NADMĚRNÉ SOLENÍ A JEHO RIZIKA – ZNÁTE ZDRAVOU DENNÍ DÁVKU SOLI?
„Mám tě ráda jako sůl.“ Pohádková věta trefně vystihuje chuťovou preferenci mnohých lidí. Ve skutečnosti může dokonce jít o víc než o preferenci – o závislost na slané chuti. V průměru denní dávku soli v naší stravě překračujeme několikanásobně. Sodík, který naše tělo v soli získává, patří mezi hlavní ionty udržující stabilní prostředí mezibuněčného prostředí a hospodařící s vodou. Přesto za nadměrnou konzumaci soli naše tělo za to nebude vděčné. Její nadbytek je dobře známým faktorem růstu krevního tlaku. Kromě oběhové soustavy má ale neblahý vliv i na další systémy – ledviny, kosti nebo žaludek. V našem článku se dozvíte více nejen o těchto rizicích, ale i jaké je zdravé množství soli, které naše tělo potřebuje. Nakonec pro vás máme i několik tipů, jak si množství soli v jídelníčku pohlídat.
7 minut čtení
Sůl a sodík
Jedlá sůl je z chemického hlediska chlorid sodný (NaCl). Čistého sodíku je v soli 40 %. V těle se sodík nachází hlavně v tekutinách obklopujících buňky jako tzv. extracelulární iont. Má velmi důležitou roli, protože sodíkový kationt (Na+) svým kladným nábojem vyrovnává elektrický potenciál, využívají ho nejrůznější přenašeče nebo se účastní vzniku nervových vzruchů. Významně se sodík podílí i na hospodaření těla s vodou, každý iont sodíku v těle totiž okolo sebe drží hned několik molekul vody. Pro představu dospělý muž má v těle sodíku okolo 90 g.
Běžná hladina sodíku v krvi je 140 mmol/l. Vylučuje se z těla ledvinami a případně také potem. Hospodaření s ním řídí antidiuretický hormon (snižuje množství sodíku) a aldosteron (zvyšuje množství sodíku).
Nadbytek soli a sodíku v těle – proč je nebezpečný?
Slaná chuť funguje jako chuťový enhancer (stimulátor). Zvýrazňuje další chutě, zvyšuje požitek z jídla a dá se z jistého hlediska považovat za návykovou. Nadměrný příjem soli s sebou nese velká rizika:
- Zvyšování krevního tlaku
Jak už bylo zmíněno výše, sodík na sebe poutá vodu. Více sodíku v krvi tak znamená i celkově více tekutin v krevním řečišti. Kvůli tomu roste krevní tlak i zátěž na celý oběhový systém se všemi svými riziky. Kvůli zadržování vody se často objevují i otoky nohou.
- Přetížení ledvin
Orgánem, který musí zvládat nadbytečný sodík vylučovat, jsou ledviny. Kromě jejich přetížení roste i riziko tvorby ledvinových kamenů nebo ztráty jiných minerálů společně se sodíkem například vápníku.
- Řídnutí kostí
Pokud kvůli zvýšenému vylučování sodíku ledvinami dochází i ke ztrátám dalších iontů včetně vápníku, je logickým dlouhodobým rizikem tohoto stavu oslabení kostí až rozvoj osteoporózy.
- Podráždění žaludku
Dieta s vysokým obsahem soli je dráždivá pro zažívací trakt. Navíc se zdá, že bakterii Helicobacter pylori způsobující rozvoj žaludečních vředů z nějakého důvodu slanější prostředí vyhovuje. Strava s vysokým obsahem soli je z těchto důvodů spojovaná se zvyšováním rizika vzniku rakoviny žaludku.
- Růst hmotnosti
Zvyšování chuti k jídlu, za kterým může stát i jen podprahové množství soli, může být faktorem přispívajícím k rozvoji nadváhy a obezity. Ta zase významně přispívá ke zvyšování krevního tlaku a rozvoji metabolického syndromu. Kromě toho zvýšení hmotnosti může vyvolat zadržování vody v těle kvůli nadbytečném příjmu sodíku a následné otoky. Ledviny jsou totiž v takové situaci často přetížené a nevylučují sodík dostatečně rychle. Ztráty vody kompenzuje větší pocit neustálé žízně a sucha v puse. Pokud člověk v takové chvíli sáhne po sladkém nápoji, pomyslný kruh zvyšování hmotnosti se tím uzavře.
