escherichie coli a viry. Jde většinou o akutní průjmy a v tomto případě se ani vyvolavatel nezjišťuje. S průjmem se lze nejčastěji setkat při cestách do tropů a subtropů, jako je např. Afrika, jižní Amerika, jihovýchodní Asie či Střední východ. Průjmy nejčastěji trpí osoby, které cestují ze zemí s dobrou hygienickou úrovní do oblastí s nižším hygienickým standardem. V takových případech mohou pomoci nejrůznější probiotika v kombinaci s léčivými přípravky na akutní průjmové stavy, například Enterol – ty byste s sebou měli mít přibaleny v každém případě.

Jiné příčiny průjmu Jiné příčiny průjmu

Další velmi častou příčinou je zátěž trávicího systému nevhodnou stravou. I zcela nezávadné potraviny mohou být příčinou průjmu. Může se jednat o stravu nezvyklou či nedbale upravenou, nebo také o její nadměrné množství. Průjem způsobuje nadměrná konzumace citrusových plodů a fazolí. Pokud se stanete obětí zkaženého, nebo starého jídla je třeba se zamyslet nad správnou skladbou stravy, ale i řádnou úpravou a uskladněním masa a zeleniny a dávat si pozor v oblíbených exotických restauracích i u nás.

První pomoc při průjmu První pomoc při průjmu

Při průjmech je důležité udržet správné zavodnění organismu. K tomu je vhodný buď čaj, nebo minerálka. Je dobré se snažit o dostatečné krytí ztrát vody, minerálů a iontů nejlépe nemastnými vývary a iontovými nápoji. U ohrožených a kritických pacientů se podávají tzv. orální rehydratační roztoky s doporučeným složením. Nutná je také změna jídelníčku. Na střevo mají zklidňující účinek v prvních dnech pouze suchary, bílé rohlíky či kukuřičné křupky. V dalších dnech můžete zařadit uvařenou mrkev s rýží, banány a najemno nastrouhané jablko. Naopak naprosto nevhodné jsou potraviny smažené a mastné, tudíž i nedietní. 

Průjem u dětí a kojenců Průjem u dětí a kojenců

Při průjmu u dětí musíme být obezřetnější než u dospělého člověka, protože jsou dětská těla křehčí a náchylnější na ztrátu tekutin. Lehčí průjem bez teplot a bez známek dehydratace zvládnete u starších dětí i sami doma. Stačí, když upravíte stravu a případně přidáte rehydratační roztok Kulíšek. Lékaře byste měli navštívit, pokud:

  • se průjem objeví u dítěte mladšího 6 měsíců,
  • má dítě zvýšenou teplotu déle než 24 hodin,
  • je ve stolici krev,
  • průjem trvá déle než 4 dny,
  • má dítě silné bolesti břicha.

Léčba průjmu   Léčba průjmu  

Léčba průjmových příznaků je léčbou symptomatickou. Ta se může lišit dle toho, zda-li se jedná o průjem u dětí nebo u dospělých osob.

Co pomáhá na průjem:

  • Probiotika (HYLAK FORTE, ENTEROL) - obnovují přirozené osídlení střeva bakteriemi tělu příznivými, čímž posilují nespecifickou imunitu a snižují dobu výskytu a četnosti průjmu
  • Střevní adsorbencia (SMECTA, AKTIVNÍ UHLÍ) – Adsorbencia jsou léky na průjem s velkým aktivním povrchem, jenž mají schopnost vázat na svůj povrch značné množství látek, a tím napomáhají odstranění toxinu z těla.
  • Střevní dezinficiencia (ENDIARON) –  podávají se u průjmu s předpokládanou bakteriální příčinou. Užívají se pouze krátkodobě a u osob s váhou nad 40 kg.
  • Inhibitory střevní motility (IMODIUM, LOPERON) – působí jako „zpomalovače“ střevních pohybů a tím i zpomalují pohyb tráveniny ve střevě. Jsou velmi účinné a jejich použití se doporučuje v akutních a vleklých stavech.
  • Dieta

Pokud Vás nečekaně chytne průjem v zahraničí, je lepší si zakoupit léky na průjem přímo tam. Nejpravděpodobněji vás totiž napadla bakterie či vir typická pro tuto oblast a nejlépe si s ní poradí i místní léky. V případě Faraonovy pomsty v Egyptě sáhněte po volně prodejných lécích Anitnal, Drotazide, Diax nebo Streptoquin. První tři sežene i ve formě dětského sirupu. 

Co jíst při průjmu Co jíst při průjmu

Potraviny, které byste měli jíst při průjmových onemocněních, by se daly charakterizovat jako nemastné, neslané a chuťově nevýrazné. Musíte své zažívání šetřit a moc ho nedráždit. Dobrou volbou jsou banány, dušená mrkev, den staré pečivo, piškoty, vařené libové maso, borůvkový kompot. Žádná gastronomická hitparáda, ale čím rychleji své zažívání usmíříte, tím rychleji se můžete vrátit k normální stravě.

Jak předcházet průjmu v zahraničí Jak předcházet průjmu v zahraničí

  • Používejte ve všech případech jen balenou vodu – k pití, omývání zeleniny a ovoce ale i při čištění zubů.
  • Před každým jídlem si omyjte ruce, pokud nemáte tu možnost – použijte bezoplachový dezinfekční gel
  • Nepijte nápoje s ledem, v něm totiž až několik týdnů zvládnou přežívat patogeny
  • Vyhněte se pokrmům připraveným v pouličních stáncích, kde hrozí nedostatečná tepelná úprava
  • Při plavání v bazénu i sprchování dejte pozor, abyste nespolkli žádnou vodu
  • Nepřejídejte se. I velké množství a zbytečně divoké kombinace nezvyklého jídla mohou způsobit průjmové stavy.

Volně prodejné léky na průjem

Zavřít

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Více informací

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.