VYVÁŽENÁ STRAVA

Každý diabetik by měl mít přehled o tom, co si může v jídle dovolit, a co nikoli. Velkou roli hraje nejen to, co sní, ale i v jakém množství to sní. Připravili jsme přehled základních složek stravy, ke kterým patří sacharidy, bílkoviny a tuky. Dovíte se, jaké jsou jejich základní funkce, jak je dělíme a jaké by mělo být jejich zastoupení ve stravě. Díky těmto znalostem vám bude jasné, jak by mělo složení vašeho jídelníčku v ideálním případě vypadat.

Sacharidy

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro tělo. Všechny sacharidy kromě vlákniny se zpracují na glukózu, která slouží jako palivo pro buňky. Například mozek by bez glukózy nemohl fungovat. Více informací o tom, co je to glukóza a proč je pro diabetiky tak důležitá najdete v článku „Co je diabetes?“.

Rozdělení sacharidů 

  • Jednoduché sacharidy se rychle rozkládají a přecházejí okamžitě do krve, takže jako palivo nevydrží moc dlouho. K jednoduchým cukrům patří glukóza – hroznový cukr, fruktóza – ovocný cukr, sacharóza – řepný cukr.
  • Složené sacharidy – polysacharidy se rozkládají pomaleji a také se pomalu vstřebávají do krve. Hladina cukru v krvi stoupá postupně. Zároveň s nimi pocit sytosti vydrží déle než po jednoduchých sacharidech. Najdeme je v pečivu, bramborách, rýži, těstovinách nebo luštěninách a měly by tvořit základ jídelníčku.

Sacharidy ve stravě

  • Diabetikům se doporučují sacharidy s vyšším obsahem škrobu a vlákniny.
  • Energetická hodnota 1 g sacharidů je 17 kJ.
  • Sacharidy by měly tvořit 45–65 % z celkového energetického příjmu (v gramech je to 200-325 za den).

Vyvážená strava

Bílkoviny

Bílkoviny patří k základním stavební materiálům těla. Slouží k tvorbě a opravě svalů a orgánů. Jsou zvláště důležité u dětí a dospívajících v období růstu a při zhoršení zdravotního stavu například vlivem úrazu nebo operace. 

Rozdělení bílkovin

Živočišné bílkoviny jsou plnohodnotné a získáte z nich všechny potřebné aminokyseliny. Tyto látky se získávají hlavně z masa, ryb, mléčných výrobků a vajec. 
Rostlinné bílkoviny nejsou plnohodnotné, ale pokud se vhodně zkombinují, dokáží zastoupit ty živočišné. Nejhodnotnějším zdrojem bílkovin z rostlinné říše jsou luštěniny.

Bílkoviny ve stravě

  • Doporučený poměr rostlinných a živočišných bílkovin je 1:1. Lehce by měly převažovat ty rostlinné.
  • Energetická hodnota 1g bílkovin je 17 kJ. Optimální příjem je 1–1,5 g / na kg / den.
  • Bílkoviny by měly tvořit 15–20 % denního příjmu kalorií (tedy 75–100 g bílkovin denně).

Tuky

Tuky jsou pro tělo nejkoncentrovanějším zdrojem energie. Jedná se o sloučeniny glycerolu a mastných kyselin. Sice přinášejí tělu mnoho kalorií a málo výživových hodnot, ale pro správnou funkci buněk jsou naprosto nepostradatelné.

Rozdělení tuků

  • funkční (mají svoji funkci) a zásobní (ukládají se jako rezerva na horší časy).
  • na nasycené mastné kyseliny (působí většinou nepříznivě – živočišné tuky, např. máslo, sádlo), monoenové mastné kyseliny (působí příznivě na zdraví – nachází se v olivovém oleji, olivách, avokádu, ořeších) a polyenové mastné kyseliny (tělo si nedokáže samo vyrobit, musí se přijímat stravou – zdrojem jsou rostlinné oleje, tuk obsažený v rybím mase).
  • tuky zjevné (množství se dá odhadnout i regulovat) a skryté (obsaženy v potravinách – např. tučné maso, uzeniny, sýry, smetana, chipsy, ořechy).

Tuky ve stravě

  • Nejméně tuků je v ovoci, zelenině, obilovinách, luštěninách a bramborách.
  • Tuky se mění na energii zhruba po 45 minutách intenzivního fyzického výkonu. 
  • Ve stravě by měly převažovat rostlinné tuky. Živočišné tuky jsou nasycené a obsahují cholesterol. To znamená, že mohou způsobit aterosklerózu a jiné zdravotní komplikace.
  • Zdravé živočišné tuky se získávají z mořských ryb. Ty obsahují nenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi.
  • Energetická hodnota 1 g tuku je 38 kJ.
  • Tuky by měly tvořit 20–35 % denního příjmu kalorií, ale pozor: nasycené tuky by neměly přesáhnout 7 % denní dávky. (V gramech je to 44–78 g na den z toho by mělo být méně než 16 g nasycených.

Pravidelnost ve stravě

Kromě složení stravy upravte také frekvenci a množství, které sníte. Ideální je, když dopřáváte menší porce v pravidelných intervalech. Jakmile si vaše tělo zvykne na stravu v krátkých časových intervalech, nebude vás trápit hlad.
 
 

 

Zeptejte se lékárníka

Po–Pá: 09:00 – 17:00

Naše lékárny

Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.