Akutně zvýšená hladina sodíku v krvi
Tělo množství sodíku přísně reguluje. Zvýšená hladina sodíku v krvi se označuje jako hypernatrémie a hrozí třeba pacientům se selhávajícími ledvinami nebo při závažné dehydrataci. Jaké má projevy?
- žízeň
- zmatenost, poruchy vědomí
- podrážděnost
- křeče
- kóma
Doporučený zdravý příjem soli
Kolik soli je tak akorát? Odborná doporučení se mírně liší, avšak maximální doporučené množství soli za den pro dospělého člověka se pohybuje okolo 5–6 g tedy přibližně jedné čajové lžičky. Tahle sůl zahrnuje veškerou zkonzumovanou sůl v hotových jídlech i pro dosolování. Realita je v České republice ale taková, že dospělí konzumují klidně okolo 15 g soli denně! Přitom třeba pro diabetiky nebo pacienty s hypertenzí by bylo zdraví prospěšné snížit množství soli na 3 g za den.
Největší podíl soli ve stravě představuje „skrytá“ sůl, kterou obsahují hotová jídla, uzeniny, polotovary nebo některé tvrdé sýry. Není výjimkou, že v některých takových potravinách obsah soli snadno přesáhne 1,5 g ve 100 g.
Solení je hlavním viníkem zvýšeného příjmu sodíku. Není ale jeho jediným zdrojem. V jídelníčku se vyskytují i další sloučeniny bohaté na sodík. Například taková jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný) už svým názvem napovídá, že sodík obsahuje. Také mnohé kypřicí prášky do pečiva kromě sody obsahují například difosforečnan sodný. Jejich protiváhou může být například kypřicí prášek z vinného kamene založený na hydrogenvinanu draselném.
Jaká jsou vhodná množství soli pro děti?
Neradostným faktem v dětské populaci je čím dál častější záchyt hypertenze. Že dnes už i děti trpí zvýšeným krevním tlakem se připisuje několika faktorům:
- Nedostatku fyzické aktivity,
- dětské obezitě,
- nadměrnému příjmu soli.
Potraviny s vysokým obsahem soli nebo dokonce slané pochutiny by se ale do zdravého dětského jídelníčku neměly vůbec dostávat. Podle odhadů ale strava předškoláků a školáků doporučená množství soli překračuje 3-4x. Doporučený příjem soli u dětí shrnuje následující tabulka:
Věk dítěte | Množství soli v gramech za den |
0-6 měsíců | méně než 1 |
7-12 měsíců | 1 |
1-3 roky | 2 |
4-6 let | 3 |
7-10 let | 4 |
11-14 let | 5 |
X tipů, jak snižovat množství v soli v jídle
S oblibou slané chuti se nerodíme. Jde o návyk, který získáváme až později. Stejně, jako se dá chuti na slané přivyknout, se ji lze i odnaučit. Pokud začnete pro svoje zdraví postupně množství soli v jídle snižovat, chuťové pohárky se postupně znova vycvičí a budou slanou chuť zachytávat citlivěji. Dosáhněte toho i s pomocí našich tipů:
1. Slánka musí pryč!
Ano, je to až tak prosté. Omezit dosolování pokrmů dokážete už jen tím, že slánka nebude u jídla hned po ruce. A možná se ukáže, že dosolovat naservírovaný pokrm není až tak nutné (minimálně ne tolik, aby stálo za to si pro sůl dojít nebo si o ni říct). Navíc nešvarem mnohých lidí je sypat sůl do talíře ještě dřív, než okusí první sousto.
2. Čerstvé je vždycky lepší
Největší podíl soli v jídelníčku není ta, kterou do jídla sypeme sami. Hlavními zdroji soli jsou už hotové nebo trvanlivé potraviny. Velmi vysoký obsah soli mají uzeniny, tvrdé sýry, slané pochutiny, solené oříšky, instantní polévky a jídla nebo fast-foodová jídla. Nezanedbatelné množství soli obsahují ale i měkké sýry, hotové pomazánky nebo pečivo se solí na povrchu.
