Přihlásit



Košík

Nákupní košík je prázdný.

PROČ POTŘEBUJEME HOŘČÍK?

Hořčík (magnesium) je jedním z nejdůležitějších prvků pro lidské tělo a jeho kondici. Bez dostatečného příjmu hořčíku nebude lidské tělo fungovat správně, protože tento minerál hraje klíčovou roli v mnoha procesech, které se v něm odehrávají. Hořčík zásadním způsobem ovlivňuje například funkci svalů, nervů, tvorbu energie, ale také třeba vaši náladu.

Hořčík je spojován s pozitivním vlivem při nervovém či psychickém napětí. Nedostatek hořčíku pak může mít na svědomí jak vaše nedobré psychické rozpoložení, tak i potíže s fyzickou kondicí. Platí totiž pravidlo, že čím většímu náporu je lidské tělo vystaveno, tím více hořčíku spotřebovává. A je přitom jedno, zda jde o zátěž fyzickou či psychickou.

Bez hořčíku to nepůjde

Dostatek hořčíku v potravě je tedy důležitý nejen pro správnou činnost nervů a svalů včetně udržení normálních svalových kontrakcí, ale i pro uvolňování energie z glukózy. Hořčíku se také přisuzují příznivé účinky k udržení dobrého stavu oběhového systému. Řada žen rovněž uvádí, že hořčík pomáhá s potížemi spojenými s premenstruálním syndromem. Obecně se má za to, že hořčík mírní podrážděnost, nervozitu a také přispívá k udržení zdravých kostí a zubů.

Máme dostatek hořčíku?

Lékaři spojují nedostatek hořčíku s řadou možných zdravotních komplikací, jako je podrážděnost, nespavost, náladovost, špatné trávení, bušení srdce a sklon ke křečím. Proto bychom se měli snažit dosáhnout denní doporučené hladiny příjmu hořčíku.
Mnoho lidí jej ale přesto ve stravě dostatek nepřijímá a existují různé teorie, proč má většina populace nedostatek hořčíku. Jedna z možných teorií se soustředí na výběr stravy. Maso, cukr a bílá mouka – potraviny, které mají přirozeně nízký obsah hořčíku – jsou základem stravy po celém světě. Nízké hladiny hořčíku se nacházejí také ve zpracovaných potravinách, které jsou další podstatnou částí běžné stravy většiny populace.
Nedostatek hořčíku může být také důsledkem stresu, nadměrné konzumace alkoholu, vedlejšího účinku některých léků nebo některých zdravotních stavů, včetně gastrointestinálních poruch a cukrovky. Nedostatek je častější u dospělých osob ve věku 50 let a více.

Kolik hořčíku denně bychom optimálně měli přijmout?

Denní potřeba hořčíku se mění s věkem, starší lidé jej potřebují přijímat více.
U dospělého muže je doporučená denní dávka 420 mg, u ženy pak 320 mg. V případě těhotných a kojících maminek se denní potřeba zvyšuje až k 360 mg.
To je poměrně hodně hořčíku, vezmeme‑li v úvahu jeho spíše menší množství běžně dostupné v naší potravě. Vysoké hladiny hořčíku bohužel nejsou v potravinách běžné.
Přirozenými zdroji hořčíku jsou banány, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí, celozrnné pečivo, ale i čokoláda.
Je potřeba mít na paměti, že pokud jste vystaveni větší fyzické či psychické zátěži, budete hořčíku potřebovat více. Pokud nejste schopni pokrýt svou denní potřebu ze stravy, měli byste zvážit jeho doplňování pomocí kvalitního doplňku stravy. Vždy však mějte na paměti, že tyto suplementy nemohou nahrazovat přirozený příjem hořčíku z dostatečně pestré a vyvážené potravy.

Můžete se hořčíkem předávkovat?

Abyste se předávkovali hořčíkem, museli byste užívat velmi vysoké dávky. Nedostatek je proto mnohem častější než případná toxicita způsobená předávkováním.


INZERCE

NatureVia hořčík

 

Nabídka BENU lékárny

NatureVia Magnesium 1 420mg tbl.90

  • Energie a vitalita
  • Doplněk stravy

Skladem na e‑shopu

209 Kč

NatureVia Magnesium 1 Mega 835mg tbl.90

  • Vitamíny a minerály
  • Doplněk stravy
  • Akce
  • Sleva 10 %

Skladem na e‑shopu

289 Kč 259 Kč

LIVSANE Hořčík + Vitamin B6 tablety 60ks

  • Energie a vitalita
  • Doplněk stravy

Skladem na e‑shopu

149 Kč