Co je střevní chřipka a jak dlouho trvá?

CO JE STŘEVNÍ CHŘIPKA A JAK DLOUHO TRVÁ?


 

  • Články o zdraví

Když vás zaskočí průjem Když vás zaskočí průjem

Průjmem nazýváme častou a řídkou stolici, kterou mohou doprovázet i křeče v břiše. Za normálních okolností stolice obsahuje 80-100 ml tekutin. Působením bakterií, virů nebo parazitů v těle se zvýší sekrece tekutin v tlustém střevě, což vede k vzniku průjmu. O gastroenteritídě se dá mluvit, pokud máte 3 a více řídkých stolic za 24 hodin. K nákaze bakteriemi může dojít ze zkaženého jídla nebo nedůsledně omytého ovoce a zeleniny. Některé viry můžete potkat  tam, kde se vyskytuje více lidí a nakazit se vzdušnou cestou. Prevence před střevní chřipkou  tkví v dodržování základních hygienických návyků. Nezapomínejte na důkladné mytí rukou při návštěvě veřejných toalet, po cestě v dopravních prostředcích městské hromadné dopravy nebo po návratu ze supermarketu. Pokud nemáte možnost si umýt ruce mýdlem a vlažnou tekoucí vodou, mějte pro jistotu vždy při sobě antibakteriální gel v cestovním balení.

Důležitá opatření při průjmu Důležitá opatření při průjmu

Při léčbě střevní chřipky je důležité zajistit především dostatek tekutin. Běžně naše tělo potřebuje 2-3 litre vody denně. Pokud vás postihne střevní chřipka, je potřeba příjem tekutin navýšit nejlépe na 3-4 litry. Z těla se vyplavují i důležité minerály, které je vhodné doplňovat rehydratačním roztokem. Dostanete ho ve formě ORS tekutiny nebo prášku na přípravu roztoku. Vodu na přípravu rehydratačního roztoku použijte nejlépe kojeneckou nebo převařenou a připravený roztok pijte pomalu, po lžičkách každých 5-10 minut.  Při léčbě pomůže i léčivá čajová směs při průjmech.

Výživová doporučení při průjmu  Výživová doporučení při průjmu 

V první den akutního průjmu se doporučuje tzv. hladová pauza. Vynechte jídlo, ale dbejte na dostatečný pitný režim. Také na druhý den buďte při výběru jídla opatrní. Když už jsou příznaky mírnější, začněte postupně připravovat žaludek a střeva na tuhou stravu. Vhodné jsou:

  • suchary, 
  • dušená mrkev, 
  • banán, 
  • nebo bíle suché pečivo. 

V dalším kroku přidáváme jídla bez tuku. Vybírejte tedy maso kuřecí, krůtí nebo králičí. Klidně zařaďte i libovou šunku, brambory, rýži nebo těstoviny. I když máte možná velký hlad, jezte pomalu a po malých soustech. Naopak nevhodné jsou: 

  • mléko, 
  • smetana a mléčné výrobky, které obsahují laktózu, 
  • jídla těžká, mastná, smažená a kořeněná. 

Tato jídla zatěžují a dráždí zažívací trakt, proto se jim prozatím vyhýbejte.

Léčba střevní chřipky Léčba střevní chřipky

  • Na zastavení průjmu doporučují lékaři použít léčivo loperamid, které zastavuje nadměrný pohyb střev a normalizuje tonus svěrače. Nevhodný je ale v případech, že se vyskytuje v stolici krev nebo hlen, při teplotě, výrazných bolestech břicha, během těhotenství a kojení.
  • Méně známá je účinná látka racekadotril. Sníží objem vody ve stolici a tím brání vzniku dehydratace. 
  • Ze střevních absorbens je nejlepší užít lék s účinnou látkou diosmectin. Vyváže toxiny, viry a bakterie. Podává se 1,5 hodiny od jiné medikace. 
  • V nejhorších případech, když nemáte jiné léky po ruce použijte jako první pomoc i aktivní uhlí. V porovnání s diosmectinem má ale nevýhodu, protože barví stolici a nelze tak pozorovat a kontrolovat zabarvení. 
  • Užití střevních dezinficiens s látkou kloroxin postupně ustupuje do pozadí. Užití je opodstatněné v případě, že jste si jistí bakteriálním původcem průjmu. I když má toto léčivo široké antibakteriální, antiprotozoální a antimykotické působení, není účinný na nejběžnější bakteriální agens vyvolávající průjmy. U virových je střevní desinficiens rovněž neúčinné. 
  • Jako doplňkovou léčbu se doporučuje podat lék s kvasinkou saccharomyces boulardii. Kvasinka se při teplotě těla rychle rozmnoží. Je větší než bakterie, proto pokryje povrch střeva a tím chrání sliznici před vlivem bakteriálních patogenů. Je výborným probiotikem při cestě do exotických zemí jako prevence před cestovatelskou střevní chřipkou.

Při běžných potížích není potřeba vyhledat lékařskou pomoc a překonáte i doma. Důležité je především dbát na dostatek tekutin, dietní režim a hygienické návyky. V takovém případě zvládnete střevní chřipku i pomocí samoléčby. V případě, že potíže přetrvávají více než 3 dny a jsou spojené s horečkou po celou dobu, vyhledejte raději lékařskou pomoc. K lékaři neváhejte jít i v případě, že stolice obsahuje krev nebo hlen, anebo se léčíte na jiné chronické onemocnění.
 

Vše na průjem Vybrat probiotika


Hodnocení

Hodnocení

Buďte první, kdo vloží hodnocení k tomuto článku.

Napsat nové hodnocení

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Provozovatel si vyhrazuje právo na odstranění nevhodných komentářů.