Sůl v trvanlivých potravinách má důležitou úlohu pro jejich konzervaci. Už pouhým preferováním čerstvých potravin z jídelníčku mnoho zdrojů soli eliminujete.
3. Dodejte chuť bylinkami
Nejen sůl je nositelkou barevných chutí. Nebojte se experimentovat s dochucováním pomocí bylinek nebo koření, které jídlo obohatí bez zbytečné soli. Uvidíte, že postupně najdete mnoho jedinečných kombinací, které váš jídelníček na rozdíl od odbíjení dochucování dosolováním ještě obohatí.
Významným nositelem chuti v potravinách jsou také tuky. V západní stravě je nasycených tuků nadbytek. Avšak zdravé tuky bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny často chybí. Vhodným dochucovadlem tak mohou být například kvalitní rostlinné oleje.
4. Čtěte obaly
Mezi výživové údaje uváděné povinně na všech obalech potravin patří i množství soli. Díky tomu se můžete snadno orientovat v tom, kolik soli připadá na jednu porci.
Sodík se někdy skrývá i na místech, kde byste ho nehledali. Třeba mnohé látky obsažené v lécích nebo doplňcích stravy jsou ve formě sodné soli a jako takové obsahují sodík. Příkladem může být látka glukosamin sulfát, kterou znáte například z kloubních výživ. Glukosamin je přirozenou látkou šlach a chrupavek. Také další látky obsahující významné množství sodíku mohou být používány k výrobě šumivých tablet nebo prostředků na snížení kyselosti žaludku při refluxu.
5. Dopřát si, ale…
Zakázat si navždycky oblíbenou slanou pochutinu může pro mnohé být nepřekonatelný požadavek. Také třeba setkávání s přáteli nebo rodinné oslavy či grilování často provází ne úplně zdravé potraviny. Velký rozdíl ale dělá už to, kolik takové potraviny zkonzumujete a jak často ji mlsáte. K mnohým dobrotám dnes také najdete zdravější alternativy. Dále také existují potraviny nebo náhražky soli, které umí nadměrnou konzumaci soli alespoň vyvažovat. Ty dostanou prostor v následujícím bodě.
6. Vyvažovat příjem sodíku příjmem draslíku
Sodík a draslík jsou 2 kladné ionty. Oba jsou pro tělo nezbytné. Zatímco sodík najdete vně buněk, draslík se nachází uvnitř. V mnohých tělních procesech tyto ionty své působení vzájemně vyrovnávají. Dostatek draslíku v jídelníčku je proto dalším důležitým faktorem pro celkovou rovnováhu působení sodíku v těle.
Vysoký obsah draslíku má čerstvé ovoce a zelenina, dále luštěniny, mléčné výrobky, ořechy, kakao nebo ryby. Zdrojem draslíku mohou být i náhražky soli, ve kterých část sodíku právě draslík nahrazuje.
Nedostatek sodíku a SIADH
O nedostatku soli v naší stravě nemůže být řeč, proto se zdá, že nedostatek sodíku nehrozí. U zdravých lidí to tak doopravdy platí. Například i při velké fyzické zátěži, kdy jí hodně vypotíme, je jednoduchým způsobem, jak doplnit sodík, třeba jen vypití iontového nápoje.
Existují ale stavy, onemocnění nebo léky, které mohou nízkou hladinu sodíku v krvi (hyponatrémii) vyvolat. Zpravidla se jich musí sejít více dohromady. Patří sem například selhání jater, srdce nebo ledvin, dlouhodobé zvracení, závažné respirační choroby, onkologická onemocnění, hypoglykémie, užívání některých léků jako diuretika nebo psychofarmaka i nadměrný příjem tekutin. Některé z těchto okolností vyvolávají SIADH neboli syndromu nepřiměřené sekrece antidiuretického hormonu, kdy tělo nepřiměřeně ztrácí sodík ledvinami.
Snížená hladina sodíku v krvi může být velmi nebezpečná, projevuje se únavou, neklidem a rozvíjí se křeče a kóma, protože kvůli hyponatrémii může dojít až k otoku mozku.
Jako sůl se obecně může nazývat nejen chlorid sodný, ale mnoho dalších anorganických i organických sloučenin. Třeba taková Epsomská sůl přezdívaná i hořká sůl je ve skutečnosti heptahydrát síranu hořečnatého. Používá se ke koupelím, po požití má projímavé účinky. Přirozeně se nachází v některých minerálních vodách, které jsou známé právě svými projímavými vlastnostmi. Například Glauberova sůl alias dekahydrát síranu sodného se využívá v průmyslu.
Sůl a zdraví
Použití soli provází lidstvo od nepaměti. Sůl pomáhala uchovat potraviny, byla také starověkým prostředkem na čištění ran. Pro podporu zdraví se ale využívá i dnes třeba ve formě mořských vod nebo jako koupelová sůl.
Jedlé soli
Druhy kuchyňské soli se mezi sebou liší způsobem získávání i zpracováním:
- Mořská sůl získaná odpařováním mořské vody obsahuje kromě chloridu sodného i další minerály. Je v ní například přirozeně obsažený jód.
- Jedinečným typem mořské soli je tzv. Maldonská sůl. Jde o tradičně zpracovávanou britskou mořskou sůl velmi vysoké kvality.
- Jako kamenná sůl se nazývají druhy soli získávané těžbou v solných ložiscích a následnou úpravou.
- Himalájská sůl je speciálním typem kamenné soli těžené v oblasti Himaláje. Je známá díky své přirozeně růžové barvě, kterou má díky příměsi oxidu železitého. Obsahuje i příměsi dalších minerálů a zpravidla není nijak přečišťována.
- Černá sůl (také Kala Namak nebo Sanchal) je tradiční indická sůl vulkanického původu. Protože není rafinovaná, obsahuje velké množství sirných sloučenin, které jí propůjčují typickou příchuť.
- Vakuovaná sůl je solí získanou z podzemních ložisek pomocí jejího rozpuštění na nasycený roztok (solanku) a následné krystalizace.
Ve střední Evropě je běžný nedostatek jódu. Nemáme přístup k moři a mořské soli, která ho přirozeně obsahuje. Ani konzumace mořských ryb není v našich zeměpisných šířkách každodenní záležitostí. Situaci s nedostatkem jódu proto řeší jodizace soli. Sůl s jódem musí obsahovat alespoň 27 mg jodu v 1 kg soli. Díky tomuto opatření můžeme mít snadno v jídelníčku dostatek jodu, který zajistí správné fungování štítné žlázy a prevenci strumy. Doporučená denní dávka jodu je 150 mikrogramů.
Mořská voda
Slané roztoky nebo mořské vody mohou být každodenním pomocníkem v péči o naše sliznice. Hypertonické mořské vody ve formě nosních sprejů s vysokým obsahem solí pomáhají při oteklé nosní sliznici během rýmy. Izotonická mořská voda, která má obsah solí nižší, se pak hodí pro pravidelnou nosní hygienu. Roztok soli se používá i pro výplach nosu.
Slanou vodu je možné rovněž inhalovat. Při inhalaci se zvlhčují sliznice dýchacích cest, což přináší úlevu hlavně lidem trpícím na opakované respirační infekce.
Koupelové soli
Nejslanějším mořem je Mrtvé moře. Sůl z něj se mimo jiné dá využít i jako přísada do koupele. Díky ní si benefity mořské vody a její působení na kůži můžete užívat i doma. Mořská sůl může být i složkou dalších kosmetických přípravků jako šampony nebo krémy.
ZDROJE
- COCORES, James A. a Mark S. GOLD. The Salted Food Addiction Hypothesis may explain overeating and the obesity epidemic. Medical Hypotheses [online]. 2009 [cit. 2024-03-20]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/ article/abs/pii/S0306987709004848
- JISKRA, Jan. Hyponatremie: diagnostický postup a nové léčebné možnosti. Interní medicína pro praxi [online]. 2012 [cit. 2024-03-20]. Dostupné z: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012 /09/05.pdf
- Nadměrný přísun soli. Méně solit [online]. [cit. 2024-03-20]. Dostupné z: https://mene-solit.cz /sul-a-zdravi/nadmerny-prisun-soli/
- Sodík a chlor. NZIP [online]. [cit. 2024-03-20]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1144-sodik-a-chlorid
- Sůl nad zlato? Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [online]. [cit. 2024-03-20]. Dostupné z: https://www.cpzp.cz /clanek/2247-0-Sul-nad-zlato.html
- ŠAMÁNEK, Milan. Doporučení pro diagnostiku a léčbu hypertenze v dětství a dospívání.Česká kardiologická společnost [online]. 2009 [cit. 2024-03-20]. Dostupné z: https://www.kardio-cz.cz/data/upload/ hypertenze_v_dtstvi _a_dospivani.pdf
Sdílejte tento článek
Nabídka BENU lékárny
KAWAR Šampon proti lupům s miner.z Mrtv.moře 400ml
- Kosmetika
- Péče o vlasy
Skladem na e‑shopu
179 Kč
Organis Himalájská sůl růžová jemná 500g
- Potravina
Skladem na e‑shopu
29 Kč
Vincentka pastilky bylinné 18ks
- Oči, uši, ústa a nos
- Doplněk stravy
Skladem na e‑shopu
99 Kč
Allnature Epsomská sůl Levandule 1000g
- Péče o tělo
Skladem na e‑shopu
109 Kč
LIVSANE Mořská voda hypertonická sprej 30ml
- Zdravotnický prostředek
- Vše pro dítě
Skladem na e‑shopu
119 Kč
Biotter Hořčík + Draslík tbl.60
- Pohybová soustava
- Doplněk stravy
Skladem na e‑shopu
79 Kč
Dotazy z BENU poradny
-
18. 08. 2020
Epsomská sůl
Dobrý den, může se tato epsomská sůl s vitaminem C užívat i vnitřně? Děkuji
-
31. 12. 2020
Zásaditá směs - obsah
Dobrý den.
Ráda bych se dozvěděla, kolik sodíku obsahuje jedna porce - uvádí se 8gr- produktu u výrobku ZASADITÁ SMĚS MINERÁLY.
Na obalu jsou uvedeny tyto údaje - Minerální látky: Draslík 4000mg. sodík 2000mg, vápník1600mg a hořčík 750mg. Není však uvedeno v jakém množství jsou tyhle čtyři prvky v jedné porci tj. v 8 gramech prášku.
Prosím o jasné vysvětlení, když budu užívat 4 x za den 8 gr. prášku, kolik jednotlivých provků v miligramech to znamená celkem. Jedná se mi hlavně o sodík, s ohledem, jak se uvádí v popisu, na vysoký krevní tlak.
-
12. 07. 2021
Rýma u 1,5 ročního dítěte.
Zdravím prosimvas malí má rok a pul má rymu mám doma nasin prosim o dávkování .. děkuji
-
21. 02. 2023
Velmi ucpaný nos v těhotenství
Dobrý den, jsem těhotná a mám COVID. Nejvíce mě trápí šíleně ucpaný nos, přes který nemohu skoro dýchat a mám díky tomu zalehlé uši. Mohu si stříknout nějaký nosní sprej k uvolnění? Děkuji.
-
20. 03. 2023
Slaný roztok do konvičky
Dobrý den,
jaký slaný roztok se prosím používá do konvičky na výplach nosu? Kupuje se nebo ho můžu vytvořit doma ?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
tato epsomská sůl je určena pro vnější užití, tedy ke koupelím.
Chemicky se jedná o heptahydrát síranu hořečnatého.
Je významnou součástí mořské vody i některých minerálních vod (Šaratica, Zaječická hořká).
Síran hořečnatý bývá používán ve formě vodného roztoku jako osmotické projímadlo.
“Osmotické” znamená, že patří k projímavým látkám, které jsou ve vodě rozpustné a téměř nevstřebatelné,ve střevě zadržují vodu a tím cca do 1-2 hodin vyvolají nutkavou stolici.
Jedním z důvodů, proč laikům se nedoporučuje vnitřní užití - je třeba přesné dávkování, aby nedošlo k elektrolytovému rozvratu organismu a také není vhodné pro jedince s poruchou ledvinové funkce.
Epsomská sůl
S pozdravem
Mgr. Jana Učíková
Vedoucí lékárník BENU, Rakovník